Monday, July 15, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Srdjan Miljkovic

 


     Pozdrav verni gledaoče,
     Rođen sam u Osijeku, u Republici Hrvatskoj, 13. maja 1980. godine. Zbog silnih zbivanja 90-ih godina prošlog veka :), prešao sam u Sombor i tamo nastavio školovanje u OŠ Nikola Vukićević (ni u kakvoj rodbinskoj vezi sa našim Ratkom Vukićevićem). U Niš se doseljavam sa porodicom 1994. godine nastavljam školovanje u OŠ Učitelj Tasa. To nije dugo trajalo i već je došlo vreme za srednju školu. Pošto sam po prirodi više praktičar nego teoretičar, upisujem Trgovinsku školu. Jednom rečju, super sam se proveo u srednjoj školi, jedini sam imao dugu kosu i crvene pertle na crne martinke :). Iskreno rečeno, u tom trenutku, mene gluma i zvanje glumca nije interesovalo. 

     U 15-oj godini, 1995. godine, dobijam ponudu od Pozorišta lutaka Niš i tadašnjeg direktora, Stevana Bošnjaka, da odigram ulogu dečaka i mladića Josifa u predstavi Lutkarska biblija, u režiji Nikite Milivojevića. Sa velikim oduševljenjm sam prihvatio (ne zbog popularnosti i životnog poziva, već zbog mogućnosti da od tadašnjeg honorara kupim bas gitaru ili akustičnu i budem u bendu kao pravi tinejdžer). I direktor i Pozorište imali su planove za mene, ali se to izvitoperilo i pravim pauzu, ako to može tako da se kaže, do 2002. godine. Posle sam probao Višu ekonomsku školu u Leskovcu, na nagovor roditelja, ali svi smo shvatili da nisam ja za to. U jednom periodu života sam lutao, malo kao Lav Srećko, malo kao glumac u Studetskom pozorištu, malo kao polaznik teatra Treća polovina, malo kao potencijalni član teatra Klasik i kratkotrajni član teatra TNT. U jednom trenutku, čuo sam kako Pozorištu lutaka Niš nedostaju glumci (mislim na osobe muškog pola, koje je valjda bilo sramota da glume, pa su se javljale samo devojčice, devojke i žene). Odlazim na razgovor kod tadašnje direktorke Biljane Vujević, koja mi daje, posle određenog stažiranja, ugovor na 3 godine i tako počinje moj drugi početak u Pozorištu lutaka. 
     U tom trenutku gluma i lutkarstvo mi je bilo dosta interesanto i izazovno, ali opet mi je falilo nešto, što bi me „gurnulo„ preko ivice i opredelilo za samu glumu i lutkarstvo. Direktor Milorad Berić 2005. godine svrstava me u ansambl Pozorišta lutaka, kao stalnog člana. Prelomni trenutak se dešava 2004. godine, kada upisujem Nacionalnu akademiju za filmsku i pozorišnu umetnost Krsto Sarafov u Sofiji. Tada sam shvatio da su LUTKARSTVO i gluma moj životni poziv i da ne želim da se bavim nijednom drugom profesijom (nadam se da će tako i ostati :)). Diplomirao sam u Nišu 2008. godine, sa predstavom Mogli, u režiji mog profesora Bonje Lungova, sa dragim kolegama. Od 2002. godine, odigrao sam preko 40 premijera i preko hiljade i hiljade repriza (ne preterujem :)), obišao mnogo festivala, glumio u filmu, dobio nekoliko ličnih i dosta kolektivnih nagrada. U dosadašnjem radu, imao sam dosta izazova, nadam se uspeha i siguran sam, neuspeha. Izdvojiću samo neke predstave i uloge (a ima ih dosta, nego mišljenja sam, da nema potrebe da dosađujem), sa kojima sam zadovoljan i u kojima sam uživao dok sam ih stvarao. U procesu stvaranja predstava Cvetna bajka, Senke u noći, Silvesterovo blago, i u građenju likova Đoleta, Potoka Potočića i Jednookog gusara.
     Dragi gledaoče, ako si stigao do ovog dela moje biografije i nisi pao u nesvest od dosade, svaka ti čast. Kad budeš u Pozorištu, pozovi me i idemo na piće u naš klub.
... i da, nikad nisam kupio bas gitaru, niti akustičnu :(


 

Predstave u kojima glumi Srđan Miljković

Biljana Radenkovic

 


Rođena je 10.09.1973. god. u Nišu. Na Filozofskom fakultetu u Nišu je stekla zvanje diplomiranog sociologa. Diplomirala je na predmetu Sociologija umetnosti – pozorište. Diplomirala je glumu i lutkarstvo na Nacionalnoj Akademiji za filmsku i pozorišnu umetnost (NATFIZ) Krsto Sarafov u Sofiji.

