недеља, мај 19, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

 

Сем и Џим су последњи представници својих породица у хиљадугодишњој расправи о томе ко је бржи, зечеви или корњаче

По мотивима Езопове басне
 
Ауторски тим:
 
Режија, драматизација и сценографија: Давид Алић
Костими: Бојан Лилић
Музика: Душко Корлат
Сценски покрет: Небојша Громилић
Идејно решење плаката и програма: Андреј Јовановић
Лектор: Наташа Илић
 

  Играју:

Сем МекТртл – Тома Бибић

Сир Лорд Џим Ребит Брајтон– Дејан Гоцић

Узраст: 7+

Кратак садржај: 
Сем и Џим су последњи представници својих породица у хиљадугодишњој расправи о томе ко је бржи, зечеви или корњаче. Обојица тако надмени и поносити, налазе се једног дана  на пропланку шуме како би једном за свагда тркањем решили ко је бржи. Када се трка, у којој обојица побеђују, заврши, схватају сав бесмисао њихове расправе и увиђају да су пријатељство и слога много битнији од икакве трке. 
Представа „Корњача и зец“ ће имати две верзије. Верзија намењена школском узрасту ће бити извођена у позоришту, док ће се она намењена млађој деци изводити у вртићима.

Реч редитеља
„Радећи на представи „Корњача и зец“ или како је ми зовемо „Велика трка“, стално смо се шалили како нас представа подсећа  на „Чекајући Годоа“, Семјуела Бекета.

Наиме, како би смо побегли од класичног приказивања представа за децу, тако што ће, по ко зна који пут, гледати имитирање животиња на сцени, ми смо сместили причу у Велику Британију, тачније наши протагонисти су Енглез и Шкот чије породице већ хиљаду година воде бесмислену расправу око тога ко је бржи - зец или корњача.

Ту се враћамо на Бекета и на чекање. У овом глобалном јурцању за нечим, а не знамо тачно за чим, врло је битно мало успорити, стати, сачекати, ослушнути  живот, што нам се у последњих годину дана, нажалост, и дешава.

Мислим да је изузетно битно да деца на време схвате да живот није трка. Ништа нам неће побећи. А ако желимо да уживамо у неком лепом пејзажу или упознамо неку драгу особу, неопходно је да лаганим корацима освајамо живот, а не да дозволимо да нам он у силној журби побегне. Јер онај који жури , заиста не стигне на време.“

                      Давид Алић
 

 

Рекли су о нама

ilkov.jpg

ФБ страница

 
 

Улогујте се на сајт

Присутни посетиоци

Ко је на мрежи: 112 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се својим мејлом на насу мејлинг листу и редовно ће вам стизати вести о нашим представама, акцијама, дешавањима...