Monday, July 15, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Ноћ позоришта

Saturday, 17 November 2018 21:11
Борис Чершков –  историја позоришта кроз историју личности
 
У оквиру манифестације Ноћ позоришта, у Позоришту лутака је 15. новембра отворена изложба „Борис Чершков – позоришни сценограф и сликар“. 
Овогодишњи слоган манифестације "Ноћ позоришта" гласи „Историја кроз знамените позоришне личности у нашем граду“. Изабрали смо дела непоновљивог Бориса Чершкова, уметника који је у периоду од 1959. до 2000. године као сценограф, костимограф, креатор лутака и маски учествовао у поставци 89 представа у нашем позоришту и обележио рад и многих других позоришта у Србији, Југославији и Европи.
 
На почетку вечери, окупљене посетиоце поздравила је директорка Милица Радуловић и у име позоришта изразила жељу да се свакодневно ради како би се овакви људи и оваква дела вечно памтили. О Борису Чершкову је говорио Слободан Крстић, познати нишки новинар, позоришни критичар и публициста, који је култури посветио свој живот и рад. Како је он и аутор монографије под називом „Борис Чершков – позоришни сценограф и сликар“, утолико су његове речи биле искреније и емотивније. Говорио је о животу овог уметника, о његовим навикама, начину рада, осврнувши се на читав његов опус не само на  нишко Позориште лутака. 
Госпођа Биљана Крстић, један од најпознатијих костомографа некадашње Југославије је предложила да се у будућности установи награда за позоришну сценографију која би носила његово име. Да ли ће овај предлог заживети – видећемо, али једно је сигурно, Борис Чершков то свакако заслужује.
Посебно задовољство приуштили су нам својим присуством чланови његове породице, а ћерка Стела Јовановић истакла је да је то била јако емотивна прилика која је вратила у период детињства када је помагала оцу у раду. Захвалила се организаторима изложбе на чувању успомене на њеног оца и дела која је створио.
 
О овом чувеном уметнику говорио је и глумац Драган Тричковић, који са Чершковим сарађивао и у Осијеку. И остали пријатељи и некадашњи сарадници говорили су о овом уметнику као о члану своје породице не умањујући његов професионални значај. Његов рођак Далибор Чершков сећа га се као човека пуног елана и воље за радом и животом, говори о њему са осмехом на лицу и каже да се никада није умарао, увек је имао шта да ради и увек је имамо нов пројекат и нову, до тада невиђену идеју.
 
Посетиоци су имали прилику да виде неке од оригиналних лутака костима и маски овог уметника, фотографије и позоришне плакате његових представа. 
 
Како је Борис Чершков радио и у Народном позоришту, његово стваралаштво у Нишу превазилази оквире наше установе. Надамо се да ћемо бити у прилици да се овом уметнику одужимо великом заједничком изложбом његових дела.
 
У оквиру вечерашњег програма изведена је и представа “Три прасета” за коју је Борис Чершков креирао лутке и која се на репертоару Позоришта лутака налази пуних двадесет година. Сала је била испуњена до последњег места, а посетиоци изложбе су дружење и разговор наставили у клубу позоришта.
 
Изложба ће бити отворена до 25. новембра, а улаз је слободан.
 
Марија Миленовић
Вук Станојевић
 
 
Захваљујемо на сарадњи Драгани Ђурић, Миодрагу Отовићу, Дејану Гоцићу, Гордани Стаменковић, Ивану Живковићу и Емилу Кесеру.
Посебну захвалност за помоћ у реализацији манифестације "Ноћ позоришта" исказујемо Марији Миленовић, дипломираном комуникологу, студенткињи мастер академских студија Правног факултета у НИшу и Вуку Станојевићу, дипломираном комуникологу, студенту мастер академских студија комуникологије Филозофског факултета у Нишу, који у оквиру четвртог циклуса програма студентске праксе „У-НИ пракса 2018“ који спроводе Град Ниш и Универзитет у Нишу, у Позоришту лутака обављају студентску праксу.
 
 
Read 5115 times Last modified on Saturday, 17 November 2018 22:04
Login to post comments

FB page

 
 

Log in

Newsletter

Subscribe to our mailing list and recieve the latest info about our performances and activities,