понедељак, јун 17, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

 


Рођена је 10.9.1973. године. Звање дипломираног социолога стекла је на Филозофском факултету у Нишу. Дипломирала је на предмету Социологија уметности – позориште. Дипломирала је и на Националној Академији за филмску и позоришну уметност  "Крсто Сарафов" (НАТФИЗ) у Софији, смер Глума и луткарство, у класи професора Боње Лунгова.

Глумица је Академског позоришта у Нишу и "Театра 21. век" до 1990. године. Те године прелази у "Класик театар" где почиње њен професионални ангажман. Професионално искуство стиче у раду са признатим редитељима и глумцима. Члан глумачког ансамбла Позоришта лутака постала је 2001. године, где ради и данас, а 2004. године долази и на место уметничког директора Академског позоришта у Нишу.

Носилац је Награде за глумачко мајсторство на Деветом међународном фестивалу луткарства у Подгорици 2022. године, Награде за глумачко остварење на Седаманестом међународном фестивалу позоришта за дјецу у Бања Луци 2018. године, Награде за најбоље глумачко остварење на Дванестом которском фестивалу за дјецу 2004. године, Награде за најбољу женску улогу на Тридесет шестим сусретима професионалних позоришта лутака Србије 2003. године, као и мноштва колективних награда. Снимила је филм за Националну бугарску телевизију "Сенке у ноћи" 2003. године.

Потврђује се и као редитељ на Фестивалу академских позоришта у Новом Саду "Соња Маринковић" 2007. године, где добија награду за најбољу режију. Као редитељ, иза себе има шест представа, две у заједничкој и четири у самосталној режији.


 

Представе у којима глуми Биљана Раденковић

ФБ страница

 
 

Улогујте се на сајт

Присутни посетиоци

Ко је на мрежи: 91 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се својим мејлом на насу мејлинг листу и редовно ће вам стизати вести о нашим представама, акцијама, дешавањима...