Saturday, September 30, 2023

Pozovite nas: (018) 253-962

Три награде за представу „Цвеће мале Иде“ на фестивалу "Мали Јоаким"

Thursday, 25 October 2018 18:43
На Једанаестом фестивалу професионалних позоришта за децу и младе "Мали Јоаким", који се одржавао у Ужицу, одлуком стручног жирија представи "Цвеће мале Иде" додељене су три награде:
  • Гран При "Мали Јоаким" за најбољу представу у целини
  • Награда "Мали Јоаким" за режију Марији Крстић
  • Награда "Мали Јоаким" за глумачко остварење Мирјани Ђорђевић за улогу Мале Иде

Жири је заседао у саставу:мр Бранко Поповић, редитељ, Снежана Ковачевић, костимограф и Тања Јовановић, глумица.

По одлуци селектора Бориса Тодоровића у такмичарском програму изведено је 7 представа професионалних позоришта из: Лазаревца, Крушевца, Новог Пазара, Шапца, Пирота, Крагујевца и Ниша.

Представу је режирала Марија Крстић, а улоге тумаче: Мирјана Ђорђевић, Биљана Раденковић, Александра Павловић, Станислава Јоковић, Младен Милојковић и Срђан Миљковић.

 

Реч критике

Наташа Гвозденовић

Критичар фестиивала „Мали Јоаким“

 

Тријумвират маште, духовитости и едукације

Представа „Цвеће мале Иде“  Позоришта лутака у Нишу у режији Марије Крстић настала је по мотивима бајке Ханса Кристијана Андерсена. „Представа 'Цвеће мале Иде' настала је из потребе да се, кроз познати садржај бајке, деци представи проблем љубоморе“, стоји у програмској књижици фестивала „Мали Јоаким“.

Редитељка у центар комада  ставља Идину љубомору на млађег брата који је тек стигао на свет, она умешно представу ствара у тријумвирату маште, духовитости и едукације. Ствара се на сцени један необично маштовит свет, тако креиран да вам је просто драго да сте и ви као публика његов део. Марија Крстић дубоко је свесна едукативне улоге лутке као посредника између света деце и света одраслих, јер деца ће пре послушати лутку и поверити јој се него одраслом у великом броју случајева. 

Драматуршкиња Јелена Поповић јасно и пажљиво представља односе међу ликовима у којима се преплиће више светова: овај наш, људски, затим флорални који је у  дослуху са животињским ( стара липа разговара са лептирима), а ту је и баштенски патуљак који нам се обраћа. Сви светови хармонично функционишу.

Ансамбл у којем су: Мирјана Ђорђевић, Биљана Раденковић, Александра Павловић, Станислава Јоковић, Младен Милојковић и Срђан Миљковић играју складно, као перфектно усклађен тим, сведено, дајући једни другима простор за игру и подршку. 

Ирина Сомборац која је креаторка лутака, костима и сценографије креирала је  рафинирани и сложени свет који причи даје оквир и бујност. Музика Тамаре Ристић и Марка Милошевића даје том свету праву интонацију – узбудљиву и чулну у исти мах.

Сам цветни бал донео је  нешто од атмосфере романа „Зачарани замак“ Едит Незбит  -   комплексан и бујан  свет створен на сцени вешто буди асоцијације код публике. 

Представа „Цвеће мале Иде“ подсећа нас на драгоцену и едукативну улогу лутке у најбољем смислу те речи. Подучава и позива на узбудљиву авантуру свог гледаоца.

 

Наташа Гвозденовић

Новинарка и позоришна критичарка Првог програма Радио Телевизије Војводине. Пише текстове и позоришне критике за часописе и портале који се баве тетарологијом и театарском критиком у региону. На фестивалу МЕС у Сарајеву добила је награду „Марко Ковачевић“, коју додељује дирекција фестивала за серију критика објављених на порталуradiosarajevo.ba.Другу годину заредом део јепројекта „Критичарски караван“, који је покренуло Удружење позоришних критичара и театролога Србије. Чланица је Интернационалног удружења позоришних критичара. Завршила је студије српске и упоредне књижевности. Живи у Новом Саду.

(Извор: http://balkans.aljazeera.net/profil/natasa-gvozdenovic)

Read 2798 times Last modified on Thursday, 25 October 2018 18:53
Login to post comments

FB page

 
 

Log in

Newsletter

Subscribe to our mailing list and recieve the latest info about our performances and activities,