ponedeljak, jul 15, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Sezona za nama

ponedeljak, 24 jul 2017 19:41
U nedelju, 25. juna, izvođenjem predstave „Alisa u zemlji čuda“, završena je pozorišna sezona 2016/2017. Podsetimo se najvažnijih dešavanja.
 
 
Sezonu smo započeli premijerom predstave „More mašte“, reditelja Bonje Lungova. Reč je novoj formi lutkarskog teatra, muzičko scenskom spektaklu sa improvizovanim lutkama. Sjajna kolektivna igra i animacija glumaca je na premijeri izazvala divljenje publike i podigla je na noge, što je ubrzo postala uobičajena slika i na festivalima.
 
Usledilo je gostovanje japanskog teatra “Dora” iz Tokija. Tokom trodnevnog boravka, izvedena je predstava "Woven/Ayanasu", a reditelj Kenjiro Otani održao je pozorišnu radionicu. Gostovanje ovog teatra u Srbiji organizovalo je Udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade, ASITEŽ Srbija. Mladoj publici, pozorišnim stvaraocima, stvaraocima u oblasti plesnog teatra i poštovaocima japanske kulture omogućen je jedan neuobičajen doživljaj i nov pogled u savremenu japansku pozorišnu umetnost.
U isto vreme pripremali smo se za realizaciju projekta „Sanacija Pozorišta lutaka Niš – sanacija ravnog krova“, odobrenog na na javnom konkursu kompanije NIS a.d. Novi Sad, Zajednici zajedno 2016“. Upućujemo veliku zahvalnost Kompaniji NIS, koja drugu godinu zaredom pomaže obnovu vitalnih delova zgrade našeg pozorišta, prepoznavši značaj Pozorišta lutaka u kulturnom životu našeg grada.
 
Prvi, odnosno jesenji deo sezone obeležili su i festivali. Od septembra do novembra, učestvovali smo na pet međunarodnih i nacionalnih festivala. Putovali smo u Podgoricu, Banja Luku, Kraljevo i dva puta u Beograd.
Posebno uzbuđenje vladalo je među članovima ansambla pred put u Podgoricu, jer smo prvi put učestvovali na Međunarodnom festivalu lutkarstva, koji je tada proslavljao svoj prvi jubilej, pet godina postojanja. Nova publika, nova scena…. Naša “Alisa u zemlji čuda” našla se rame uz rame sa predstavama iz Meksika, Brazila, Poljske, Ukrajine, Izraela i Turske. U okviru festivalskog programa imali smo zadovoljstvo da se družimo i sa mališanima iz Herceg Novog. Intervjui, autogrami, aplauzi i dečji osmesi uverili su nas da je naša Alisa našla put do svakog malog gledaoca i da bilo kakvoj bojzani nije bilo mesta. „Alisa“ je doprla i do članova žirija, pa smo se i sa ovog festivala vratili sa jednom od nagrada. Ovog puta za najbolju scenografiju, koju potpisuje reditelj Zoran Lozančić. 
Odmah nakon Podgorice, uputili smo se u Banja Luku, na Međunarodni festival pozorišta za djecu i to sa predstavom „More mašte“. Prvo festivalsko izvođenje krunisano je dvema nagradama: Nagradom za najbolju režiju (Bonjo Lungov) i Specijalnom nagradom za kolektivnu igru (ansambl predstave). 
Na Devetom festivalu predstava za decu profesionalnih pozorišta Srbije "Mali Joakim", stručni žiri dodelio je Specijalnu nagradu za posvećeno partnerstvo u igri Biljani Radenković i Stefanu Mladenoviću za uloge Miša i Zeca u predstavi “Čudesna družina jedne stonoge” uz obrazloženje da ovo dvoje glumaca „konsekventno sprovode odnos i nude atraktivnu i plemenitu igru savremenom, mladom gledaocu.“
Na regionalnom takmičarskom festivalu “Pozorište Zvezdarište”, na kom se predstavljaju najbolja scenska ostvarenja u pozorišnoj produkciji za decu na području Srbije i zemalja u okruženju, pored predstava iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Italije i Srbije, ovoga puta našla se i predstava iz Kine, iako uveliko iskače iz okvira regiona. Poruka organizatora je da je odlazak u pozorište iskustvo koje svako dete treba da doživi, da deci treba dati krila za maštanje, pažnju i priču. I zaista, dečja publika je zajedno sa junacima predstave “Damojed” u režiji Biljane Radenković, maštala i sanjala to posvedočila trećom nagradom dečjeg žirija.
Jesenju festivalsku turneju završili smo učešćem na Susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, festivalu koji prezentuje najbolja ostvarenja u oblasti srpskog lutkarstva, na kome je predstava “More mašte” Specijalnom nagradom za kolektivnu animaciju potvrdila najave iz Banja Luke - da će imati izuzetno uspešan festivalski život.
U decembru smo učestvovali na sastanaku „Evropa 8+“ regionalne mreže ASITEŽ, na kome su se predstavili centri iz Austrije, Hrvatske, Italije, Mađarske, Rumunije i Srbije. Cilj susreta je bio međusobno upoznavanje  i predstavljanje kako bi se obostrano stekao uvid u rad, produkciju i interesovanja, inspirisale i otvorile nove mogućnosti za zajedničke akcije, projekte i razmene. Domaćin susreta je bio ASITEŽ centar Srbije.
Posle nekoliko godine pauze, na repertoar se vratila predstava „Priča o vodi“, rediteljke Bjanke Benkovske, koja na originalan, nenametljiv način, kroz lutku, kao izražajno sredstvo, govori o najdragocenijoj tečnosti - vodi. Tatjani Milenković i Dejanu Gociću, koji su činili prvobtinu glumačku postavu, pridružio se i Toma Bibić, kao alternacija Tatjani Milenković. Narednih godina nove generacije mališana gledaće ovu divnu priču koja povezuje lutkarstvo, igru i zabavu sa zakonima prirode i nauke.
 
