Monday, July 15, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Четири награде представи „Легенда о Месечевој Принцези“ на „Малом Јоакиму“

Friday, 03 January 2020 12:35
Позориште лутака Ниш учествовало јеса представом „Легенда о Месечевој принцези“редитеља Давида Алићана Дванаестом фестивалу представа за децу и младе професионалних позоришта Србије „Мали Јоаким“

, чији је домаћин ове године Пулс театар Лазаревац. Фестивал се одржава од 1. до 8. новембра.

Реч је о републичком такмичарском фестивалу који је основан са циљем унапређивања и афирмације професионалног драмског стваралаштва намењеног деци и младима.

За учешће на фестивалу се пријавило 12 позоришта, али по избору селектора Анђелке Николић у такмичарском програму учествовало је 7 професионалних позориштаиз Шапца, Крагујевца, Лесковца, Новог Пазара, Лазаревца и Ниша.

У предлогу селекције Анђелка Николић наводи: „У кичастом потрошачком шаренилу које обележава тржишну понуду за децу, која се са полица и екрана неретко сели и на сцену, „Легенда о месечевој принцези“ је право освежење: својом једноставношћу, сведеношћу, чистотом, тананошћу и поезијом коју ствара, ова представа плени пажњу гледалаца свих узраста. Без кокетирања са фолклором, она доноси мир и дубину јапанског врта, измешта нас из привидно оправдане, а заправо језиво празне брзине свакодневног живота, и учи мудрости живљења, не вербалном поруком, него атсмосфером света који евоцира, фабулом, глумом, режијом, сценским покретом, музиком, визуелношћу.“

Жири у саставу др Миливоје Млађеновић, театролог, Љубица Бељански-Ристић, позоришни педагог и Драгана Милошевска, позоришна редитељка, доделио је четири награде представи „Легенда о Месечевој принцези“:

  • Награду „Мали Јоаким“ за колеткивну игру ансамблу представе;
  • Награду „Мали Јоаким“ за ауторску музику Срђану Марковићу;
  • Награду „Мали Јоаким“ за драмски текст Горани Баланчевић;
  • Награду „Мали Јоаким“ за костимографију Ивани Савић;

Уобразложењу жирија наведено је: “Овогодишњи Мали Јоаким указује да представе професионалних позоришта за децу и младе стваране у условима савременог животног контекста, постају културна понуда наглашеног друштвеног ангажмана. То потврђује настојање да се истражују нове форме које остварују непосредну комуникацију са младом публиком и отварају простор за преиспитивање актуелних тема одрастања и проблема са којима се суочавају деца и млади  у сложеном свету који их окружује. Приказане представе отварају и табу теме, пружају поглед из различитих углова на све сфере света деце и младих, показују осетљивост за развојне и сазнајне особености младе публике, провокативне теме за тинејџ узраст.

Као врлина фестивала истиче се тенденција да се представе за децу и младе ослободе дуго присутног улагивачког приступа. Охрабрује и перманентно истраживање извођачких форми као и посвећеност неговању културне баштине и књиге. Позоришта за децу су храбро кренула у сусрет новим изазовима и новим позоришним енергијама.“

Организатори фестивла „Мали Јоаким“ су Заједница професионалних позоришта Србије и овогодишњи домаћин - Прво приградско позориште „Пулс театар“ из Лазаревца.

Представу „Легенда о Месечевој прнцези“ режирао је Давид Алић, а улоге тумаче: Марија Цветковић, Срђан Миљковић, Даворин Динић, Дејан Гоцић, Тома Бибић, Јелена Ђорђевић, Наташа Ристић, Слободан Миљковић, Александра Павловић и Младен Милојковић.

Read 2282 times Last modified on Friday, 17 January 2020 12:29
Login to post comments

FB page

 
 

Log in

Newsletter

Subscribe to our mailing list and recieve the latest info about our performances and activities,