Monday, July 15, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Četiri prelomne godine u istoriji Pozorišta lutaka

Tuesday, 24 July 2018 12:52
U okviru svečane akademije održane 22. juna povodom obeležavanja jubileja Pozorišta lutaka - 60 godina profesionalnog stvaralaštva, pripremljen je dramski program kojim smo želeli da podsetimo na neke davne događaje i velike ljude koji su sa puno truda i ljubavi, postavili temelje za ono što je Pozorište lutaka danas.

Prikazane su četiri prelomne godine u istoriji Pozorišta lutaka:

  • Osnivanje Marionetske sekcije Pionirskog doma "Stanko Paunović" 1951. godine;
  • Osnivanje Dečjeg profesionalnog pozorišta sa lutkarskom i živom scenom,1958. godine;
  • Preseljenje u zgradu u Karadžićevoj ulici i prerastanja Dečjeg pozorišta u Pozorište lutaka 1962;
  • Useljenje u zgradu u kojoj se Pozorište lutaka i danas nalazi, 1977. godine.

 

Likove Milunke i Predraga Cvetičanina, prvih lutkara, Karela Rankela, jednog od osnivača Marionetske sekcije, Vere Amar, prve rediteljke, Vladimira Stevanovića, upravnika Pionirskog doma, Jordana Paunovića, prvog upravnika, Mome Rakića, sekretara komiteta, Ive Vučkovića, predsednika Opštine Niš, Ljubiše Bartona, trećeg upravnika, prvih glumaca koji su nosili repertoar više decenija, Milene Sadžak, Dimitrija Nikolića, Vukadina Mitića, Milana Veljkovića, Desanke Krstović, Marijane Rajčević i čuvene teta Javroke, biletarke, oživeli su glumci: Slobodan Miljković, Stanislava Joković, Toma Bibić, Dejan Gocić, Marija Cvetković, Tatjana Milenković, Mladen Milojković, Jelena Đorđević, Davorin Dinić i Stefan Mladenović.

 

Zahvaljujemo se glumicama u penziji Živkici Žiži Rakić i Vidosavi Nikezić, kao i bivšem upravniku pozorišta Ljubiši Bartonu, što su podelili sa nama svoja sećanja i pomogli da oživimo ljude i događaje iz perioda od 1951. do 1977. godine.

 

Svečanu akademiju priredili su Jelena Popović, dramaturg i Slobodan Branković, reditelj, a program je vodila glumica Nataša Ristić.

Read 3275 times Last modified on Tuesday, 24 July 2018 12:58
Login to post comments

FB page

 
 

Log in

Newsletter

Subscribe to our mailing list and recieve the latest info about our performances and activities,