Glumica je Akademskog pozorišta u Nišu i Teatra 21. vek do 1990. godine. Te godine prelazi u Klasik teatar gde počinje njen profesionalni angažman. Profesionalno iskustvo stiče u radu sa priznatim rediteljima i glumcima. Član glumačkog ansambla Pozorišta lutaka postala je 2001. godine, gde radi i danas, a 2004. godine dolazi i na mesto umetničkog direktora Akademskog pozorišta u Nišu.

Nosilac je nagrade za najbolju žensku ulogu na 36. susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, nagrade za najbolje glumačko ostvarenje na 12. kotorskom festivalu za djecu kao i mnoštva kolektivnih nagrada. Snimila je film za Nacionalnu bugarsku televiziju Senke u noći 2003. godine.

Potvrđuje se i kao reditelj na Festivalu akademskih pozorišta u Novom Sadu – Sonja Marinković 2007. godine, gde dobija nagradu za najbolju režiju. Kao reditelj, iza sebe ima šest predstava, dve u zajedničkoj i četiri u samostalnoj režiji.


 

Predstave u kojima glumi Biljana Radenković

Dejan Gocic

 


Dejan V. Gocić  rođen je u Nišu 1972. godine. Diplomirao na Akademiji za filmsku i pozorišnu umetnost Krsto Sarafovu Sofiji, Republika Bugarska, smer Gluma i lutkarstvo, u klasi profesora Bonje Lungova.  Diplomu priznao Fakultet dramskih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu. 

Odigrao je niz uloga u Akademskom pozorištu SKC-a (Ćelava pevačica, U plamenu strasti, Kabare, Audicija), Off teatru (Gangsterbajteri, Juriš u budućnost), Omladinskom pozorištu Treća polivina (Pljuni i zaigraj, Audicija) i Narodnom pozorištu u Nišu (Karađorđe, Koštana, Antigona, Kralj i njegov komediograf, Tamni vilajet, Putujuce pozorište Šopalović, Razvojni put Bore Šnajdera, Dama s kamelijama, Samoubica, Hamlet rimejk, Violinista na krovu…)

 

Posle položene audicije, 2002. godine, stalni je član ansambla Pozorišta lutaka u Nišu i igra u skoro svim predstavama sa repertoara. Posebno izdvaja: Senke u noći, Ružno pače, Cvetna bajka, Carev zatočnik, Sebastijan i Bosonoga, Začarana pahuljica, Sveti Sava, Mali princ, Patuljak nosonja, Silvesterovo blago i diplomsku predstavu Mogli.

Sa kolegama sa klase realizovao i nekoliko autorskih predstava: Deda Mrazovi pomoćnici, Deda Mraz iz Oza, Ledena bajka, Bila jednom jedna zima, U plamenu strasti, Nada iz ormara,  Imitacija života iDok čekamo Godoa.

 

Dobitnik je mnogih kolektivnih nagrada, od kojih kao najdraže ističe:

  • Nagradu za kolektivnu igru i animaciju, predstava Carev zatočnik, Festival pozorišnih predstava za decu Festić, Beograd, 2005;
  • Nagradu za scenski pokret, predstava Carev zatočnik, Međunarodni festival pozorišta za djecu, Kotor, 2006;
  • Nagradu za kolektivnu animaciju, predstava Mogli, Međunarodni festival pozorišta za djecu, Kotor, 2008;
  • Nagradu za kolektivnu animaciju, predstava Mali princ, Dečji pozorišni festival Pozorište Zvezdarište, Beograd, 2009.
  • Godišnju nagradu Pozorišta lutaka Niš za predstavu Mali princ, 2009;
  • Nagradu za kolektivnu animaciju, predstava Mogli, Međunarodni lutkarski festival Zlatna iskra, Kragujevac, 2010;
  • Nagradu za kolektivnu igru, predstava Ptice, Međunarodni lutkarski festival Zlatna iskra, Kragujevac, 2011.

