nedelja, jun 16, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Premijera predstave “Patkica Žutkica”

četvrtak, 05 april 2018 16:45
U petak, 30. marta u Pozorištu lutaka u Nišu premijerno je izvedena nova postavka predstave “Patkica žutkica”. 

Treći put na reprtoaru našeg pozorišta. Davne 1961. godine režirao je Aleksandar Đorđević, potom 1986, Jordan Paunović. Druga postavka predstave, igrala je više od 20 godina, izvedena je više od tri stotine puta i stekla je status kultne predstave. Ugodini jubileja, u kojoj Pozorište lutaka obeležava šest decenija profesionalnog stvaralaštva, Aljenka, Patkica Žutkica, Jež, Lija, Dorifej i ostali junaci ove predstave ponovo su  među decom. Time je Pozorište lutaka odgovorilo na mnogobrojne pozive gledalaca i njihova uporna nastojanja da se predstava ponovo nađe na repertoaru.

Priča o „Žutkica“ govori o hrabrosti, neustrašivosti, zajedništvu, odgovornosti i verujemo da će oživeti potrebe današnjih mališana za lepim, humanim, dobrim i poštenim u svetu i trenutku u kome živimo.

 

Predstavu je režirao Dejan Gocić, adaptaciju teksta i koreografiju potpisuje Toma Bibić,  muziku je komponovao Oliver Katić, koji je zajedno sa Dejanom Ilićem uradio i muzičкe aranžamane, scenografiju Dragana Đurić. Tekst songova napisala je glumica Svetlana Ceca Mihajlović, video animaciju Emil Keser, dizajn svetla Aleksandar Arsenijević. Uloge tumače: Dejan Gocić, Jelena Đorđević i Toma Bibić.

 

Toma Bibić, jedan od članova autorskog tima i glumačkog ansambla kaže:

„Velika je čast, zadovoljstvo ali i odgovornost raditi na predstavi „Patkica Žutkica“ u godini proslave jubileja Pozorišta lutaka Niš. Šezdeset godina profesionalnog rada obavezuje, motiviše i inspiriše. Tako smo i došli na ideju da, predstava koja je nastala 1986. godine i ponosno nosi prefiks „kultna“, ponovo zasija punim sjajem. Posebnu zahvalnost dugujemo „starijim“ kolegama, kako u šali kažemo „bivšim Žutkicama“, od kojih smo učili i koji su svojim prisustvom i podrškom učinili našu premijeru potpunom. Hvala. Koristim priliku da se zahvalim, ne samo autorskom timu i saradnicima, već i svim zaposlenim u Pozorištu lutaka koji doprinose da spona između tradicionalnog i modernog bude sve jača. Ta spona nije samo 60 godina profesionalnog rada. Ta spona je 60 godina ljubavi prema lutkarstvu. U to ime, neka nam je srećan jubilej! Budimo ponosni na teatar koji poštuje tradicionalnono, neguje modreno a kreira i stvara lepši svet danas.“

Pročitano 3551 пута Последњи пут измењено četvrtak, 05 april 2018 16:48
Морате бити пријављени да би могли да оставите коментар

FB stranica

 
 

Ulogujte se na sajt

Prisutni posetioci

Ko je na mreži: 25 gostiju i nema prijavljenih članova

Mejling lista

Prijavite se svojim mailom na nasu mejling listu i redovno će vam stizati vesti o našim predstavama, akcijama, dešavanjima...