utorak, jun 19, 2018

Priča o drvenom lutku koji je sanjao da postane pravi dečak

ponedeljak, 20 mart 2017 00:00
Posle nekoliko godina pauze, danas je ponovo izvedena predstava ”Pinokio”,čuvena priča o drvenom lutku koji je sanjao da postane pravi dečak. Povratakom “Pinokija” na repertoar započeli smo obeležavanje Međunarodne nedelje izvođačkih umetnosti, u okviru koje proslavljamo Svetski dan pozorišta za decu i mlade i Svetski dan lutkarstva.

Slogan pod kojim se obeležava 20. mart, Svetski dan pozorišta za decu i mlade, glasi “Povedite dete u pozorište danas”. I baš su to roditelji, bake i deke danas i učinili. Bravo! Više od dve stotine gledalaca malih i velikih, strpljivo je čekalo pred biletarnicom. I nakon što je i poslednja dvestadvanaesta karta prodata, red je i dalje vijugao pred pozorištem. Pošto ne želimo da ijedno dete izađe iz našeg pozorišta razočarano, tužno, niti suznog lica, pred punim gledalištem i publikom koja stoji sa strane i decom koja sede i na podu, ponovo je otpočeo svoj pozorišni život naš Pinokio. Raspevano, razigrano i veselo. Kako dolikuje Svetskom danu pozorišta za decu i mlade.

Predstava “Pinokio” je samo još jedno svedočanstvo da je pozorište susret sa umetnošću, ne samo dramskom ili lutkarskom, već i likovnom, muzičkom i literarnom. Da ono nije samo zabava, već da vaspitava i uči. Koliko toga su mališani danas mogli da nauče! Može li život biti neprekidna zabava, a svet u kome živimo bez ikakvih obaveza? Šta je navelo Pinokija da ostvari svoju želju i postane pravi dečak? Poštovani roditelji, učitelji i nastavnici, razgovarajte sa svojom decom i đacima o laganju,prevari, poštovanju, iskušenjima i izazovima koja ih očekuju van roditeljskog doma, sazrevanju, dobroti, požrtvovanju, a pre svega - oljubavi.

Pored sveta u kome živimo, postoje neki drugi svetovi u kojima žive različiti junaci, sa različitim vrlinama i manama, od kojih vaša deca uče što je dobro, šta loše. Priče o tim junacima i njihovima avanturama ih uče da razlikuju ljubav i mržnju, pravdu i nepravdu, hrabrost i kukavičluk, uče ih prijateljstvu, toleranciji, slozi, zajedništvu, odanosti, iskrenosti... Dakle, pozorište ih uči najvažnijim ljudskim vrlinama. Upoznaje ih sa drugim kulturama, običajima i tradicijama, pomaže im da obogate svoj rečnik, razviju veštine komunikacije i slušanja. Pomaže im da rešavaju probleme, razviju  kreativno i kritičko razmišljanje.

I svaka naredna predstava koju budu gledali naučiće ih još nečemu. A uz to, sjajno će se zabavljati.Zato dovedite svoju decu u pozorište opet. I opet. I opet. Da vide, čuju, osete, razmišljaju i maštaju. Da rastu sa nama i uz nas. Da zajedno slavimo radost pozorišne igre.

Dobro nam došli!

U ansamblu predstave “Pinokio” došlo je do izmena. Čestitamo kolegi Dejanu Gociću, premijerno izvođenje, a koleginici Tatjani Milenković, želimo brz oporavak i povratak u ansambl.

 

 

 

Pročitano 937 puta Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 20 mart 2017 08:43

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Profil

FB stranica

Ulogujte se na sajt

Prisutni posetioci

Ko je na mreži: 112 gostiju i nema prijavljenih članova

Mejling lista

Prijavite se svojim mailom na nasu mejling listu i redovno će vam stizati vesti o našim predstavama, akcijama, dešavanjima...