subota, septembar 30, 2023

Pozovite nas: (018) 253-962

IN MEMORIAM ВЕЛИМИР КОСТОВ (1956 - 2020)

petak, 17 jul 2020 14:51
Након краће болести у 65. години преминуо je Велимир Костов, помоћник директора Позоришта лутака Ниш.

Рођен у Димитровграду 1956. године. Завршио гимназију у Крушевцу и Филозофски факултет у Нишу на групи за Англистику. Преводилац и песник. Преводио је са енглеског, француског и бугарског језика. Објавио десетак књига превода и три збирке поезије. Члан Удружења књижевних преводилаца Србије, Бугарског и Српског ПЕН центра, као и Српског књижевног друштва.

Био је директор Позоришта лутака Ниш од 1998. до 2002. године, директор Новинско-издавачке установе “Братство” од 2002. до 2008. године, када се враћа у Позориште лутака као уметнички директор, а потом постаје помоћник директора.

Као директор Позоришта лутака у кризним годинама и периоду НАТО агресије одржао је стабилност Куће, поставио добар репертоар и водио ансамбл и ван граница земље. Представе постављене у његовом мандату „Три прасета“, „Велимир и Босиљка“, „Лепотица и звер“, „Чаробњак из Оза“, носе епитет култних представа нашег позоришта. Био је покретач многих активности које трају већ две деценије. Озваничио је дан Светог Јована Златоустог као славу Позоришта лутака, успоставио награду за уметничко достигнуће и награду за радни допринос, која је двадесет година касније билаи њему додељена. Први је увидео да богата историја Позоришта лутака треба бити забележена и сачувана за будућа покољења и иницирао објављивање прве монографије Позоришта лутака „Чаробњаци из Ниша“ и годишњих алманaха.

Касније као уметнички директор и последњих година као помоћник директорабио јесарадник који је својим искуством доприносиобројним вредним заједничким резултатима. Заслужан је за посебан респект који наше Позориште има у очима стручне и шире јавности. Остварио је успешне пословне контакте са партнерима и сарадницима у земљи и ностранству, а његов допринос у сарадњи са уметницима из Бугарске је немерљив.

Одајемо драгом колеги и пријатељу дубоко поштовање и захвалност, а његовој породици изражавамо дубоко саучешће.

Нека му је вечна слава и хвала!

 

Колектив Позоришта лутака Ниш

Pročitano 1876 пута
Морате бити пријављени да би могли да оставите коментар

FB stranica

 
 

Ulogujte se na sajt

Prisutni posetioci

Ko je na mreži: 42 gostiju i nema prijavljenih članova

Mejling lista

Prijavite se svojim mailom na nasu mejling listu i redovno će vam stizati vesti o našim predstavama, akcijama, dešavanjima...