Jubilarna izvođenja predstava su u pozorišnom životu jako važna. Označavaju vrednost i trajanje. Zato ih uvek obeležavamo i pri tom pomalo hvalimo. Opravdano! Predstave “Pinokio” i „Damojed“ izvedene su pedesti put. 
 
Prvi deo pozorišne sezone, kao i prethodnih godina, završili smo novogodošnjim programom. “Novogodišnju misteriju” i doživljaje Deda Mrazovih pomoćnika, patuljaka Čupe, Tupe i Klempe, u režiji Jelene Đorđević, gledalo je više od 6.000 mališana.
U drugom delu sezone, učestvovali smo na Osmom međunarodnom pozorišni festivalu za decu “ZajeČAR“, u organizaciji Pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović”. Naša “Alisa u zemlji čuda” otvorila je festival i zbog velikog interesovanja publike, izvedena je dva puta. Odlukom stručnog žirija proglašena je najboljom predstavom festivala i zaluženo donela još jedan Gran pri našem pozorištu.
Samosatlno ili u saradnji sa drugim organizacijama obeležili smo neke važne datume: Dan srednjoškolaca, Dan oralne higijene, Noć pozorišta, Gradsku slavu. Povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade i Svetskog dana lutkarstva, u tri osnovne škole održana je prezentacija “Lutke drže čas”. Glumica Biljana Radenković i glumci Srđan Miljković i Davorin Dinić predstavili su predškolicima i učenicima nižih razreda različite vrste lutaka i lutkarskih tehnika, objasnili im od kojih materijala su napravljene, kako su nastale, ko ih kreira, ko ih izrađuje, kako se animiraju, objasnili specifičnosti lutkarske u odnosu na dramsku predstavu i vođeni dečjom radoznalošću otkrivali tajne magije lutkarstva. 
 
Nastavili smo program “Nova pozorišna iskustva” u okviru koga mališanima iz vrtića i  učenicima osnovnih škola predstavljamo pozorište iz nekih drugih uglova. Govorimo o pozorišnom bontonu, upoznajemo ih sa zanimanjima neophodnim za funkcionisanje pozorišta, predstavljamo im različite vrste lutkarskih sistema, govorimo o tome kako jedan dramski tekst adaptirati za izvođenje u pozorištu, zajedno zavirimo u svaki kutak našeg pozorišta. 
 
