nedelja, jun 16, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Svetski dan pozorišta za decu i mlade 20. mart

ponedeljak, 19 mart 2018 21:16
  Ovaj dan proslavlja se širom planete pod motom „Povedite dete u pozorište danas“ 

(Take a child to the theatre today) koji je osmislila Međunarodna asocijacija pozorišta za decu i mlade, ASITEŽ. Na ovaj dan hiljade pozorišta i individualnih članova okupljenih u više od 85 nacionalnih ASITEŽcentara u svetu čita poruke uvaženih umetnika i priprema posebne programe kako bi skrenuli pažnju kulturne i šire javnosti ka pozorišnoj umetnosti zаdecu i mlаde.

Poruka „Povedite dete u pozorište danas“ upućena je roditeljima, bakama, dekama, učiteljima, vaspitačima i starateljima. Bez obzira kog su formata programi koje pozorišta širom sveta pripremaju (radionice, tribine izložbe, predstave...), zadatak je isti i važan: preneti poruke široj javnosti o značaju i dejstvu pozorišta u razvoju i vaspitanju dece i mladih.

 

 

Svake godine važnom porukom, koja ima za cilj da ukaže na važnu ulogu pozorišne umetnosti u vaspitanju dece, oglasi se i predsednica ASITEŽA Ivet Hardi. Ove godine, poruke po pozivu pripremili su američki pisac i illustrator Moe Vilems i sedamnaestogodišnjak iz Sirije Mohamad Al Džunde, dobitnik Međunarodne nagrade za prava dece koju dodjeljuje Fondacija Kids Rights za 2017 . godinu.

Program Pozorišta lutaka:

11.00   Čitanje poruke povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade;

11.05   Izvođenje predstave „Carev zatočnik“, organzovana poseta učenika Osnovne

             škole „Ratko Vukićević“;

12.30   Lutkarska radionica u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“.

 

 

Ovogodišnju poruku u ime ASITEŽ centra Srbije napisao je pesnik Ljubivoje Ršumović.


“Usuđujem se reći da su početak ove 2018 godine obeležile dve vesti, koje su, čini mi se, neopravdano skrajnute od opšte pažnje, a svojim plemenitim porukama tiču se i nas odraslih, ali i onih najmlađih.

Najpre: finski učitelji i nastavnici su dobili imperativnu preporuku da svoje učenike nauče da budu srećni, i drugo, vlada Novog Zelanda, posle 170 godina pravne bitke, donosi zakon kojim se Vanganui, sveta maorska reka, proglašava živim bićem.

Status srećnih ljudskih bića u Finskoj, i status pravnog lica maorske reke na Novom Zelandu, daju nam nadu da jošpostoji šansa da se u Svetu počne ozbiljno razmišljati o opstanku života na planeti Zemlji.

Zar nije jedan od zadataka pozorišne igre, one kojoj su ciljna grupa mladi ljudi, da te mlade ljude učini srećnima? Samo od srećnih mladih ljudi rastu srećni odrasli ljudi, od kojih na kraju postaju srećni građani srećne zemlje!

Zar nije drugi od ciljeva pozorišne igre za najmlađe –vaspitanje o suživotu sa prirodom, sa biljem, životinjama i prirodnim bogatstvima, rekama, morima i jezerima, planinama i šumama? U detinjstvu fascinirani i ekološki obrazovani mladi ljudi, pokušaće i uspeti da nauče i svoje roditelje i ostali odrasli svet, šta je održivi razvoj i kakvo se bogatstvo krije u biodiverzitetu koji nas okružuje!

Put kojim uveliko ide savremena civilizacija, nažalost nije put umetnosti, i nije put sreće, i nikako nije put koji vodi ka odbrani planete Zemlje od nemilosrdnih trkača za profitom, i zagađivača međuljudskih i međudržavnih odnosa, koji nam prete bezobzirno atomskom katastrofom.

Takve je sad teško prevaspitati!

Ipak, ako bi Svet odmah shvatio i prihvatio finski i novozelandski primer, ako bi odmah zabranio proizvodnju plastičnog oružja-igračaka, ako bi ukinuo kičerske reklame i šund-serije na televizijama, ako bi mlade ljude, odmah po rođenju, fascinirao lepotom, igrom i slobodom, možda bismo za koji vek imali srećnu, čistu i lepo vaspitanu Planetu!

Usput, treba reći da se Nikola Tesla fascinirao elektricitetom kao dete, igrajući se sa svojom mačkom, milujući je po leđima. Ličnost čoveka se formira u detinjstvu. „Dete je otac čoveka“, znao je i rekao pre dve stotine godina Vilijam Vordsvort, engleski pesnik.”

 

Ljubivoje Ršumović, pesnik, pesnik, pisac, autor velikog broja knjiga i omiljenih TV serija za decu, dugogodišnji upravnik pozorišta "Boško Buha", jedan od osnivača obnovljenog ASITEŽnacionalnog centra 2003. godine, dobitnik mnogobrojnih visokih priznanja u Srbiji i međunarodnih nagrada od kojih ovom prilikom ističemo nagradu UNESCO-a za “Bukvar dečjih prava”na svetskom kongresu za knjigu koja propagira mir i toleranciju.

 

Foto: Jovica Drobnjak

Fotografija preuzeta sa http://arhiva.portalnovosti.com/2013/12/19376/

 

Pročitano 3556 пута Последњи пут измењено ponedeljak, 19 mart 2018 21:36
Морате бити пријављени да би могли да оставите коментар

FB stranica

 
 

Ulogujte se na sajt

Prisutni posetioci

Ko je na mreži: 49 gostiju i nema prijavljenih članova

Mejling lista

Prijavite se svojim mailom na nasu mejling listu i redovno će vam stizati vesti o našim predstavama, akcijama, dešavanjima...