ponedeljak, jul 22, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

 


Rođena je 10.9.1973. godine. Zvanje diplomiranog sociologa stekla je na Filozofskom fakultetu u Nišu. Diplomirala je na predmetu Sociologija umetnosti – pozorište. Diplomirala je i na Nacionalnoj Akademiji za filmsku i pozorišnu umetnost  "Krsto Sarafov" (NATFIZ) u Sofiji, smer Gluma i lutkarstvo, u klasi profesora Bonje Lungova.

Glumica je Akademskog pozorišta u Nišu i "Teatra 21. vek" do 1990. godine. Te godine prelazi u "Klasik teatar" gde počinje njen profesionalni angažman. Profesionalno iskustvo stiče u radu sa priznatim rediteljima i glumcima. Član glumačkog ansambla Pozorišta lutaka postala je 2001. godine, gde radi i danas, a 2004. godine dolazi i na mesto umetničkog direktora Akademskog pozorišta u Nišu.

Nosilac je Nagrade za glumačko majstorstvo na Devetom međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici 2022. godine, Nagrade za glumačko ostvarenje na Sedamnaestom međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banja Luci 2018. godine, Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje na Dvanaestom kotorskom festivalu za djecu 2004. godine, Nagrade za najbolju žensku ulogu na Trideset šestim susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije 2003. godine, kao i mnoštva kolektivnih nagrada. Snimila je film za Nacionalnu bugarsku televiziju "Senke u noći" 2003. godine.

Potvrđuje se i kao reditelj na Festivalu akademskih pozorišta u Novom Sadu "Sonja Marinković" 2007. godine, gde dobija nagradu za najbolju režiju. Kao reditelj, iza sebe ima šest predstava, dve u zajedničkoj i četiri u samostalnoj režiji.


 

Predstave u kojima glumi Biljana Radenković

FB stranica

 
 

Ulogujte se na sajt

Prisutni posetioci

Ko je na mreži: 64 gostiju i nema prijavljenih članova

Mejling lista

Prijavite se svojim mailom na nasu mejling listu i redovno će vam stizati vesti o našim predstavama, akcijama, dešavanjima...