nedelja, maj 19, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

 

Sem i Džim su poslednji predstavnici svojih porodica u hilјadugodišnjoj raspravi o tome ko je brži, zečevi ili kornjače. 

Po motivima Ezopove basne
 
Autorski tim
 
Režija, dramatizacija i scenografija: David Alić
Kostimi: Bojan Lilić
Muzika: Duško Korlat
Scenski pokret: Nebojša Gromilić
Idejno rešenje plakata i programa: Andrej Jovanović
Lektor: Nataša Ilić
 
 

 Igraju

Sem MekTrtl – Toma Bibić
Sir Lord Džim Rebit Brajton – Dejan Gocić
 
Uzrast: 7+
Kratak sadržaj
 
Sem i Džim su poslednji predstavnici svojih porodica u hilјadugodišnjoj raspravi o tome ko je brži, zečevi ili kornjače. Obojica tako nadmeni i ponositi, nalaze se jednog dana  na proplanku šume kako bi jednom za svagda trkanjem rešili ko je brži. Kada se trka, u kojoj obojica pobeđuju, završi, shvataju sav besmisao njihove rasprave i uviđaju da su prijatelјstvo i sloga mnogo bitniji od ikakve trke. 
 
Predstava „Kornjača i zec“ će imati dve verzije. Verzija namenjena školskom uzrastu će biti izvođena u pozorištu, dok će se ona namenjena mlađoj deci izvoditi u vrtićima.
 
Reč reditelјa
„Radeći na predstavi „Kornjača i zec“ ili kako je mi zovemo „Velika trka“, stalno smo se šalili kako nas predstava podseća  na „Čekajući Godoa“, Semjuela Beketa.
Naime, kako bi smo pobegli od klasičnog prikazivanja predstava za decu, tako što će, po ko zna koji put, gledati imitiranje životinja na sceni, mi smo smestili priču u Veliku Britaniju, tačnije naši protagonisti su Englez i Škot čije porodice već hilјadu godina vode besmislenu raspravu oko toga ko je brži - zec ili kornjača.
Tu se vraćamo na Beketa i na čekanje. U ovom globalnom jurcanju za nečim, a ne znamo tačno za čim, vrlo je bitno malo usporiti, stati, sačekati, oslušnuti  život, što nam se u poslednjih godinu dana, nažalost, i dešava.
Mislim da je izuzetno bitno da deca na vreme shvate da život nije trka. Ništa nam neće pobeći. A ako želimo da uživamo u nekom lepom pejzažu ili upoznamo neku dragu osobu, neophodno je da laganim koracima osvajamo život, a ne da dozvolimo da nam on u silnoj žurbi pobegne. Jer onaj koji žuri , zaista ne stigne na vreme.“
 
                           David Alić
 
 

 

Rekli su o nama:

klimcuk.jpg

FB stranica

 
 

Ulogujte se na sajt

Prisutni posetioci

Ko je na mreži: 25 gostiju i nema prijavljenih članova

Mejling lista

Prijavite se svojim mailom na nasu mejling listu i redovno će vam stizati vesti o našim predstavama, akcijama, dešavanjima...