petak, jul 19, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Светски дан позоришта за децу и младе

utorak, 19 mart 2019 19:33
У среду 20. марта у организацији Међународне асоцијације позоришта за децу и младе  АСИТЕЖ,под слоганом „Поведите дете у позориште“, обележава се Светски дан позоришта за децу и младе.

Јасна и једноставна порука подстиче да је широко и инвентивно користимо. Упућена је родитељима, бакама, декама, учитељима, васпитачима и старатељима.Без обзира ког су формата програми које позоришта широм света припремају, задатак је исти и важан: пренети поруке широј јавности о значају и дејству позоришне уметности у детињству, одрастању и васпитању деце и младих ињен допринос оснаживању друштва.

 

Сваке годинепредседник/ председница Међународне асоцијације АСИТЕЖ и гости по позиву, међу којима су важне личности  активне у разним сферама друштва  а које се залажу за права деце на културу и образовање упућујујавности своје поруке о важности позоришне уметности за децу.

 

Ове године, поруке по позиву припремиле су две девојчице Ђоји (8 година) и Џоџи (11 година) из Аустралије  чиме  асоцијација подвлачи важност права сваког детета да учествује у културном животу друштва. У име АСИТЕЖ центра Србије поруку је припремила Далија Аћин, кореограф.

 

 

 
Далија Аћин, кореограф

 

“Посветивши свој рад истраживању и креирању унутар извођачких уметности за оне баш најмлађе, бебе од 0-18 месеци, научила сам да уобичајене позоришне конвенције нису у складу за природом беба И њиховим потребама. Без инхибиције, још увек ван дохвата друштвених норматива и ограничења, без обзира где се на свету налазе и одакле потичу, свуда исте, бебе уживају неке од најлепших и најважнијих аспеката људске природе – импулсивност, неуморно истраживање и радозналост, ентузијазам и омађијаност несвакидашњим. Схватила сам да морам почети из почетка, пресипитујуци формате, померајући границе, те креирајући услове фундаменталне за њихову природу – природу детета."

 

 
Ивет Харди, председница Међународне асоцијације позоришта
 за децу и младе  АСИТЕЖ

 

"Деца морају да буду у прилици да уживају у тренуцима у заједници, који их подсећају на оно шта нам је заједничко и где могу да цене вишеструке реалности онога што бити људско биће значи. Требају им простори у којима ће истраживати нове начине мишљења којима се преиспитују наративи који уносе поделу, у којима ће осећати емпатију с онима који су најмање налик на њих саме. Потребна су им конкретна искуства заједништва у заједници, да их подсете на радост и лепоту коју овај свет може да понуди."

 

 
Ђоји (8 година)

"Ако немаш маште, па, онда само позориште може то да поправи. Од њега свашта учиш. Можеш да учиш о љубави. Како она изгледа на различите начине. И како разни људи који можда не знају да ли могу да се воле, е, па, могу. Ако је прича баш моћна, може да нас промени. Позориште је посебно и добро и лепо. А морамо да имамо сва осећања – ако нас представа растужи, значи да може и да нам да наду – да после може да се догоди нешто добро. А углавном се и догоди."

 

 
Џоџи (11 година)

"Позориште је важно зато што приказује приче. Приче показују генерацијама и генерацијама људи шта се догадја. Одакле су, зашто су овде и како то да су овде. Ствари које треба да знамо. Онда можемо да разумемо људе и њихово понашање.”

 

Среда, 20. март,Светски  дан позоришта за децу и младе

 

 

Програм Позоришта лутака:

 

12.00

Читање поруке поводом Светског дана позоришта за децу и младе

 

12.05

Извођење представе „Била једном једна зима“,

Органзована посета деце из Предшколске установе „8. септембар“ из Димиторвграда

 

 

13.00

Луткарска радионица

Учесници: деца из Предшколске установе „8. септембар“ из Димторвграда

 

Pročitano 13967 пута Последњи пут измењено utorak, 19 mart 2019 19:38
Морате бити пријављени да би могли да оставите коментар

FB stranica

 
 

Ulogujte se na sajt

Prisutni posetioci

Ko je na mreži: 184 gostiju i nema prijavljenih članova

Mejling lista

Prijavite se svojim mailom na nasu mejling listu i redovno će vam stizati vesti o našim predstavama, akcijama, dešavanjima...