Saturday, June 10, 2023

Pozovite nas: (018) 253-962

Награда за анимацију Даворину Динићу на јубиларном „Лут фесту“

Sunday, 22 December 2019 17:15
Позориште лутака Ниш учествовало је са представом „Мала принцеза“ на Двадесетом међународном фестивалу професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест“

 који се одржавао у Источном Сарајеву под мотом „Анима у срцу“.

Поводом великог јубилеја, директор фестивала Витомир Митрић је рекао: “Овај фестивал има културну мисију која је дјеловала недостижно и ми нисмо могли замислити прве године када смо кренули са фестивалом да ћемо имати овако квалитетан програм и фестивал који се признаје у свијету“. Нагласио је да је 20 година луткарства у Источном Сарајеву обележило исто толико генерација нове младе позоришне публике, којој је усађена љубав према луткарству и позоришној уметности. “Фестивал је луткарским остварењима учио младе да његују љубав, поштују различитости и у својим срцима гаје чистоту душе и праве вриједности”, истакао је Митрић.

На фестивалу је представе извело 15 позоришта из: Естоније, Аустрије, Италије, Шпаније, Белгије, Хрватске, Федерације Босне и Херцеговине, Републике Српске и Србије.

Стручни жири у саставу: Наумов Николај Петрович из Русије, Боњо Лунгов из Бугарске и Предраг Бјелошевић из Републике Српске, глумцу Даворину Динићу додељена је награда за анимацију за плес Шеика у представи „Мала принцеза“.

Представу „Мала принцеза“ режирао је Александар Кањевац, а на фестивалу су наступали Марија Цветковић, Даворин Динић, Срђан Миљковић и Јелена Ђорђевић уместо Станиславе Јоковић која иначе игра у овој представи.

У оквиру пратећег програма фестивала одржан је луткарски карневал, већи број луткарских радионица и промоција књига. У циљу децентрализације културе и уметности представе су изведене у 10 градова и општина  Републике Српске и Босне и Херцеговине.

 

 

 

 

Read 1876 times Last modified on Sunday, 22 December 2019 17:18
Login to post comments

FB page

 
 

Log in

Newsletter

Subscribe to our mailing list and recieve the latest info about our performances and activities,