понедељак, јул 15, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Svetski dan pozorišta

уторак, 25 март 2014 12:38
Pozorište lutaka Niš obeležiće Svetski dan pozorišta, 27. mart, izvođenjem predstave „Slike sa izložbe“ Biserke Kolevske.

Pre početka predstave biće pročitana međunrodna poruka, koju je ove godine napisao južnoafrički dramski pisac Bret Bejli.

Da podsetimo, predstava „Slike sa izložbe“ je prošle godine učestvovala na revijalnim Internacionalnim danima lutkarstva u Izmiru (Turska) i Međunarodnom festivalu kazališta lutaka PIF-u, u Zagrebu (Hrvatska), na kom je osvojila nagradu za scenografiju i koja je zbog velikog interesovanja publike odigrana tri puta. Predstava je u hrvatskim medjima opisana kao „bajkovita srpska lutkarska predstava“ u kojoj je „simpatični slikar u društvu šarenih lutaka ostavio Zagreb bez daha“.

Prorgam počinje u 18.00 časova.

Pozorište lutaka Niš

Zorica Filipović, marketing

Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), od 1961. godine, širom sveta obeležava se Svetski dan pozorišta.

Na taj dan, pozorišta u svetu, nacionalni centri Međunrodnog pozorišnog instituta i čitava međunarodna pozorišna zajednica, organizuju razne pozorišne manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka, koju na poziv ITI-ja, uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda. Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, štampa se i emituje u stotinama novina, časopisa, radio i tv stanica na svim kontinentima.

Prvu poruku napisao je Žan Kokto 1962. godine.

 

International Theatre Institute ITI

World Organization for the Performing Arts

SVETSKI DAN POZORIŠTA 2014.

 

Autor poruke Bret Bejli /Brett Bailey/

Gde god postoji ljudsko društvo, tu je i neukrotivi Duh predstave.

Pod krošnjama u zaseocima, na moderno opremljenim scenama svetskih metropola; u školskim dvoranama, na poljima, u hramovima; u straćarama, na trgovima, u društvenim centrima i gradskim podzemljima, sjedinjavamo se putem prolaznih pozorišnih svetova koje stvaramo da bismo izrazili svu našu složenost, raznolikost, ranjivost, kako u živom telu tako i u dahu, u glasu.

Okupljamo se da plačemo i da se sećamo; da se smejemo i promatramo; da učimo, afirmišemo, zamišljamo. Da se divimo dostignućima tehnologije i ovaploćujemo bogove. Da nas ostave bez daha naše mogućnosti poimanja lepote, saosećanja i monstruoznosti. Da osetimo energiju i moć. Da slavimo bogatstvo naših kulturnih razlika i premostimo granice koje nas razdvajaju.

Gde god postoji ljudsko društvo, tu je i neukrotivi Duh predstave. Ponikao iz zajednice, on nosi maske i kostime naših različitih tradicija. Upreže naše jezike, ritmove i pokrete i otvara novi prostor među nama.

A mi, umetnici koji radimo sa ovim drevnim duhom, mi osećamo izazov da ga urežemo u naša srca, ideje, naša tela kako bismo otkrili stvarnost u svoj njenoj svetovnosti i blistavoj misteriji.

Ali, u ovoj epohi u kojoj se toliki milioni ljudi bore za opstanak, pate pod opresivnim režimima i grabežljivim kapitalizmom, beže od konflikata i nevolja, u kojoj našu privatnost narušavaju tajne službe, a naše reči kontrolišu nametljive vlasti; u kojoj su šume uništene, vrste iskorenjene, okeani otrovani: šta smo mi to dužni da otkrivamo?

U ovom svetu nejednakih moći gde najrazličitiji hegemonijski slojevi pokušavaju da nas ubede da su jedan narod, rasa, rod, seksualno opredeljenje, religija, ideologija, kulturni okvir superiorniji od drugih, da li je zaista održiva ideja da umetnosti treba da budu odvojene od društvenih agendi?

Da li mi, umetnici iz arena i sa scena, treba da se prilagođavamo prečišćenim zahtevima tržišta, ili pak treba da iskoristimo moć koju imamo: da utremo put u srcima i pamćenju društva, da okupljamo ljude oko sebe, inspirišemo, opčinjavamo i informišemo, i da stvaramo jedan svet nade i saradnje otvorenog srca?

Pročitano 6789 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

ФБ страница

 
 

Улогујте се на сајт

Присутни посетиоци

Ко је на мрежи: 32 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се својим мејлом на насу мејлинг листу и редовно ће вам стизати вести о нашим представама, акцијама, дешавањима...