петак, јул 19, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

SAOPŠTENјE POZORIŠTA LUTAKA NIŠ POVODOM PREDSTAVE „CRVENKAPA“

уторак, 05 мај 2015 13:24
Postavka predstave „Crvenkapa“ u režiji Bilјane Vujović Bajke izazvala je nezadovolјstvo autora teksta Igora Bojovića, koji smatra da je bez njegove saglasnosti došlo do izmene teksta u velikom obimu i da su time povrđena njegova autorska prava i profesionalni ugled. Problem koji je nastao može se posmatrati sa dva aspekata: autorskih prava i same predstave „Crvenkapa“.

Advokat gospodina Bojovića je uputio 14. aprila (24 dana nakon premijernog izvođenja) dopis Pozorištu lutaka sa predlogom o rešavanju spora mirnim ili sudskim putem.

Pozorište lutaka ističe da reditelјka Bilјana Vujović Bajka u velikoj meri jeste odstupila od originalnog teksta i pristupilo je mirnom rešavanju spora i ispunilo zvanične zahteve autora: 

 

 • da u roku od 5 dana povuče plakat i program na kom se on navodi kao autor i da u budućim materijalima stavi naznaku „predstava je rađena po motivima teksta „Crvenkapa“ Igora Bojovića;
 • da isplati ugovoreni honorar u roku od 5 dana (što je već i pre toga bilo učinjeno);
 • da objavi javno izvinjenje u dva nacionalna dnevna lista do 30. aprila.

 

Gospodin Bojović je poslao pisanu izjavu u kojoj navodi da će ispunjenjem zahteva smatrati ovaj spor okončanim. Iako je ovim putem dobio moralnu satisfakciju koja mu pripada, gospodin Bojović ipak pokreće negativnu medijsku kampanju.

Drugo pitanje je, pitanje same predstave „Crvenkapa“. Je li ona takva kakvom se ovih dana predstavlјa u medijima?

Predstava je specifična po novom tumačenju ove klasične bajke, uz jasno definisanu cilјnu grupu (namenjena uzrastu dece od 9 i više godina, kao i odraslima). Skreće pažnju i upozorava na opasnosti savremenog društva koje prete mladima tog uzrasta. Takođe, ispunjava sve umetničke postulate: koreografske, scenske, kostimografske i glumačke.

Pre početka izvođenja predstave za učenike osnovnih škola, Pozorište lutaka je 22. marta (dva dana nakon premijere) odigralo predstavu za učitelјe, vaspitače, nastavnike i direktore škola, nakon čega ne samo da nije upućena nijedna primedba, već samo reči hvale.

Autor teksta na portalu „Mondo“ navodi da „je to možda trebalo da bude društvena kritika, ali da je on nije tako razumeo“. Predstava je do sada izvedena šest puta, uklјučujući i pretpremijerno i premijerno izvođenje, gledali su je učenici dve osnovne škole i čini se da je oni kojima je namenjena razumeju. A to jeste najvažnije. Deca reaguju na negativne likove, što pokazuje da razlikuju dobro i zlo, što jeste osnovni cilј svake predstave. Nema opravdanih razloga da se ona ukloni sa repertoara.

Ovim povodom se svojim protestom, sa istim stavom kao i autor, oglasilo i Udruženje dramskih pisaca Srbije. Prihvatamo deo protesta koji se odnosi na autorska prava, ali ističemo da potpisnik protesta predstavu nije gledao i da sve što je o njoj rekao je, u stvari prenesen subjektivni doživlјaj gospodina Bojovića.

Mogli bi razmatrati i pitanje uopštenog karaktera, da u dosadašnjoj pozorišnoj praksi nakon potpisivanja ugovora, reditelј preuzima „dirigentsku palicu“ i rukovodi procesom nastajanja pozorišne predstave. Ukoliko ne bi bilo tako, to bi značilo da direktor ili neko drugo zaduženo lice, poput supervizora, treba da prati i kontroliše rad reditelјa. Pozorište lutaka je do sada imalo puno poverenja u sve autore sa kojima je sarađivalo i ovaj slučaj predstavlјa presedan. U ovom slučaju ne poriče svoju odgovornost u izboru reditelјa i preduzeće sve zakonske mere zbog povrede ugleda Kuće.

I na kraju, osvrnućemo se i na odnosa autora i reditelјke. Imamo utisak da među njima postoje neslaganja i da je Pozorište lutaka u ovom slučaju kolateralna šteta. Ukoliko je tako, molimo autora i reditelјku da svoj sukob reše ili svoje animozitete prevaziđu na drugi način, koji ne povređuje ugled Pozorišta koje ove godine navršava 57 godina izuzetno uspešnog rada i stvaralaštva.

Zahvalјujemo svim medijima koji su na profesionalan način pristupili sagledavanju ovog problema i ispoštovali jedno od osnovnih pravila novinarske profesije da uvek treba pitati i drugu stranu za mišlјenje.

