петак, јул 19, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Promocija projekta „Pozornica - srce pozorišta“ i 50. jubilarno izvođenje predstave „ALISA U ZEMLJI ČUDA“

недеља, 15 новембар 2015 22:01
Svako jubilarno izvođenje neke predstave daje mnogo razloga za slavlje, ali „Alisino“ pedeseto značajno je i po tome što će ujedno biti prvo izvođenje na renoviranoj sceni našeg pozorišta.

Našoj „Alisi“ pripala je čast da prva zaigra na baletskom podu, koji nikada nismo imali i da se nova zavesa prvi put podigne baš pred njom. Zbog toga je njeno jubilarno, pedesto izvođenje još značajnije.

Na konkursu kompanije NIS a.d Novi Sad, “Zajednici zajedno 2015”, podržan je projekat Pozorišta lutaka “Pozornica - srce pozorišta”. Njegovom realizacijom otpočeo je dugo očekivani proces obnavljanja vitalnih delova zgrade Pozorišta. A naša zgrada, jedanod najlepših lutkarskih teatara u regionu, vapi za temeljnom obnovom. Pojedini delovi zgrade nisu renovirani već 38 godina, od useljenja. Potrebe su velike, treba zameniti sedišta i patosnicu u sali, ostatak zavesa na sceni, popraviti krov, osušiti podrum, zameniti vodovodne i kanalizacione instalacije, obnoviti sistem za grejanje i ventilaciju. Novca ni blizu sumi koja je potrebna.

Ali nešto se najzad pokrenulo.Neko je uvideo da ono o čemu govorimo nije puka želja za ulepšavanjem, već preka potreba, za dobrobit dečje i odrasle publike, za dobrobit zajednice, za dobrobit grada. Prevrat se dogodio u srcu zgrade – na pozornici. Priznajemo da nije logično krenuti od sredine, ali simbolično jeste, bar u našem slučaju.

Dobili smo baletski pod, koji nikada nismo imali i koji će omogućitii izvođenje koreografski bogatijih ostvarenja i novu scensku zavesu i to - crvenu. Raskošnu. Divnu. Zavesu koja će se, verujemo, u godinama koje su pred nama hiljadama puta podići i označiti početak putovanja u svet pozorišne magije.

Naše pozorište diše životom i sadržajima, ima oko trideset hiljada gledalaca godišnje, pretežno dece i još nekoliko hiljada posetilaca programa gostujućih izvođača, jer pozorište je domaćin i brojnih kulturnih, umetničkih i naučnih programa. Takvi programi zahtevaju bezbedan i reprezentativan objekat, sa savremenim enterijerom i prostorima koji mogu da se prilagode potrebama razičitih programa.

Zahvaljujemo kompaniji NIS, Trag fondaciji i Gradu Nišu na podršci. Dali su nam vetra u leđa. I zato ćemo pisati predloge projekata i dalje, obraćati se svim fondacijama, donatorima, sponzorima, svakom za koga mislimo da bi mogao da pomogne da publici da pružimo sigurnost, a potom udobnost, prijatno okruženje i umetnički doživljaj.

 

Zahvaljujemo svima koji su svojim glasovima podržali projekat “Pozornica – srce pozorišta”

i doprineli da Pozorište lutaka dobije modernu pozorišnu scenu.

 

Naravno, moramo se još jednom osvrnuti na “Alisu” i njen jubilej. Uvereni smo da će još godinama okupljati mališane i podsticati ih da maštaju sa njom, kao što istoimeni roman Lusia Kerola već 150 godina privlači hiljade i hiljade čitalaca i predstavlja inspiraciju brojnim umetnicima.

Predstva „Alisa u zemlji čuda“ donela je Pozorištu lutaka već dve nagrade sa međunarodnih festivala u Banja Luci i Trgovištu, a pred njom je i učešće na Dvanaestom dečjem pozorišnom festivalu „Pozorište Zvezdarište“, 25. novembra u Beogradu. Poželimo joj sreću.

Predstavu je režirao Zoran Lozančić, a uloge tumače: Mirjana Đorđević, Svetlana Mihajlović, Biljana Radenković, Dejan Gocić, Slobodan Miljković i Toma Bibić. Premijera je održana 7. maja 2014. godine.

 

Sreda, 18. novembar, 10.00 časova

Kompanija NIS a.d. Novi Sad, Grad Niš i Pozorište lutaka Niš

 

Pročitano 5598 puta Poslednji put izmenjeno недеља, 15 новембар 2015 23:26
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

ФБ страница

 
 

Улогујте се на сајт

Присутни посетиоци

Ко је на мрежи: 33 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се својим мејлом на насу мејлинг листу и редовно ће вам стизати вести о нашим представама, акцијама, дешавањима...