nedelja, jun 16, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Izložba lutaka, kostima, maski i plakata i promocija monografije “Čarobnjaci iz Niša 3” Slobodana Krstića

utorak, 24 jul 2018 11:32
U okviru proslave našeg 60. rođendana, u petak 22. juna, održana je u galeriji Niškog kulturnog centra "MIja Stanimirović" izložba lutaka, kostima, maski i plakata i promocija monografije "Čarobnjaci iz Niša 3" autora Slobodana Krstića.

Izložbu su postavili Dragana Đurić i Dušan Stanković, a program je organizovala Zlata Hodžić.

Sa nama su bili i studenti II godine Departmana za komunikologiju i novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu. U nastavku objavljujemo izveštaj koji su pripremili studenti: Teodora Stevanović, Cveta Borić, Vukašin Đorđević i
Dunja Živić.

U petak, 22. juna u galeriji Niškog kulturnog centra „Mija Stanimirović“ prikazani su kostimi, lutke, maske, plakati, kao delić blaga koje čuva ovo pozorište. Prostor oplemenjen veličanstvenim lutkama, uveličala je promocija monografije Slobodna Krstića “Čarobnjaci iz Niša 3”.

Ljubitelji ove vrste umetnosti i poštovaoci ovog pozorišta su sa oduševljenjem posmatrali izložene lutke, maske, kostime, plakate. Prisutnima se obratio vršilac dužnosti direktora Pozorišta lutaka, Miljan Milenković, koji je poželeo dobrodošlicu svima i kratko govorio o istoriji i značaju pozorišta.

Nedugo zatim, šef marketinga, Zorica Filipović, otvorila je promociju monografije predavši uvodnu reč Velimiru Kostovu, pomoćniku direktora. On je istakao da se ova monografija razlikuje od prethodnih, jer sažima poglede iz prve i druge monografije u jednu i daje širu perspektivu života pozorišta. 

Čast da napiše pogovor o ovoj monografiji pripala je Veliboru Petkoviću, kniževniku, novinaru, predsedniku niškog Društva književnika, ali i članu Komisije za umetničko dostignuće u Pozorištu lutaka. On je pisanje ove monografije nazvao „kopanjem bunara iglom“ (turska poslovica). „Ova knjiga sadrži sve važne podatke, sve što je neko uradio u nekoj predstavi, bilo kao glumac, bilo kao pisac teksta, sve se sada tu nalazi“, navodi Velibor Petkovic, kao najveći značaj ove monografije. On pohvaljuje i hrabrost autora da govori i o dobrim i o lošim stvarima u pozorištu.

Završnu reč na promociji, imao je svakako autor monografije „Čarobnjaci iz Niša“, Slobodan Krstić koji je zainteresovanim posetiocima izneo par detalja o trećem izdanju monografije. Svoje delo napisao je za svega nekoliko meseci, a po prvi put u njoj našle su se fotografije koje nikada do sada nisu objavljene. U novu monografiju uneo je detalje koje ne poseduje monografija iz 2008. godine, a prilikom njenog stvaranja konsultovao se sa mnogim iskusnim ljudima od kojih, kako ističe autor, i dalje uči. On poručuje da u pozorište treba da se vrati kreativni repertoarski duh iz 80-ih i 90-ih godina XX veka, kao i prvih godina XXI veka i naglašava da je neophodno sačuvati ljubav prema lutkarstvu.

Ovime je završena promocija monografije, ali ne i priča o istoriji pozorišta. Zorica Filipović pozvala ja sve prisutne da se pridruže glumcima u Pozorištu lutaka koji su pripremili program koji svedoči o nastanku pozorišta, nakon kojeg će premijerno biti izvedena predstava „Cveće male Ide“, rediteljke Marije Krstić.

Pročitano 2964 пута Последњи пут измењено utorak, 24 jul 2018 12:05
Морате бити пријављени да би могли да оставите коментар

FB stranica

 
 

Ulogujte se na sajt

Prisutni posetioci

Ko je na mreži: 50 gostiju i nema prijavljenih članova

Mejling lista

Prijavite se svojim mailom na nasu mejling listu i redovno će vam stizati vesti o našim predstavama, akcijama, dešavanjima...