понедељак, јул 15, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

PREDSTAVA „DETE, NEMOJ DA SE PREDAŠ“ U OKVIRU NOĆI POZORIŠTA

петак, 20 новембар 2015 23:30
Pozorište lutaka Niš već petu godinu za redom učestvuje i priprema program u okviru manifestacije „Noć pozorišta“, ovog puta premijerom predstave ‘’Dete, nemoj da se predaš’’ u subotu, 21. novembra, u 12.00 i 13.00 sati.

Predstavu izvode učenici OŠ „Stefan Nemanja“, a realizuje se u saradnji sa Pozorištem lutaka, koje pruža stručnu, tehničku i logističku podršku. Iza učenika, odnosno mladihglumaca je dva meseca rada pod mentorstvom glumca Mladena Milojkovića.

Predstavajenastalau okviru istoimenog projekta namenjenog učenicima osnovnih i srednjih škola, koji obuhvata interaktivne radionice iz oblasti prevencije vršnjačkog nasilja i narkomanije.

Akciju su pokrenuli produkcijska kuća „Insert media“ i Udruženje građana „Super gradjanin“. Predstava je U sklopu akcije snimljena je muzička numera ‘’Dete’’, video spot za nju, odradjeno je 18 interaktivnih radionica koje su naišle na odličan prijem kod nastavnog osoblja osnovnih i srednjih škola, ali pre svega kod učenika koji su prisustvovali. Taj broj do sada prelazi 500 učenika. Partneri u ovoj akciji su Policijska uprava Niš, odeljenje za suzbijanje maloletničke delikvencije, Centar za socijalni rad, Kazneno popravni zavod Niš i Centar za decu i roditelje ‘’Darling’’.

O predstavi:

„U vremenu izgubljenih nada i izneverenih očekivanja životni izbori se sužavaju, porodice bivaju iz temelja uzdrmane, a deca zaboravljena, prepuštena sebi i nerazumevanju okoline. Vođena ljubavlju i nepresušnom potrebom za igrom i kreacijom, deca preuzimaju ulogu odraslih i na bolne izazove života odgovaraju čistotom srca i odvažnošću duha. Naša priča, na scenu izvodi osnovce Danicu i Pavla, tako obične i svakodnevne pojave, a tako drugačije i originalne. Tražeći utočište od zlih vremena njih dvoje osmislili su igru koja će promeniti njihove i živote njihovih roditelja. Sivilo svakodnevice u jednoj sumornoj zgradi, Danica i Pavle učiniće snošljivijim, a svojim postupcima udahnuti smisao svemu što ih okružuje. Svet posrnulih odraslih biće naposletku pobeđen ljubavlju i igrom, a trijumf dečije duše najblistavija je poruka koja se upućuje sa scene našeg malog teatra.“

Dejan Petković, autor

 

Peta po redu manifestacija NOĆ POZORIŠTA u Srbiji će se održati u tri dana - od petka 20. do nedelje 22. novembra, u okviru međunarodne mreže European Theatre Night, uz podršku lokalnih samouprava i ustanova kulture iz 12 gradova i opština: Novi Sad, Beograd, Niš, Zrenjanin, Novi Pazar, Vranje, Kragujevac, Knjaževac, Ćićevac, Zemun-Batajnica, Barajevo i Rekovca.

Od ove godine, pete Noći pozorišta, pa do izmene postojećeg ili donošenja inicijalnog „Aleksinog zakona“, Fondacija Noć pozorišta će kroz sve svoje aktivnosti, zajedno sa učesnicima, podržati inicijativu u saradnji sa portalom SrbijaDanas.com i ističući oznaku DRUG NIJE METAkao podsetnik svima nama da nam je potrebna promena niza zakona koji će sprečiti vršnjačko nasilje, a povezana lica pozvati na odgovornost. Podrškom želimo da doprinesemo uređenju sistema društva, pozovemo sve ljude dobre volje da se uključe u akciju te da više ne čitamo naslove u novinama u kome su ključne reči maloletenik... ubio, silovao, napao, a kao krajnje da sačuvamo živote naše dece.

Pročitano 6202 puta Poslednji put izmenjeno петак, 20 новембар 2015 23:34
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

ФБ страница

 
 

Улогујте се на сајт

Присутни посетиоци

Ко је на мрежи: 48 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се својим мејлом на насу мејлинг листу и редовно ће вам стизати вести о нашим представама, акцијама, дешавањима...