Saturday, September 30, 2023

Pozovite nas: (018) 253-962

Завршена позоришна сезона

Saturday, 24 July 2021 09:20
Сезона за нама започела је извођењем представе „Мала принцеза“ која је као и све које су уследиле, изведена уз строго поштовање прописаних епидемиолошких мера.
 
Први део сезоне обележила је премијера представе „Корњача и зец“ Давида Алића. Истичемо спремност, чак и храброст глумаца, чланова аутоског тима и техничког дела ансамбла који су у јеку највеће пандемије припремали представу и извели једину премијеру у изузетно тешкој “Ковид години”.
 
Традиционални новогодишњи програм имао је онлајн издање. Са жељом да својој публици, малој и великој, пренесу позитивну енрегију и лепе жеље за срећну 2021. годину глумци су припремили бројне новогодишње перформансе, а приказивале су се и новогодишње представе и музичке нумере које су гледаоци имали прилике да виде ранијих година. Позоришту лутака су се придружили и нишки писци: Милош Петковић, Русомир Арсић, Власта Ценић и Виолета Јовић, чије су песме и приче глумци казивали или су им послужиле приликом креирања ликова. 
 
Пратећи упутства Кризног штаба скоро све време играли смо за ограничени број гледалаца, прво 70, потом 50, а онда и 25. Било је важно да смо у живом контактву са својом публиком, али се извињавамо свима који су желели, а нису нису могли бити са нама. Крајем маја, непосредно након ублажавања епидемиолошких мера, када смо могли примити 100 гледалаца изведена је премијера представе „Принцеза на зрну грашка“ у режији Давора Драгојевића, а само месец дана касније и премијера представе „Дванаесто море“ у режији Бориса Тодоровића. Обе премијере су дочекане са великим нестрпељем и протекле су у дивној атмосфери. Верујемо да ће се све лепе жеље за дуг и успешан позоришни живот наших нових представа и испунити.
 
У неким затишјима пандемије успели смо да отпутујемо у Источно Сарајево, Бања Луку и Грачаницу и са представама „Вук који је испао из књиге“, „Дивљи лабудови“ и „Палчица“  учествујемо на значајним међународним и националним фестивалима, а са представом „Снежна краљица“ смо се представили на нашим традиоционалним Сусретима професионалних позоришта лутака који су после много одлагања ипак одржани у онлајн формату. Ова фестивалска сезона донела нам је тринаест награда:  два Гран-прија за представе „Вук који је испао из књиге“ и „Палчица“, награде за режију Драгославу Тодоровићу и Драгани Милошевски Попов, за анимацију Даворину Динићу, Младену Милојковићу и Марији Цветковић, за глумачка достигнућа Светлани Михајловић, Александри Павловић и Јелени Ђорђевић, и награде сценографију и костиме Еви Фаркашовој, Зорани Петров и Стефану Савковићу.
 
Емитовањем представа „Мали принц“ и „Царев заточник“ преко Јутјуб канала обележени су Светски дан позоришта за децу и младе и Светски дан луткарства.
 
Били смо и домаћини „Невид театру“ из Бања Луке у оквиру пројекта „Образовање кроз игру”, који је обухватао извођење радионица за децу и представе „Принцеза Златка у краљевству боја“. 
 
У јуну је обележен Дан позоришта и 63 године професионалног рада и стваралаштва свечаношћу на којој су додељене годишње награде за радни допринос Даници Миладиновић и Драгани Ђурић  и награде за уметничко достигнуће, коју је Комисија у саставу Јасминка Хоџић, Борислав Младеновић и Миљана Николић доделила глумцима Дејану Гоцићу и Томи Бибићу за улоге у представи „Корњача и зец“. Овом приликом смо и званично испратили у пензију наше драге колеге Гордану Стаменковић, Душанку Ђорђевић и Миладина Милановића.
 
Учествовали смо у програму обележавања Градске славе Свети цар Константин и царица Јелена извођењем представа „Косић Босић“ у Нишкој Бањи и „Паткица Жуткица“ у Парку Светог Саве, а сезона је завршена учешћем на Великом летњем фестивалу у Нишкој Бањи извођењем представе „Паткица Жуткица“.
 
Наредну позоришну сезону припремамо са надом да ће се позоришни живот одвијати у пуном јеку, а уколико епидемиолошка ситуација то не дозволи, наћи ћемо начина да будемо са својом публиком. 
 
Read 5185 times Last modified on Friday, 21 January 2022 14:07
Login to post comments

FB page

 
 

Log in

Newsletter

Subscribe to our mailing list and recieve the latest info about our performances and activities,