Od samostalnih nagrada i priznanja izdvaja:

  • Godišnju nagradu za umetničko dostignuće u Pozorištu lutaka Niš, 2011;
  • Nagradu za glumačko ostvarenje i animaciju, za ulogu Šeika u predstavi Silvesterovo blago, na 43. susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije u Subotici, 2012.

Autor je kostima za oko 40 predstava skoro svih niških pozorišta, a na 7 inostranih i domaćih festivala njegovi kostimi ovenčani su i nagradama za najbolju kostimografiju.

Na niškoj Televiziji pet, 2001. godine imao je priliku da vodi autorsku emisiju Druga strana ekrana, a 2003. za bugarsku Nacionalnu televiziju sinimio je film Kartini v nošta (Slike u noći), u režiji Biserke Kolevske.

Jedan od osnivača i selektor I i II festivala dečjih i omladinskih predstava DOPS  u Jagodini 2010. i 2011. godine.Član je Saveta za kulturu Grada Niša i Komisije za izbor projekata NIS-a.

U periodu od septembra 2012. do oktobra 2013. godine, bio je vršilac dužnosti direktora Pozorišta lutaka Niš.

„Veliku zahvalnost dugujem Dejanu Krstoviću, reditelju, Mirku Đorđeviću, a posebno  Dragoljubu Markoviću, glumcima Narodnog pozorišta u Nišu, koji su mi bili velika podrška u  karijeri.“


This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

http://facebook.com/deyan.vrhunski

 

 

 

Predstave u kojima glumi Dejan Gocić

Marija Cvetkovic

 


Rođena je 1978. godine u Nišu. Diplomirala je na Nacionalnoj akademiji za pozorišnu i filmsku umetnost Krsto Sarafov u Sofiji (Bugarska), na odseku za lutkarstvo u klasi profesora Bonje Lungova. Završila je srednju muzičku školu Dr Vojislav Vučković u Nišu. Od 2001. godine je stalni član Pozorišta lutaka.

Profesionalni rad uključuje rediteljska imena kao što su Atanas Ilkov, Todor Valov, Darin Petkov, Živomir Joković, Milorad Berić, Dragoslov Todorović, Kokan Mladenović, Viktor Klimčuk, Rumen Račev. U Pozorištu lutaka igra u skoro svim predstavama koje su na repertoaru pozorišta.

Nosilac je nagrade za glavnu žensku ulogu u predstavi Ivica i Marica na 34. susretima profesionalnih pozorišta lutka u Novom Sadu kao i više kolektivnih nagrada.


 

 

 

Predstave u kojima glumi Marija Cvetković

Stanislava Milosavljevic

 


Rođena je u Nišu 1972. godine – unuka poznatog glumačkog para, priznatih umetnika i prvaka drame Jelene i Žarka Jokovića. Ljubav ka glumi stiče  još od malih nogu. Glumački dar koji nosi u genima razvija najpre stalnim prisustvom u pozorištu, a zatim velikim trudom i radom dobija i prve zapažene uloge.

Srednju glumačku završila je u Nišu, u klasi prvakinje drame Mime Vuković Kurić i diplomirala je ocenom pet, komadom Vilijama Šekspira San letnje noći, ulogom Titanije u režiji Marislava Mareta Radisavljevića.

Prva glumačka iskustva stiče u niškom Narodnom pozorištu, a od 1992. počinje da radi i kao honorarni saradnik u niškom Pozorištu lutaka, gde ostaje dve godine, a potom postaje stalni član ansambla zaječarskog pozorišta Zoran Radmilović. Nakon dve sezone vraća se u Niš i nastavlja a radom u Narodnom pozorištu.

Upisala je glumačku Akademiju umentosti BK, u klasi profesora Ivana Bekjareva 1995. godine i četiri godine kasnije diplomirala sa predstavom Dejana Dukovskog „Mamu mu..., ko je prvi počeo?“ ocenom deset.

Snima film Zona Zamfirova Zdravka Šotre 2002. godine i tako stiče svoje prvo filmsko iskustvo. Potom snima reklamne i muzičke spotove. Postaje stalni član ansambla Pozorišta lutaka Niš 2007. godine, u kojem radi i danas. Lutkarstvo polako ali sigurno postaje njena nova velika ljubav.


 

Predstave u kojima glumi Stanislava Staša Milosavljević

FB page

 
 

Log in

Newsletter

Subscribe to our mailing list and recieve the latest info about our performances and activities,