Monday, July 15, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Премијера представе Зачарани град

Thursday, 07 February 2019 15:44
На сцени Позоришта лутака у петак 1. фебруара одржана је премијера представе "Зачарани град" по мотивима бајки Гроздане Олујић, у режији Стевана Бодроже.
Ауторски тим чине: Неда Гојковић, драматург, Стеван Бодрожа, редитељ и Татјана Милошевић, сценограф и креатор лутака.
У представи играју: Срђан Миљковић, Александра Павловић, Александар Крстић, Биљана Раденковић, Даворин Динић и Мирјана Ђорђевић.
Након премијере одржан је свечани коктел на коме су аторском тиму и глумцима честитали бројни гости и колеге.
 
 
РЕЧ РЕДИТЕЉА
 
Бајке Гроздане Олујић сијају као посебно блиставе звезде на небу домаће књижевности за децу. Усамљена деца, у кулама од стакла и бетона, и њихови имагинарни пријатељи који их воде завојитим путем ка спознаји самога себе - то је сазвежђе мотива, ликова и прича којима је Гроздана заувек обележила животе генерација деце.
 
Често је поступак транспортовања класичне бајке у модерну форму, референтно према савременом свету, посебно изазован подвиг за сваког драматурга. Даровита млада драматуршкиња Неда Гојовић није имала тај проблем при овој драматизацији јер су бајке Гроздане Олујић суштински модерне, говоре о једној од највећих пошасти савременог доба - самоћи, и појединачној борби да је превазиђе. Изазов пред којим се Неда нашла је да често лапидарне, намерно недоречене, загонетне и поетичне Грозданине бајке преточи у драмски текст у ком је наратив јасан и прегледан. Сматрам да је у томе успела а да су даровити глумци Позоришта лутака на посебно дирљив начин удахнули живот Грозданиним ликовима - потресним, контрадикторним, раздраганим, тужним, пуним љубави и вере - какав је живот сам у свим својим опречностима. Грозданине бајке говоре да човек мора да искорачи ка другомчовеку, извуче се из своје љуштуре и крене на неизвесни пут живота и његових изазова... ипак када наша деца крену на тај пут тако што су им путоказ бајке Гроздане Олујић, сви су изгледи да ће живот у који улазе бити узбудљива, понекад тешка али у коначници ипак предивна авантура.
 
Стеван Бодрожа
 
Read 3744 times Last modified on Thursday, 07 February 2019 15:45
Login to post comments

FB page

 
 

Log in

Newsletter

Subscribe to our mailing list and recieve the latest info about our performances and activities,