Monday, July 15, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

NAGRADA ZA UMETNIČKO DOSTIGNUĆE

Tuesday, 24 July 2018 12:46
  U okviru svečane akademije, dodeljena je i nagrada za umetničko dostignuće u sezoni 2017/2018. Ovogodišnji laureat je glumac Mladen Milojković.

Nagradu je uručio član Komisije za umetničko dostignuće, gospodin Velibor Petković.

 

Obrazloženje Komisije:

"Komisija za izbor glumca sezone 2017/18 u sastavu: Nataša Ilić, Slobodan Krstić i Velibor Petković, na sednici održanoj 19. juna 2018. godine, pažljivo je razmotrila obe premijere pripremljene u prethodnom periodu – komade „Patkica žutkica“ i „Cveće male Ide“. Članovi Komisije smatraju da je izuzetno značajno što je „Patkica žutkica“ po treći put na repertoaru niškog „Pozorišta lutaka“ i pohvaljuju sve aktere, Jelenu Đorđević, Tomu Bibića i Dejana Gocića koji je i režirao ovu predstavu, uz želju da bude dugovečna poput druge postavke ovog komada.

Imajući u vidu snagu i glumačko umeće kompletnog ansambla Pozorišta lutaka Niš, uz podršku svih drugih profesionalnih pregalaca, Komisija za izbor najboljeg glumca ističe da je neophodno da se tokom sezone realizuje više premijernih predstava, jer to zaslužuje i publika, verna ovom teatru već 60 godina. To bi omogućilo da potencijali Pozorišta lutaka budu kreativno predstavljeni kako na niškoj sceni, tako i ljubiteljima lutkarstva u Srbiji i inostranstvu, a time bi i konkurencija za nagrade, mnogo veće od ove koju mi dodeljujemo, doprinela buđenju stvaralačkog žara i umetničke igre u kojoj glumci pokreću jedni druge u nadmetanju, u kome uvek pobeđuje teatar kao stvaralac kolektivnog dela – predstave koja komunicira sa mladom publikom i očarava je zauvek.

 
Uoči premijere predstave „Cveće male Ide“, članovi Komisije gledali su izvođenja za publiku i konstatovali da je i ovde došla do izražaja odlična gluma svih aktera, slično kao i u prethodnoj premijeri „Patkice žutkice“ 30. marta 2018. godine. Međutim, jedan od aktera, glumac Mladen Milojković, izdvojio se mladalačkim nadahnućem, stvaralačkim umećem i transformacijom u nekoliko likova, od Zokija i Di-Džeja, do Ljiljana i Zumbula, potvrđujući svoj neprekidni rast na sceni, što i jeste suština glume i umetnosti.

To je i razlog što je Komisija za izbor glumca sezone jednoglasno odlučila da za nagradu predloži Mladena Milojkovića, rečeno jezikom atletike i medija, pobednika u foto-finišu, što laureatu daje najslađu pobedu u kojoj nema poraženih, već se kompletan ansambl Pozorišta lutaka s pravom može radovati zajedničkom trijumfu.

Sa željom da Pozorište lutaka Niš pobeđuje i narednih decenija i vekova, čestitamo vam veliki jubilej, 60 godina postojanja i izuzetno uspešnog rada!"

 

Članovi Komisije za umetničko dostignuće:
Nataša Ilić
Slobodan Krstić
Velibor Petković

 

Čestitamo Mladenu na nagradi i želimo još puno premijernih predstava, dobrih uloga, nagrada, a pre svega aplauza!

 

U nastavku objavljujemo intervju sa Mladenom Milojkovićem koji je pripremila Jasna Veljković, studentkinja II godine Filozofskog fakulteta, Departmana za komunikologiju i novinarstvo.

Recite nam nešto više o samoj predstavi, vašem radu na njoj?

Rediteljka Marija Krstić je adaptirala Andersenovu bajku "Cveće male Ide", ponudila je pozorištu koje je prihvatilo njenu adaptaciju i tako je otpočela saradnja. Naš dramaturg Jelena Popović je dodatno uredila tekst, a naš scenograf i idejni tvorac lutaka Irina Somborac je sa Draganom Djurić i Dušanom Stankovićem izradila lutke, tako da sada na sceni imamo preko 20 lutaka.

Kome je ova predstava pre svega namenjena i šta možemo da očekujemo?

To je jedna klasična lutkarska priča za uzrast preko 3 godine. Ono što se svim mojim kolegama Biljani Radenković, Aleksandri Pavlović, Mirjani Đorđević, Stanislavi Joković, Srđanu Miljkoviću i meni najviše dopalo je što je priča adaptirana kao priča o ljubomori. Videćemo kako starije dete reaguje kada se u domu pojavi beba, a sama ta ljubomora je jedna metafora koja se vidi sa cvećem. Andersenova priča je prilično slojevita, tako da smo mi imali jedan ozbiljan lutkarski zadatak da to bude savršeno i tehnički precizno, a sa druge strane da oživimo te ljude i da oživimo tu priču koju je Marija Krstić kreirala.

Jednoglasnom odlukom žirija dodeljena ti je nagrada za glumačko dostignuće. Kako se osećate povodom toga?

Kada sam bio mlađi bilo mi je važno da se dokazujem, a onda sam shvatio neke stvari i počeo da radim, trudim i na sve moguće načine učim o lutkarstvu i glumi i napredujem i kao čovek i kao glumac. Iznenađen sam jer nisam očekivao nagradu i jednoglasnu odluku žirija. Imam nameru da radim jos više, jer ovo je jedna velika odgovornost i meni je čast što sam dobitnik te nagrade. Mnoge moje kolege u prošlosti, značajna imena lutkarstva, dobijali su ove nagrade tako da mi je drago i presrećan sam.

Znamo da Srbija nema Lutkarsku akademiju. Šta bi poručili onima koji žele da se usavršavaju u ovoj oblasti i kako je tekao Vaš put do Pozorišta lutaka?

Tako je, ne postoji u Srbiji, ali se jedna od najboljih akademija, NATFIZ, nalazi u Sofiji. Mislim da su pre svega potrebne velika ljubav i želja. Lutkarstvo je jedan ogroman krug metoda i principa gde nikada ne znaš šta će ti se najviše dopasti. Sve uvek može da bude drugačije, kreativnije i maštovitije. Ja sam odabrao ovo pozorište  zato što najviše leži mom senzibilitetu.

Kakvi su dalji planovi i šta možemo da očekujemo sledeće sezone?

Za sledeću sezonu ne smem ništa da otkrijem. Pregovori sa rediteljima su u toku, tako da jos uvek zvanično ne možemo objaviti imena i naslove. Možda mogu reći: „Očekujte neeočekivano“.

Read 2964 times Last modified on Tuesday, 24 July 2018 12:52
Login to post comments

FB page

 
 

Log in

Newsletter

Subscribe to our mailing list and recieve the latest info about our performances and activities,