понедељак, јул 15, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Danas nam je divan dan, danas nam je rođendan!

среда, 24 јун 2015 15:17
Pozorište lutaka obeležilo je danas Dan pozorišta i 57 godina profesionalnog stvaralaštva svečanošću na kojoj su uručene tradicionalne godišnje nagrade za radni doprinos zaposlenima iz sektora tehnike i administracije i nagrade za umetničko dostignuće članovima glumačkog ansambla.

 

Višedecenijsko stvaralštvo dokazuje da je Pozorište lutaka izdržalo probu vremena i da ima veliki značaj u kulturnom i društvenom životu grada i zemlje. Pedeset sedmi rođendan predstavlja podsticaj za sve sadašnje i buduće glumce i ostale zaposlene da čuvaju i neguju teatar  i razvijaju njegovu umetničku, obrazovnu i vaspitnu misiju.                                     

                                                                                   

Naj, naj radnici – Lelica Filipović i Aleksandar Stamenković

Lelica Filipovićse već 29 godina profesionalno bavi računovodstvom i knjigovodstvom, od čega 14  godina  u Pozorištu lutaka.

Stručan, savestan, kontinuiran rad, odanost Kući u kojoj je zaposlena, reči su koje opisuju njeno profesionalno delovanje. Svojim angažovanjem doprinosi ostvarivanju misije i vizije Pozorišta lutaka i njegovom ugledu među saradnicima.

Ne možemo govoriti o Lelici, a ne istaći i njenu staloženost, predusretljivost, razumevanje, što se pozitivno odražava i na njen odnos prema kolegama i poslovnim partnerima.

Zbog predanosti radu tokom 14 godina i kao osoba koja širi pozitivnu energiju, Lelica Filipović u potpunosti zaslužuje nagradu za koju je predložena.       

 

Aleksandar Stamenković zaposlen je u Pozorištu lutaka već 18 godina. Godinama je brinuo o bezbednosti naše Kuće, dok smo mi spavali ili odmarali, ali želja za napredovanjem i usavršavanjem, dovela ga je do radnog mesta nabavljača-vozača i  pozicije da predstavlja izuzetno važnu kariku u funkcionisanju svih sektora pozorišta.

Savestan u poslu, uvek spreman da reši nastalu situaciju i uvek raspoložen i za druženje sa kolegama. Po prirodi posla, svakodnevno je u kontaktu sa brojnim saradnicima i poslovnim partnerima Pozorišta i svojim profesionalnim stavom doprinosi ugledu naše Kuće.

Zbog pristupa poslu, radnih rezultata, entuzijazma i zbog opravdanog poverenja koje mu je ukazano, Aleksandar Stamenković zaslužuje da ponese godišnje priznanje Pozorišta lutka za radni doprinos.

 

Dobitnici Nagrade za umetničko dostignuće –  glumac Toma Bibić i glumica Jelena Đorđević

Komisija za dodelu Nagrade za umetničko dostignuće, zasedala je u sastavu Ivana Nedović, glumica, Olivera Sašek Radulović, novinarka i Velibor Petković, psiholog i novinar, a njihovo obrazloženje prenosimo u celosti:

Komisija za izbor najboljeg glumca u tekućoj sezoni 2014/15. održala je dve sednice, 12. i 17. juna 2015. godine, na kojima je analizirala premijerno izvedene predstave u ovom periodu. To su „Damojed“ po tekstu Nataše Ilić koji je režirala Biljana Radenković, „Crvenkapa“ po motivima istoimene bajke, u režiji Biljane Vujović, i „Zlatokosa“ po motivima bajke braće Grim u režiji Jelene Đorđević.

Komisija je konstatovala da uprkos materijalnim teškoćama koje onemogućavaju veći broj premijera, glumački ansambl Pozorišta lutaka uspeva da sačuva visok profesionalni nivo, što ga čini jednim od najboljih lutkarskih pozorišta u regionu koji obuhvata mnogo širi prostor od bivše Jugoslavije – prostor Balkana i Srednje Evrope.

I ovaj put, kao i gotovo svake godine, odluku o najboljem glumcu/glumici, teško je doneti zbog toga što se glumačko majstorstvo u kreiranju uloga ispoljilo u najboljem vidu kod nekoliko aktera premijernih predstava. Ipak, imajući u vidu da su neki sjajni glumci već nagrađivani prethodnih godina, iz tog – sportski rečeno „prvog tima“ – izdvojili smo dvoje glumaca: Tomu Bibića za ulogu Damojeda iz istoimene predstave kojom je nova sezona započela, nakon prošlogodišnjeg obeležavanja Dana Pozorišta lutaka, i Jelenu Đorđević koja tumači Babu Gotel i Kraljicu, u predstavi „Zlatokosa“, kojom se repertoarska godina završava.

Uz podršku ansambla i kompletnih autorskih timova, njih dvoje su likovima koje tumače dodali nekoliko tananih nijansi koje nisu mogle da ostanu neprimećene, kako od kolega glumaca, tako i od publike kojoj su predstave namenjene. Umesto detaljne analize koja uvek preti da pokvari umetnički doživljaj, Komisija predlaže Upravnom odboru da članovi još jednom pogledaju sve tri premijere i podrže ili ponište naš predlog. Za razliku od sportskih nadmetanja, umetnost nije trka u kojoj se drugi pobeđuju, već je svaki uspeh pojedinca kolektivni trijumf celog glumačkog ansambla, kome čestitamo ovaj zajednički uspeh i Dan Pozorišta lutaka!

 

Posle zvaničnog dela programa, slavlje je nastavljeno uz rođendansku tortu, u prijatnoj atmosferi i druženju, što je podjednako važna strana ovakvih događaja.

Zahvaljujemo Pekari Branković, Kafe-poslastičari FLERT i Vinariji STATUS na rođendanskim poklonima i svim kolegama, saradnicima i prijateljima na rođendanskim čestitkama i lepim željama. 

 

Pročitano 8536 puta Poslednji put izmenjeno среда, 24 јун 2015 15:22
Više iz ove kategorije « Noć knjige Zahvalnice »
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

ФБ страница

 
 

Улогујте се на сајт

Присутни посетиоци

Ко је на мрежи: 46 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се својим мејлом на насу мејлинг листу и редовно ће вам стизати вести о нашим представама, акцијама, дешавањима...