недеља, јун 16, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Prvi festival i prva nagrada za Zlatokosu

субота, 17 октобар 2015 08:00
Predstava „Zlatokosa“ započela je svoj festivalski život na XIV međunarodnom festivalu pozorišta za djecu, Banja Luka 2015, na kom je na osvojila Specijalnu nagradu stručnog žirija za promivisanje univerzalne ideje o ljudskoj slobodi.

U takmičarskom delu programa učestvovalo je 13 pozorišta iz: Argentine, Turske, Poljske, Slovačke, Hrvatske, Nemačke, Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine Srbije i Republike Srpske. I u toj izuzetno jakoj konkurenciji koju je odlikovao vrhunski umetnički kvalitet, „Zlatokosa“ je jedna od sedam nagrađenih predstava.

Stručni žiri zasedao je u sastavu Biserka Kolevska, rediteljka iz Bugarske, prof. dr Dragana Bošković iz Beograda i prof. dr Ljubica Ostojić iz Sarajeva. Nagrade su dodeljene u pet kategorija:

1.         Gran Pri – najbolja predstava u celini

2.         Nagrada za najbolju režiju

3.         Nagrada za najbolje lutke

4.         Glumačke nagrade (pet ravnopravnih nagrada)

5.         Specijalna nagrada

Nagrada za najbolju režiju i Gran Pri festivala pripali su predstavi „Don Kihot“ koju je izveo Tetar smeha iz Frankfurta na Odri (Nemačka).

U pratećem delu festivala predstavljena je odlična izložba i održana radionica drevnog turskog teatra senki „Karađoz“. I ovaj festival omogućio je uvid u stvaralaštvo drugih teatara, razmenu znanja, iskustava, ponovne susrete kolega ali i nova poznanstva, što je od neprocenjivog značaja za svakog učesnika.

Organizator festivala bilo je Dječije pozorište Republike Srpske,koje je je i ovog puta iskazalo visok profesionalizam i iskreno gostoprimstvo. Nakon dodele nagrada, domaćini su izveli i divnu, razigranu, raspevanu i maštovitu predstavu “Folklorna magija” i pružili publici još jedan izuzetan doživljaj.

Bilaje častnaći se među ovako velikim teatrima, u tako jakoj konkurencijii zadovoljstvo ponovo se pokloniti divnoj banjalučkoj publici.

 

O svojim strepnjama, odgovornosti i radosti, o svojim utiscima i samoj predstavi

Jelena Đorđević, rediteljka nagrađene predstave

 

Neiscrpna snaga Banja Luke

„Banja Luka uvek pleni nekom neopisivom snagom, kulturom i nenametljivom ljubaznošću. Međunarodni lutkarski festival koji se održava svake godine u ovom magičnom gradu je besprekorno  organizovan,  šarolik, dinamičan i iznenađujući.

Publika je uživala u lutkarskim predstavama za decu i odrasle. Raznolikost lutkarskih elemenata,  maštovitost reditelja i scenografa, razigrane glumačke ekipe, učinile su pet dana ovog festivala  inspirativnim.

Pozorište lutaka Niš se ove godine predstavilo banjalučkoj i festivalskoj publici predstavom “Zlatokosa”. Ovo je njeno prvo učešće na nekom festivalu. Ovo je i moje prvo učešće kao reditelja, tako da su se u meni smenjivale emocije, od neopisive sreće i zadovoljstva do straha i panike. Znala sam da je ekipa koju sam izabrala da radi na ovoj predstavi, prava, talentovana, maštovita, energična, vredna, ali i pored toga, osećaj odgovornosti nije me napuštao. A odgovornost reditelja je zaista ogromna: treba uliti poverenje i sigurnost glumcima, treba tačno i bez velike muke uputiti tehniku, treba zadovoljiti publiku i najviše od svega treba opravdati poverenje koje nam je domaćin festivala  ukazao  svojim pozivom. A opravdanje je stiglo sa nagradom koja nam je dodeljena, a imenom „SPECIJALNA NAGRADA ZA  PROMOVISANJE UNIVERZALNE IDEJE O LJUDSKOJ SLOBODI“. Stručni žiri je prepoznao ideju naše predstave i tome odao priznanje, zbog čega mi je neopisivo drago. Jer naša predstava se bavim ljudskom slobodom… u ovom svetu u kome je sve prividno, čak je i ta sloboda prividna. Mislim da nikada više nismo bili „zarobljeni”, nego sada. Pravila, naredbe, uredbe, zabrane, ukazi… Sve to nas kreira i tera da ličimo jedni na druge, a u ljudskoj prirodi je da teži slobodi, ljubavi, osobenosti. I na kraju, drago mi je što je žiri prepoznao kvalitet u našoj predstavi i što su nam dali podstrek da radimo i maštamo i dalje.

Osim nagrade, koja je i podrška našem radu, meni je još draža podrška koju smo dobili od kolega iz Pozorišta lutaka Mostar, kao i od kolega iz Državnog lutkarskog pozorišta iz Varne i ovim putem bih želela da im se zahvalim na svim divnim rečima, kao i na nesebičnim, nepretencioznim i iskrenim čestitkama koje su nam uputili.

Da, Banja Luka… magična i oplemenjujuća.“

 

Pročitano 7266 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

ФБ страница

 
 

Улогујте се на сајт

Присутни посетиоци

Ко је на мрежи: 71 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се својим мејлом на насу мејлинг листу и редовно ће вам стизати вести о нашим представама, акцијама, дешавањима...