Tuesday, September 26, 2023

Pozovite nas: (018) 253-962

Banjalučka čajanka

Saturday, 11 October 2014 07:06
  “Pročitaj!”, reče Kralј. Beli Zec nataknu naočare. “Odakle da počnem, moliću, Vaše Veličanstvo?”, zapita. “Počni od početka!”, reče Kralj važno, “i čitaj dok ne dođeš do kraja. Onda stani.”!
 
Piše Toma Bibić
 
 
Luis Kerol je 1865. godine napisao roman za decu “Avanture Alise u zemlji čuda” (kasnije često skraćenog kao “Alisa u zemlji čuda”). Kada je u sredu 7. maja 2014. godine u Pozorištu lutaka premijerno izvedena predstava “Alisa u zemlji čuda”, predosećali smo da, iako je reč “avantura” vremenom nepravedno izostavljena iz naslova romana, prave avanture “Alise” tek počinju. Tako je i bilo na upravo završenom trinaestom međunarodnom festivalu pozorišta za decu, Banja Luka 2014.
 
Pretpostavljam da ste već navikli da na našem blogu čitate o svim divnim aspektima lutkarskih festivala za decu. Ne pruža se svaki dan prilika da u nekoliko dana pogledate predstave pozorišta iz Mađarske, Italije, Bugarske, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. Da komunikacijom poništavate različitost. Da pozorišnom igrom slavite autentičnost i kreativnost. Da gledajući, učite. Da učeći, stvarate. Da stvarajući, volite.
 
Sve to karakteriše avanturu kojom se “Alisa” otrgla od nas i započela sopstveni život u pozorišnoj i festivalskoj zemlji čuda. Tome su pomogli naši novi, mali banjalučki drugari koji su, “u rekama” (imam i sliku kao dokaz), došli u Narodno pozorište Republike Srpske. Svojim aplauzom, ali i navijanjem, dali su dozu hrabrosti i samopouzdanja likovima iz zemlje čuda da pronađu “pravu Alisu” koja će ih osloboditi zlokobnog stvorenja Saridana.
 
Sumnjate da smo uspeli? To je dobro. Raduje me. Sumnja stvara želju da dođete i uverite se sami. Stoga vam zakazujem i izazivam vas, da prisustvujete ultimativnom dvoboju Dobra i Zla u Pozorištu lutaka svakog četvrtka i nedelje.
 
Podrazumeva se da moram malo i da se hvalim…. Žiri festivala je dodelio glumačku nagradu ansamblu predstave “Alisa u zemlji čuda”. Šta da vam kažem… Slažem se sa njima! 
 
 

Učešće pozorišta lutaka na Trinaestom međunarodnom festivalu pozorišta za djecu Banja Luka 2014, deo je projekta „Gostovanja na regionalnim festivalima u 2014. godini“ i sufinansirano je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja.
 
 
  
 
 
 
 
Read 10409 times Last modified on Monday, 13 October 2014 07:00
Login to post comments

FB page

 
 

Log in

Newsletter

Subscribe to our mailing list and recieve the latest info about our performances and activities,