Pozorište lutaka Niš

Pročitano 10062 puta Poslednji put izmenjeno среда, 06 мај 2015 20:57

4 komentara

 • Link komentara mile среда, 06 мај 2015 22:55 napisao/la mile

  Gde god da dodje,sta god da uradi,uvek smrdi na prevaru,muvanje,problem,brukanje...Isterana iz Lutkarskog kao nesposobni direktor politicki postavljen,najurena sa dokazima o proneverama uz nekoliko sudskih sporova iz Narodnog,sad bruka kucu koja postoji 57godina..."Rediteljski Genije" zarobljen u telu lutkara-amatera i instant priucenog bugarskog reditelja-lutkara zeli da dokaze da deca nisu njena publika nego treba da radi u nacionalnim teatrima,a za pedeset i nesto sprcanih godina u d.....tu rezirala jedino u Narodnom kad je sama sebi dala reziju!!!Pitao bih DS zasto svojoj perjanici,tako sposobnoj i energicnoj ne da neku ozbiljnu funkciju u stranci nego godinama maltretira nislije uvaljujuci je na grbacu gradjana da "direktoruje" i rastura pozorista.

 • Link komentara Dubravka Katic среда, 06 мај 2015 07:57 napisao/la Dubravka Katic

  Iz razgovora sa mama i tatama dece kojima je predstava i namenjena, razumela sam da je ovo i ovakvo postavljanje predstave (na ovaj nacin pokretanje ove teme - gde roditelji i deca, kao i ucitelji i deca, zajedno gledaju predstavu, gde kod kuce, a i u skoli, zajedno pricaju o predstavi - jer ovako postavljena, predstava bas to i trazi) izvanredna prilika da se slikovito, a opet kroz jedan visi, umetnicki zanimljiv dozivljaj, priblizi problem svoj deci. I ona su to apsolutno razumela. Mame i tate su dobili priliku da sasvim otvoreno razgovaraju sa svojim malisanima, sto dovodi do boljeg medjusobnog odnosa i znatno veceg medjusobnog poverenja. Ovom predstavom stvorena je prilika da konacno i sama porodica, a i skola postanu centar vaspitanja. Svedoci smo vremena da se poslednjih decenija porodica kao osnova vaspitanja lagano gubi u sveopstoj medjusobnoj otudjenosti. Svedoci smo takodje da i skola gubi autoritet u vaspitanju. Kroz ovakve predstave lagano vracamo sve na svoje mesto i pocinjemo da prakticno preuzimamo brigu o svojoj deci. Konacno, u predstavi se dogadja sve ono sto se, na zalost, dogadja na ulici. Svedoci smo svakodnevnih napisa u novinama ili uznemirujucih snimaka i prica na televiziji. Nasa deca sve to prepadnuto citaju, gledaju i slusaju!!! Da li se u javnim glasilima razmislja o tome? Kroz ovu odlicno napravljenu predstavu i na ovaj nacin decu upucujemo na prepoznavanje dobrog i zla. I sama Crvenkapa, kada se susretne sa "opasnim bombonama" kaze: "...ove bombone opijaju, ove bombone ubijaju....neeecuuuuu.....!!!" Poruka je jasna!!! Pozoriste lutaka u Nisu je napravilo dobar izbor! Napravilo je veliki korak napred! Pohvale svim sjajnim glumcima, pohvala reditelju, pohvala Pozoristu lutaka iz Nisa! Ova predstava je obavezno gradivo i mora da bude na repertoaru sto pre. Nasa deca to zasluzuju!!!

 • Link komentara konstantin среда, 06 мај 2015 07:32 napisao/la konstantin

  Bilja Bajka je nekada bila rezimski direktor a sada je umetnica? Svala cast lutkarskom pozoristu ali trebalo bi malo vise da se bave repertoarom i prilago ga deci a manje Biljanom koja je nekreativna od kad je radila cuvenu deciju emisijuvBilja Bajka. Oportunista i skorojevicka kojoj ja ne zelim da poverim vaspitanje deteta.

 • Link komentara Nataša N. уторак, 05 мај 2015 20:44 napisao/la Nataša N.

  Predstava "Crvenkapa", u režiji Biljane Vujović je izuzetno kvalitetna. Osvetljava neke pojave u društvu koje su bolna istina tranzicije, dugogodišnje bede i kolektivnog kompleksa svih nas... Namenjena je deci školskog uzrasta, jer su ona upravo kolateralna šteta nas odraslih...Iza ovog saopštenja se krije "hajka" na ženu koja se NE dodvorava trenutnim političkim idealima, te ne zatvara oči pred lažnim moralom. Sva podrška ovoj hrabroj ženi-takvi umetnici su danas retki!

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

ФБ страница

 
 

Улогујте се на сајт

Присутни посетиоци

Ко је на мрежи: 218 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се својим мејлом на насу мејлинг листу и редовно ће вам стизати вести о нашим представама, акцијама, дешавањима...