Organizovali smo ili učestvovali u brojnim humanitarnim akcijama i odigrali niz humanitranih predstava za štićenike Ustanove “Mara”, Sigurne kuće, učenike specijalne škole “Bubanj” i škole “14. oktobar”, članove Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, Udruženja distrofičara, Udruženja obolelih od dečje paralize, Udruženja NURDOR, Gradskog udruženja gluvih i nagluvih, mališane koji se leče na Dečjoj klinici i druge ranjive grupe. Uspostavili smo i saradnju sa Sportskim klubom za decu i omladinu sa posebnim potrebama “Palestra” iz Kruševca i učestvovali u njihovom projektu “Zemlja čuda”.
 
Iz niza programa izdvojićemo humanitarnu akciju „Grad iz mašte“, u okviru koje samo sakupljali novac za lečenje četvorogodišnje Andree Stojanović, koja boluje od iziuzteno retke bolesti gluterne acidurije. Četiri stotine deset mališana iz vrtića, preškolskih grupa i nižih razreda osnovnih škola, maštala su i crtala grad onakvim kakvim ga oni zamišljaju. Na prodajnoj izložbi sakupljeno je 19.200 dinara, ali s obzirom na to da su mnogi posetioci dali svoje priloge, ali nisu uzeli crteže, akcija se nastavila. Preostale dečje radove je preuzelo Udruženje “Porodična filharmonija” i nastavitlo njihovu prodaju. U zabavnom delu programa, namenjenoj svoj deci koja su pomogla Andrei, učestvovali su Folklorno društvo “Teodora”, bend “Tri organum”, mešoviti hor Osonvnih škola “Učitelj Tasa” i “Kole Rašić”, kao i Jovana i Matija, članovi Akademskog pozorišta Studentskog centra.
 
Da je naše pozorište nezaobilazan saradnik brojnih kulturnih i umetničkih dešavanja u gradu, potvrdili su brojni nastupi umetnika iz zemlje i inostranstva i učenika niških srednjih i osnovnih škola na našoj sceni. Partneri smo Festivala dečjeg stvaralaštva „Tabla fest“, Festivala školskog teatra “FEŠ”,  Pozorišnog festivala osnovnih i srednjih škola „Šta dramiš?“.
 
Drugi deo sezone obeležile su premijerne predstave “Luckasti klovnovi” i “Priča o princu jedincu”, koje je režirala Lilijana Arsenov Ivanović. Paralelne probe tokom aprila, omogućile su dve pretpremijere i premijere za sedam dana. To nije uobičajeno, ali se ovoga puta dogodilo. Usledila su reprizna izvođenja za predškolce i školarce i ono što jeste uobičajeno – osmesi i neizmerno zadovoljstvo publike izraženo burnim aplauzima. 
 
Luckasti klovnovi, Toto i Tati, Crveni klovn i Zeleni klovn, svojim neobičnim rivalstvom koje tokom predstave prerasta u prijateljstvo, osvajaju simpatije dece i odraslih. Pored izvođenja na matičnoj sceni, u maju i junu naše “Luckaste klovnove” gledali su dečaci i devojčice u Humu, Miljkovcu, Jelašnici, Sićevu, Gornjoj Vrežini i Gabrovcu. Gde god se Toto i Tati pojave, ori se  “Crveni, crveni, crveni...” i “Zeleni, zeleni, zeleni...”. 
 
“Priča o princu jedincu”, po mnogo čemu je neobična. Odstupa od uobičajenog “Bio jednom jedan car i imao tri sina”, jer naš princ je sin jedinac, a ni ala nije kao u drugim pričama, zla i ljuta, već plemenita. Na osnovu reakcija publike, rekli bismo da našem Princu jedincu, ali i Patuljku, Divu, Vili, Mačku, Psu, Caru, Carici, predstoji dug i lep pozorišni život.
 
Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja o dodeli sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti Pozorišne umetnosti (Stvaralaštvo, produkcija i interpretacija) odobren je projekat “Učešće Pozorišta lutaka Niš na međunarodnim festivalima u 2017. godini”. Zahvaljujemo resornom Ministarstvu, uz čiju pomoć ćemo svoje stvaralaštvo predstaviti festivalskoj publici u inostranstvu u prvom delu predstojeće sezone. 
 
Na samom kraju sezone, obeležili smo Dan pozorišta i 59 godina profesionalnog stvaralaštva. Trodnevnom proslavom najavili smo ulazak u jubilarnu, šezdesetu sezonu. Pripremili smo izložbu lutaka i kostima, za naše malo starije i velike gledaoce izveli smo besplatno predstavu „More mašte“, a za one najmlađe pripremili rođendansku zabavu u kojoj su učestvovali glumci Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra, Art Gitar Centar i „Drum & Roll“, Extream Dance Studio, Baletski studio Elene Pilipenko, Folklorno društvo „Teodora“, Trio „Organum“, Jana Milosavljević, solista, Hor „Čarobna nota“, Plesni studio „Revolution“ i Obrazovni centar “Pro-mens” i naravno, glumci našeg pozorišta. Poslednjeg slavljeničkog dana održana je svečanost na kojoj su uručene tradicionalne godišnje nagrade za umetničko dostignuće i radni doprinos. Nagrada za umetničko dostignuće dodeljena je ansamblu predstave "More mašte". Takođe, komisija je dodelila specijalnu nagradu za scensko rivalstvo “Crvenom i Zelenom ili Zelenom i Crvenom”. Zbog pristupa poslu, radnih rezultata i entuzijazma, nagrađeni su Dušanka Đorđević, spremačica i Ivan Živković, šef tehnike. Posebno zadovoljstvo priredila nam je Miroslava Mima Janković, legenda niškog i srpskog lutkarstva, nekadašnja glumica i direktorka našeg pozorišta, koja već godinama živi u inostranstvu. Njen susret sa kolegama sa kojima je radila bio je povod brojnim zagrljajima, osmesima, toplim rečima, uspomenama. Svima koji nisu radili sa njom, ali su je svojevremeno gledali na sceni, bilo je zadovoljstvo da je i upoznaju. Kao i svih proteklih godina, u odličnom raspoloženju, uživali smo u dobroj atmosferi, koja je nezaobilazni deo svih naših proslava... 
 
U toku je letnja pauza. U faojeu našeg pozorišta postvaljena je izložba lutaka i kostima.  Prelepe kreacije brojnih umetnika koji su stvarali u našem pozorištu možete videti svakog radnog dana u periodu od 09.00 do 13.00 časova. Na matičnoj sceni neće biti predstava, ali družićemo se na Medijana festu i Nišvil džez festivalu (u okviru programa Nišville Jazz Tehatar Festival).
 
 
Medijana fest:
 
Petak, 21. jul, 19.00 časova, park Svetog Save 
„Luckasti klovnovi“
 
Petak, 11. avgust, 19.00 časova, park Svetog Save 
„Priča o vodi“
 
Nišville Jazz Festival (program Nišville Jazz Tehatar Festival)
 
Četvrtak, 10. avgust, 18.00 časova, Tvrđava, Jazz for kids Stage (plato iza Letnje pozornice)
 „Priča o vodi“
 
Subota, 12. avgust, 18.00 časova, Tvrđava, Jazz for kids Stage (plato iza Letnje pozornice)
 „Luckasti klovnovi“
 
 
 
 
 
 
Uživajte u letu, ma gde bili, a u septembru vas očekujemo i na matičnoj sceni. Sledeća pozorišna sezona ima poseban značaj, jer je reč o šezdesetoj, jubilarnoj. A šta vam sve pripremamo tim povodom, videćete, samo budite uz nas i sa nama. 
 
Do skorog viđenja –  srdačan pozdrav!
 
Pročitano 5440 пута
Морате бити пријављени да би могли да оставите коментар

FB stranica

 
 

Ulogujte se na sajt

Prisutni posetioci

Ko je na mreži: 111 gostiju i nema prijavljenih članova

Mejling lista

Prijavite se svojim mailom na nasu mejling listu i redovno će vam stizati vesti o našim predstavama, akcijama, dešavanjima...