уторак, септембар 26, 2023

Pozovite nas: (018) 253-962

Svetski dan lutkarstva

среда, 22 март 2017 00:00
Širom sveta 21. marta, u organizaciji UNIME, obeležava se Svetski dan lutkarstva: izvode se besplatne predstave, održavaju radionice, izložbe i okrugli stolovi, čitaju se poruke istknutih umetnika iz područja lutkarstva.

 Ove godine svetsku poruku napisala je  Nensi Loman Staub. Bila je potpredsednica Svetske UNIME i jedan je od urednika Svetske enciklopedije lutkarstva.

Unima je  međunarodna organizacija, pridružena UNESCU, koja okuplja ljude iz celoga sveta koji doprinose razvoju lutkarske umetnosti kako bi kroz tu umetnost služili ljudskim vrednostima mira i razumevanja među narodima, bez obzira na rasu, politička ili religiozna uverenja i raznovrsnost kultura, a u skladu s poštovanjem temeljnih ljudskih prava kako su definisana u Univerzalnoj deklaraciji Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima.

 

PORUKA Nensi Loman Staub

Godine 1929. nekoliko zaljubljenika u lutkarstvo iz samo sedam zemalja osnovalo je udruženje l’Union Internationale de la Marionnette (UNIMA) s ciljem promocije i razvoja lutkarske umetnosti. Ja sam se u UNIMU učlanila oko 1970. godine, očarana lutkama otkad pamtim. Danas, zahvaljujući internetu, možemo u trenutku povezati hiljade istomišljenika iz celog sveta, bez obzira na nacionalne granice, političke i verske razlike. Na internetu su 24 sata dnevno dostupni snimljeni programi, predstave, konferencije, kursevi i radionice, a neki se čak emituju uživo. Dovoljan je jedan pritisak na taster da se na ekranu pojave akademski radovi, publikacije i fotografije. Rast popularnosti o kakvom nismo ni sanjali nudi nebrojene mogućnosti formiranja međunarodnih saveza koji će zajednički raditi na ostvarenju našeg cilja: uzajamnog razumevanja putem lutkarstva.

 

Lutkarstvo se razvilo gotovo u svakom kutku sveta. Zahvaljujući stotinama sati dokumentacije na internetu, dostupne su brojne tradicionalne forme. UNESCO je njih dvanaest priznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu. Na njegovoj mrežnoj stranici nalaze se informacije, prezentacije i videomaterijali o toj baštini. U bazi podataka Kulturnog centra Azije i Pacifika možete naći barem još jedanaest tradicija koje uključuju lutkarstvo. Nadamo se da čitaoci neće moći a da ne urone u bogatstvo izvedbi i dubine njihovih društvenih korena. Tradicionalno lutkarstvo možemo iskoristiti kako bismo otkrili zajedničku ljudskost koja leži ispod naših kulturnih razlika.

 

Promene su jedna od tradicija tradicionalne umetnosti, pa važnu ulogu ima dokumentovanje. Nakon gotovo četrdeset godina predanog rada nas nekoliko stotina entuzijasta za lutkarstvo, UNIMA je na svojoj mrežnoj stranici objavila Svetsku enciklopediju lutkarske umetnosti (Encylopédie Mondiale des Arts de la Marionnette), objavljenu 2009. godine, na tri jezika: engleskom, španskom i francuskom, dovodeći nam istoriju lutkarstva nadohvat ruke. Enciklopedija je važno pomagalo za brojne muzeje širom sveta koji u fundusu imaju zbirke lutaka i za nekoliko muzeja koji su posvećeni isključivo toj umetnosti. Njihove zbirke i katalozi mogu se naći na internetu. Neki eksperimentiraju s 3D slikama i replikacijom u obrazovne svrhe. Potpomognuto komunikacijom putem interneta, očuvanje istorijske baštine pridonosi budućem razvoju.

 

Stotine savremenih lutkara iz celog svijeta objavljuju delove svojih nastupa uživo na internetu kako bi privukli publiku i izvođače. UNIMA sponzoriše izvođenja uživo, festivale, konferencije i publikacije te izveštava o njima na svojoj mrežnoj stranici. Kao što je i predvidela mala skupina ljudi koja je osnovala UNIMU, njeni sadašnji članovi iz više od devedeset zemalja sarađuju bez obzira na razlike. S eksponencijalnim rastom izloženosti raste i naša odgovornost prema publici i jednih prema drugima. Proslavimo Svetski dan lutkarstva kao prijatelji sa zajedničkim oduševljenjem za tu umetnost objavom svojih proslava na internetu, koji nas zaista povezuje!

Reference: Baza podataka Kulturnog centra Azije i Pacifika: www.accu.or.jp/ich/en/arts/arts1.html UNESCO-ova baza podataka nematerijalne kulturne baštine: www.unesco.org/culture/ich/index.php?pg=00011 Svetska enciklopedija lutkarske umjetnosti: www.unima.org Nancy Lohman Staub na ulazu u Centar za lutkarsku umjetnost u Atlanti, Georgia. Fotografija: Susan Kinney

Nensi Loman Staub, rođena u Nju Orleansu u američkoj državi Luisijani, bila je jedan od urednika za planiranje Svetske enciklopedije lutkarstva (World Encyclopedia of Puppetry Arts), za koju i dalje radi kao naučni savetnik. Bila je podpredsednica Izvršnog odbora UNIME i članica Ministarstvaza publikacije, Ministarstvaza istraživanja i Ministarstvaza baštinu, a sada je članica Ministarstvaza socijalnu pravdu. Godine 1980. bila je direktorka Svetskog lutkarskog festivala i XIII kongresa UNIME u Centru za izvođačke umetnosti Džon F. Kenedi u Vašingtonu, D.C. Radila je kao konsultantkinja na osnivanju Udruženja Džim Henson u Njujorku za podržku lutkarstvu u Americi. Bila je predsednica organizacije „Puppeteers of America“ i podpredsednica američkog ogranka UNIME, UNIMA-USA. Osnivačica je i predsednica Savetodavnog odbora Muzeja Centra za lutkarsku umetnost u Atlanti, Georgia. Objavila je brojne članke i eseje za muzejske kataloge. Nekad davno vodila je više od 10 godina malo lutkarsko kazalište u Nju Orleansu u Luizijani.

 

 
Pročitano 4284 puta Poslednji put izmenjeno среда, 22 март 2017 18:30
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

ФБ страница

 
 

Улогујте се на сајт

Присутни посетиоци

Ко је на мрежи: 419 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се својим мејлом на насу мејлинг листу и редовно ће вам стизати вести о нашим представама, акцијама, дешавањима...