понедељак, јул 22, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Ambasadori kulture u Pozorištu lutaka

понедељак, 24 фебруар 2014 17:24
U Pozorštu lutaka su se u nedelju, 23. febrauara, okupili amabasdori kulture. Sa učenicima osnovnih i srednjih škola kao i studnetima niških fakulteta, razgovarali su Ivana Savić, direktorka Pozorišta lutaka, Branko Krsmanović, predsednik udruženja “Mladi ambasadori”, Miloš Milošević iz Udruženja “Ravnoteža” i Jovan Milić, učenik MTŠ “15. maj”, jedan od ovogodišnjih dobitnika najvećeg priznanja grada Niša - nagrade 11. januar.

Direktorka Pozorišta lutaka je predstavila repertoar, aktivnosti i planove našeg teatra. Istakla je da zgrada Pozorišta lutaka postaje pravo novo kulturno središte Niša, jer se na našoj pozornici često održavaju koncert, književne večeri, igraju pozorišne predstave amaterskih pozorišta i neformalnih teatarskih grupa, snimaju spotovi i reklame, održavaju humanitarni programi ili deca niških škola predstavljaju svoje stvaralaštvo.

U razgovoru sa starijim osnovcima, srednjoškolcima i studentima naglasila je da lutkarstvo nije samo umetnost za decu i da se magiji lutkarskog teatra treba prepustiti bez obzira na godine. Zato ih je pozvala da pogledaju  “Malog prinac”, “Slike sa izložbe”, “Lepoticu i zver” i ostale predstave koje po temi ili svojom postavkom prate stepen imaginacije njihovog uzrasta.

Bilo je reči i o upoznavanju sa procesom rada na predstavi, od izbora teksta, preko dramatizacije, režije, podele uloga do premijernog izvođenja, za šta su skoro svi iskazali veliko interesovanje. Zato smo mladim ambasadorima pružili mogućnost da organozivano, sa svojm školskim drugovima pogledaju neku od naših predstava, nakon čega ćemo ih povesti u obilazak pozorišta, upoznati ih sa procesom rada i svim profesijama koje učestvuju u stvaranju pozorišne predstave.

Miloš Milošević iz Udruženja “Ravnoteža” održao je sažeto predavanje o komunikaciji i vidovima komuniciranja, kako bi pomogao mladim ambasadorima kulture da što bolje ispune sve zadatke.

Jovan Milić, učenik MTŠ “15. maj”, jedan od ovogodišnjih dobitnika najvećeg priznanja grada Niša - nagrade 11. januar, pozvao je sve amabasadore kulture da se pridruže akciji pomoći školskim bibliotekama.

Branko Krsmanović, predsednik udruženja “Mladi ambasadori”, u ulozi voditelja današnjeg susreta, odgovarao je na brojna pitanja vezana za način rada mladih ambasadora.

Na samom kraju današnjeg susreta, direktorka Pozorišta lutaka, obećala je da ćemo se svi mi u pozorištu truditi da i nadalje budemo dobri domaćini našim posetiocima, nezaobilazni saradnici brojnih kulturnih i umetničkih priredaba u našem gradu i dobri partneri mladim ambasadorima.

Mladi ambasadori imaju zadatak da kulturne događaje i manifestacije približe svojim vršnjacima u osnovnim i srednjim školama i fakultetima.

Oni svakog ponedeljka imaju „5 minuta kulture“ pre početka nastave u kojima svojim vršnjacima predstavljaju dešavanja u gradu najavljena za tu nedelju. Cilj imenovanja ambasadora kulture je da se mladi uključe u kulturni život Niša.

Mladi ambasadori imaju mandant godinu dana, nakon čega narednim ambasadorima postaju mentori i pomažu u njihovim aktivnostima. 

 

Pročitano 8278 puta Poslednji put izmenjeno понедељак, 24 фебруар 2014 17:32
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

ФБ страница

 
 

Улогујте се на сајт

Присутни посетиоци

Ко је на мрежи: 93 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се својим мејлом на насу мејлинг листу и редовно ће вам стизати вести о нашим представама, акцијама, дешавањима...