ponedeljak, jul 15, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Rođendanska proslava

nedelja, 23 jul 2017 20:25
  Pozorište lutaka Niš je 23. juna obeležilo 59 godina profesionalnog stavralaštva. Izložba lutaka i kostima, predstava “More mašte”, rođendanska zabava, dodela godišnjih glumačkih i nagrada za radni doprinos, bili su deo su ovogodišnjeg trodnevnog rođendanskog programa.
U zabavnom programu održanom na platou ispred Pozorišta lutaka učestvovalo je više od 100 izvođača. Sa nama su bili: glumci Akademskog pozorišta SKC-a, Art Centar i „Drum & Roll“, Extream Dance Studio, Baletski studio Elene Pilipenko, Folklorno društvo „Teodora“, Trio „Organum“, Jana Milosavljević, solista, Hor „Čarobna nota“, Plesni studio „Revolution“ i Obrazovni centar “Pro-mens”. Uz zvuke rokenrola, klasične i muzike za decu, uz hip hop i dens plesne ansamble, balerine i folkloriste, dečje horove i pozorišne performanse, stotine najmlađih i odraslih proslavilo je naš 59. rođendan. 
Na tradicionalnoj svečanosti koja se održava na sam Dan Pozorišta lutaka, dodelјene su  godišnje glumačke i nagrade za radni doprinos.
 
Zbog pristupa poslu, radnih rezultata i entuzijazma, nagrađeni su Dušanka Đorđević, spremačica i Ivan Živković, šef tehnike.
 
Komisija za dodelu nagrada za umetničko dostignuće zasedala je u sastavu: Slobodan Krstić, novinar, pozorišni kritičar i publicista, Nataša Ilić, lektor i dramaturg i Velibor Petković, novinar i književnik. Analizirala je premijerno izvedene predstave u prethodnoj sezoni: „More mašte“  u režiji  Bonje Lungova, „Luckasti klovnovi“  i „Priča o princu jedincu“, obe u režiji Lilijane Arsenov Ivanović. Komisija je donela odluku da godišnju nagradu za Umetničko dostignuće dodeli ansamblu predstave „More mašte“ . 
Svečanosti su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, penzioneri Pozorišta lutaka, članice izvršnog odbora ASITEŽ centra Srbije i novinari.
Posebno zadovoljstvo priredila nam je Miroslava Mima Janković, legenda niškog i srpskog lutkarstva, nekadašnja glumica i direktorka našeg pozorišta. Nakon mnogo godina, njen susret sa kolegama sa kojima je radila bio je povod brojnim zagrljajima, osmesima, toplim rečima, uspomenama. Svima koji nisu radili sa njom, ali su je svojevremeno gledali na sceni, bilo je zadovoljstvo da je i upoznaju. 
 
Višedecenijsko stvaralaštvo dokazuje da je Pozorište lutaka izdržalo probu vremena i da ima veliki značaj u kulturnom i društvenom životu grada i zemlјe. PEDESET DEVETI rođendan predstavlјa podsticaj za sve sadašnje i buduće glumce i ostale zaposlene da čuvaju i neguju teatar  i razvijaju njegovu umetničku, obrazovnu i vaspitnu misiju.
 
Odluka i obrazloženje Komisije:
„Komisija je donela odluku da godišnju nagradu za Umetničko dostignuće dodeli ansamblu predstave „More mašte“ . Zbog kolektivnog duha i kolektivne igre; kolektivne umešnosti i kolektivne umetnosti koju su pred nama stvorili; zbog virtuoznog izvođenja i granica koje su ponovo pomerili; zbog pozorišne čarolije i neverovatnog doživlјaja koji su podarili publici.
Glumci – animatori (Davorin Dinić, Mirjana Đorđević, Mladen Milojković, Tatjana Milenković, Srđan Milјković, Stefan Mladenović, Aleksandra Pavlović, Bilјana Radenković, Nataša Ristić i Marija Cvetković), svojim telima i raznovrsnim scenskim elementima za koje su se sa istančanim ukusom opredelili istaknuti bugarski umetnici Bonjo Lungov i  Konstantin Karakostov očarali su publiku. Glumci- animatori su izuzetno zahtevne i teške zadatke, pred koje ih je stavio reditelј, veoma uspešno ostvarili. Za prelepu vizuelnost, visoku estetiku, sjajnu koreografiju, za kreaciju improvizovanih lutaka, ova predstava je dobila nagrade na festivalima na kojima je učestvovala.
Komisija je zaklјučila da uprkos materijalnim teškoćama koje onemogućavaju veći broj premijera, glumački ansambl Pozorišta lutaka uspeva da sačuva visok profesionalni nivo, što ga čini jednim od najbolјih lutkarskih pozorišta u regionu koji obuhvata mnogo širi prostor od bivše Jugoslavije – prostor Balkana i Srednje Evrope.“
 
 
 
Pročitano 4719 пута Последњи пут измењено nedelja, 23 jul 2017 20:29
Морате бити пријављени да би могли да оставите коментар

FB stranica

 
 

Ulogujte se na sajt

Prisutni posetioci

Ko je na mreži: 162 gostiju i nema prijavljenih članova

Mejling lista

Prijavite se svojim mailom na nasu mejling listu i redovno će vam stizati vesti o našim predstavama, akcijama, dešavanjima...