Monday, July 15, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

IN MEMORIAM ВЕЛИМИР КОСТОВ (1956 - 2020)

Friday, 17 July 2020 14:51
Након краће болести у 65. години преминуо je Велимир Костов, помоћник директора Позоришта лутака Ниш.

Рођен у Димитровграду 1956. године. Завршио гимназију у Крушевцу и Филозофски факултет у Нишу на групи за Англистику. Преводилац и песник. Преводио је са енглеског, француског и бугарског језика. Објавио десетак књига превода и три збирке поезије. Члан Удружења књижевних преводилаца Србије, Бугарског и Српског ПЕН центра, као и Српског књижевног друштва.

Био је директор Позоришта лутака Ниш од 1998. до 2002. године, директор Новинско-издавачке установе “Братство” од 2002. до 2008. године, када се враћа у Позориште лутака као уметнички директор, а потом постаје помоћник директора.

Као директор Позоришта лутака у кризним годинама и периоду НАТО агресије одржао је стабилност Куће, поставио добар репертоар и водио ансамбл и ван граница земље. Представе постављене у његовом мандату „Три прасета“, „Велимир и Босиљка“, „Лепотица и звер“, „Чаробњак из Оза“, носе епитет култних представа нашег позоришта. Био је покретач многих активности које трају већ две деценије. Озваничио је дан Светог Јована Златоустог као славу Позоришта лутака, успоставио награду за уметничко достигнуће и награду за радни допринос, која је двадесет година касније билаи њему додељена. Први је увидео да богата историја Позоришта лутака треба бити забележена и сачувана за будућа покољења и иницирао објављивање прве монографије Позоришта лутака „Чаробњаци из Ниша“ и годишњих алманaха.

Касније као уметнички директор и последњих година као помоћник директорабио јесарадник који је својим искуством доприносиобројним вредним заједничким резултатима. Заслужан је за посебан респект који наше Позориште има у очима стручне и шире јавности. Остварио је успешне пословне контакте са партнерима и сарадницима у земљи и ностранству, а његов допринос у сарадњи са уметницима из Бугарске је немерљив.

Одајемо драгом колеги и пријатељу дубоко поштовање и захвалност, а његовој породици изражавамо дубоко саучешће.

Нека му је вечна слава и хвала!

 

Колектив Позоришта лутака Ниш

Read 2092 times
Login to post comments

FB page

 
 

Log in

Newsletter

Subscribe to our mailing list and recieve the latest info about our performances and activities,