Monday, July 15, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Кловнови и Палчићи

Saturday, 17 November 2018 20:34
Представа Позоришта лутака „Луцкасти кловнови“ је неколико дана извођена у вртићима прешколске установе „Пчелица“, у оквиру сарадње коју ове две установе имају. 

Због мале сценографије згодна је за путовања, па поред редовних извођења на матичној сцени, „Луцкасти кловнови“ се изводе у вртићима и школама у околни Ниша.

Кловнови Тото и Тати, односно глумци Младен Милојковић и Стефан Младеновић су 9. новембра били гости вртића „Палчић“. Тамо их је дочекало око стотину веселе и узбуђене деце, нестрпљиво ишчекујући шоу. Након представе Младен је поделио своје утиске са нама.

Где је теже играти ову представу: у позоришту или у оваквом простору?
- Ја волим путовање и осећај трупе, тако да ми је ово лепше од играња на сцени. Али мислим да сваки колега има другачији одговор на ово.

Младен каже да је тешко играти за децу, јер су најдиректнија:

- Ако ниси интересантан и духовит, одмах иде „хејт“ од стране деце јер они су отворени у својој реакцији. Могу се лако придобити, на пример паднеш, направиш гримасу, али то је краткотрајно. Представа је интерактивна, тако да има простора за импровизације и промене у сваком извођењу. Дигли смо нашу игру на највиши ниво и то у сваком смислу. Он је мене учио да певам, ја њега сценском покрету. Као кад код учитељице мораш да учиш за пет. Е, ово је стварно било учење за пет.

Ко каже да се деца плаше кловнова? Напротив, обожавају их!Малишани су током целе представе заједно са глумцима бројали, разгибавали се, навијали и помагали им.

 

- Што је најбитније - ниједно дете нам никад није заплакало. Због нас немају страх, а и костим није класични већ је шаљив, шминка није агресивна па не изазива страшну реакцију.

Међутим, нису деца једина која уживају у овом комаду. Често су старији ти који имају највише речи хвале.

- Уживају и старији. И васпитачице! Сваки пут имамо понеку реакцију да нам неко старији куцне и уђе јер му се нешто десило док је гледао представу.

 

Случајно је баш у том тренутку једна васпитачица ушла да похвали глумце: „Представа је супер испала! Све најбоље и честитам вам! Били сте супер!“, потврђујући претходне речи.

Представа се ближи шездесетом извођењу, а недавно је доживела и велику промену.

- На педесетој представи смо нас двојица заменили улоге. Био је прилично стресно, али смо се од тог тренутка нас двојица повезали на још бољи и комплетнији начин.

 

Будући да кловнови у представи плешу, изводе акробације, а чак имају и своју кловновску олимпијаду, глумци морају бити и физички спремни:

- Врло лако све може да падне у воду ако нисмо у форми, јер 45 минута нема стајања. Прилично је физички захтевна. Ово је ипак једна врста спорта.

Сала обданишта је због навијања на тренутке подсећала на стадион. И црвени и зелени кловн су имали срчане мале навијаче у публици. У другим тренуцима, током песама кловнова постајала је концертна сала уз заједничко ритмично пљескање ручицама. На крају - дуги аплауз, махање и позиви да опет дођу, доказ су да се сав труд глумаца исплати.

Вук Станојевић

Вук Станојевић је дипломирани комуниколог и студент мастер академских студија комуникологије Филозофског факултета у Нишу који обавља стручну праксу у Позоришту лутакау оквиру четвртог циклуса програма студентске праксе „У-НИ пракса 2018“ који спроводе Град Ниш и Универзитет у Нишу.

Read 3269 times Last modified on Saturday, 17 November 2018 20:43
Login to post comments

FB page

 
 

Log in

Newsletter

Subscribe to our mailing list and recieve the latest info about our performances and activities,