среда, јул 28, 2021

Pozovite nas: (018) 253-962

GOSTOVANJE POZORIŠNE TRUPE „KOLAPS“ IZ FRANCUSKE

субота, 17 октобар 2015 11:12
Saradnja sa Francuskim instututom u Nišu, iznedrila je još jedno interesantno dešavanje u našem pozorištu, gostovanje pozorišne trupe “Kolaps” iz Francuske. U okviru dvodnevnog programa gosti su održali lutkarsku radionicu za profesionalne glumce i lutkare i odigrali predstavu „Dolina jabuka“ u režiji Klementa Peretjatka.

Radionica je bila zasnovana na odnosu lutke, tela, objekta i imaginacije, a u radu su korišćene lutke iz predstave „Dolina jabuka“. Radionicu su pratili Mirjana Đorđević, Biljana Vujović, Toma Bibić i Mladen Milojković, glumci Pozorišta lutaka.

Predstava “Dolina jabuka” bila je namenjena učenicima nižih razreda osnovne škole.

Uloge su tumačile Manuela Malatestinic i Molikë Maxhuni.

Svoje utiske prenosi i jedan od učesnika lutkarske radionice, glumac Toma Bibić:

„Pre nego smo odgledali lutkarsku predstavu za decu sa perkusijama „Dolina jabuka“ imali smo zadovoljstvo da se družimo sa članovima trupe „Collapse“ iz Liona, Francuska. Pozorište, po jednoj od svojih definicija, jeste mesto susreta, a Kleman, Kaja i Manuela su se potrudili da ovaj susret dugo pamtimo. Kao što publiku uvek zanima šta se sve dešava iza kulisa, tako i mi ne krijemo radoznalost kada su u pitanju predstave, tehnike i sistemi rada naših kolega. Trupa „Collaps“ nam je otkrila svoje tajne i zato im hvala.

Važna i jako korisna je bila diskusija o tome kako funkcionišu pozorišne trupe u Evropi, u kom pravcu se razvija lutkarstvo za decu i odrasle, koji su to „trendovi“ savremenog teatra a šta su mu mane. Bilja, Mira, Mlađa i ja smo požrtvovano i u pravom svetlu predstavili naše pozorište gostima iz Francuske. Za uzvrat, imali smo priliku da vidimo kako su napravljene i koje sve mogućnosti prilikom animacije pružaju lutke u kreaciji gospodina Peretjatka. Posebna radost bila je mogućnost da tu, na licu mesta, kreiramo kraće lutkarske etide uz muzičku pratnju perkusionistkinje Kaje.

Nadam se da će u buduće biti mnogo ovakvih susreta, jer pozorište tome služi. Na taj način postajemo, u umetničkom smislu, bolji, radosniji i bogatiji.“

 

Pročitano 4614 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

ФБ страница

 
 

Улогујте се на сајт

Присутни посетиоци

Ко је на мрежи: 123 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се својим мејлом на насу мејлинг листу и редовно ће вам стизати вести о нашим представама, акцијама, дешавањима...