уторак, март 21, 2023

Pozovite nas: (018) 253-962

U iščekivanju ponovnog susreta sa kragujevačkom i sarajevskom publikom

субота, 10 мај 2014 21:27
Pozorište lutaka 11. maja  putuje na 16. međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“ u Kragujevcu, a 13. maja, u Istočno Sarajevo, na 15. međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“,

Ideja kolega iz Kragujevca da okupe stvaraoce koji će u lutkarskoj formi izraziti bogatsvo scenskog stvaralaštva namenjenog deci, pokazala se ispravnom. Od osnivanja 1994. godine do danas, Festival je rastao i svake godine okupljao sve veći broj pozorišnih stvaralaca. Ove godine, u takmičarskom delu festivala učestvuju pozorišta iz Bugarske, Makedonije, Ukrajine, Irana, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rusije, Kine i Srbije. „Zlatna iskra“ je i u evropskim okvirima, prepoznatljiva kulturna manifestacija, čije se nagrade visoko uvažavaju.

http://www.pzdkg.org/images/base/_zlatna%20iskra.png

Naše Pozorište će nastupiti sa predstavom „Car žabac“, u režiji Darina Petkova, u kojoj glume: Davorin Dinić, Dragan Tričković, Tatjana Milenković i Stanislava Staša Milosavlјević.

Po povratku iz Kragujevca, krećemo put Istočnog Sarajeva (Republika Srpska, Bosna i Hercegovina) na  „Lut fest“, koji se održava pod motom „U ime lutkarstva!“

Istočno Sarajevo: Dobrodošli na 15. "Lut fest" (VIDEO)

„Lut fest“, po specifičnoj formi zauzima značajno mesto u kulturnoj politici Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, a posebno u domenu edukacije i stvaranja nove pozorišne publike. Učešće najpoznatijih svetskih lutkara iz celog sveta, prestižnih lutkarskih pozorišta, promocije kapitalnih izdanja o lutkarstvu, prisustvo najvećih imena nauke o lutkarskoj umetnosti svrstali su „Lut fest“ u jednu od vodećih međunarodnih pozorišnih manifestacija.

 „Lut Fest“ je festival malih formi, na kome će se predstaviti pozorišta iz Španije, Rusije, Polјske, Republike Srpske i Srbije.

Pozorište lutaka nastupa u sredu, 14. maja u 18:00 sati sa predstavom „Kosić Bosić“. Predstavu je režirao Todor Valov, a u njoj glume: Marija Cvetković, Aleksandra Pavlović, Davorin Dinić, Srđan Milјković.

Radujemo se susretu sa kragujevčkom i sarajevskom publikom i drugim gostima ovih festivala. Trudićemo se da ih uveselimo i razigramo njihovu maštu.

Neprestano imamo na umu da  nam je pozivom da učestvujemo na ovim festivalima ukazana velika čast da, zajedno sa kolegama-lutkarima iz celoga sveta, slavimo radost pozorišne igre za male i mlade gledaoce.

 

 

 
Pročitano 6239 puta Poslednji put izmenjeno уторак, 24 јун 2014 09:19
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

ФБ страница

 
 

Улогујте се на сајт

Присутни посетиоци

Ко је на мрежи: 155 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се својим мејлом на насу мејлинг листу и редовно ће вам стизати вести о нашим представама, акцијама, дешавањима...