петак, јул 19, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Indijska Katak plesna grupa u Pozorištu lutaka Niš

среда, 28 мај 2014 14:06
Ambasada Indije u Beogradu i Grad Niš, u saradnji sa indijskim Savetom za kulturnu saradnju iz Nјu Delhija, organizovali su humanitarni koncert indijske katak plesne grupe, koji se u nedelјu, 25. maja održao u Pozorištu lutaka.

Pozorište lutaka je imalo čast da ugosti njenu ekselenciju ambasadorku Indije, gospođu Narinder Čauhan i šestočlanu plesnu grupu, pod vođstvom Rudžute Soman Amog, koja je izvela indijski klasični katak ples i predstavila najpopularnije plesne stilove Indije.

Domaćin večeri bio je gradonačelnik Niša, gospodin prof. dr Zoran Perišić. Na prijemu održanom pre koncerta, ambasadorka Indije izrazila je najdublјe saučešće srpskom narodu povodom katastrofalnih poplava, u duhu dobre volјe prema našoj zemlјi i podsetila na snažno višedecenijsko prijatelјstvo naše dve zemlјe. Takođe je prenela namere Vlade Indije da pomogne narodu Srbije u ovim teškim trenucima, jer su njeni sunarodnici preživeli više puta katastrofalne elemenatrne nepogode i dobro razumeju sve što one sobom nose.

Gostovanje umetnica iz Indije planirano je sa cilјem da utvrdi kulturne veze naših zemalјa, ali u svetlu prošlonedelјnih dešavanja poprimilo je humanitarni karakter i postalo simbol zajedništva, uvažavanja i pomoći među lјudima. Gošće su izrazile nadu da će svojom igrom uspeti da makar na trenutak ulepšaju našu svakodnevicu.

Na početku koncerta ambasadorka Indije i gradonačelnik Niša upalili su bele sveće kao simbol ponovnog rađanja i životne energije.

Katak je jedna od osam vrsta indijskog klasičnog plesa. Danas postoje posebne akademije na kojima se izučava. Jednu od njih završila je i Rudžita Soman, velika zvezda u svojoj zemlјi, vođa grupe koja je doputovala u Srbiju. Reč katak označava igru koja priča priču. A šest mladih žena su nam prefinjenim pokretima tela, gotovo savršenom mimikom i suptilno zavodolјivim pogledima, ispričale divne priče o Ganešu, Krišni, žrtvovanju, bojama, ritmovima, vetrovima, narodnim slavlјima i festivalima. Muzika za ovaj program posebno je komponovana, a gošće su nas ostavile bez daha  svojom gracioznošću, usklađenošću, ritmičnošću nogu, energijom i emocijom.

Ambasadi Indije, njenoj ekselenciji gospođi Narinde Čauhan i gošćama iz Indije iskazujemo duboku zahvalnost na podršci, lepim rečim i nezaboravnom užitku.

Pročitano 7020 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

ФБ страница

 
 

Улогујте се на сајт

Присутни посетиоци

Ко је на мрежи: 60 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се својим мејлом на насу мејлинг листу и редовно ће вам стизати вести о нашим представама, акцијама, дешавањима...