уторак, септембар 26, 2023

Pozovite nas: (018) 253-962

Rođendan Pozorišta lutaka

понедељак, 27 јун 2016 00:00
Pozorište lutaka obeležilo je Dan pozorišta i 58 godina profesionalnog stvaralaštva.

I ovaj  58, kao i prethodne rođendane, proslavili smo sa našom publikom, sugrađanima, kolegama u penziji i saradnicima sa kojima i uz pomoć kojih smo rasli, razvijali se i sticali iskustva, znanja i veštine koje danas koristimo.

Predstavom “Čudesna družina jedne stonoge” kojom smo obeležili ovaj rođendan, potvrđujemo da svoje ime gradimo dobrim predstavama, raznovrsnošću repertoara, velikim glumačkim i umetničkim imenima i njihovim vrhunskim ostvarenjima.

Premijeri i obležeavanju rođendana ove godine prisustvovali su i naši prijatelji iz Frankfurta na Majni, članovi Udruženja pisaca “Sedmica”, Ljubiša Simić, Nisveta Grabovac Šabić, Dragica Šreder, Ruža Mijović Šorić i koordinatorka Udruženja za saradnju matice i dijaspore, spisateljica Slavica Mastikosa. Još jednom im zahvaljujemo što su, kako kaže dečja pesma “prevalili put dugačak” i uveličali ovu proslavu.

Na svečanosti povodom Dana pozorišta dodeljene sutradicionalne godišnje nagrade za radni doprinos zaposlenima iz sektora tehnike i administracije i nagrade za umetničko dostignuće članovima glumačkog ansambla.

 

Naj, naj radnici – Slavica Vučković, blagajnik bileta i Aleksandar Arsenijević, majstor specijalista rasvete i tona

Slavica Vučković za sobom ima više od  dvadeset jedne godine predanog rada u Pozorištu lutaka, ali to nije jedini ili isključivi razlog zbog koga je predložena za ovu nagradu.

Stručan, savestan, kontinuiran rad, odanost Kući u kojoj je zaposlena, reči su koje opisuju njeno profesionalno delovanje. Prve reči dobrodošlice, prvi saveti publici o predstavama i njenapredusretljivostuveliko doprinose ostvarivanju misije i vizije Pozorišta lutaka i njegovom ugledu među saradnicima i gledaocima.

Zbog predanosti radu tokom dvadeset jedne  godina Salvica Vučković u potpunosti zaslužuje da ponese godišnje priznanje Pozorišta lutka za radni doprinos.

 

Aleksandar  Arsenijević

Aleksandar Arsenijević već četrnaest godina savesno i odgovorno obavlja obaveze na poslovima specijaliste rasvete i tona. Svojim zalaganjem, idejama i kreativnošću doprinosi njihovom uspehu. Reditelji, saradnici i kolege imaju samo reči hvale za njegov rad i odnos prema poslu. Zanimljivo je da je od osnivanja pozorišta jedini dobitinik nagrade za dizajn svetla i to za predstavu “Carev zatočnik”, inače najnagrađivaniju u istoriji pozorišta.

 

Dobitinici godišnjih nagrada za umetničko dostignuće –  glumica Biljana Radenković i glumac Mladen Milojković

Obrazloženje Komisije za dodelu Nagrada za umetničko dostignuće prenosimo u celosti:

„Žiri u sastavu Ivana Nedović, glumica, Velibor Petković i Olivera Sašek Radulović – novinari, odgledali su četiri predstave koje su u pozorišnoj sezoni 2015/2016 premijerno izvedene na sceni Lutkarskog pozorišta.

Ove godine u konkurenciji za najbolja glumačka ostvarenja učetvovale su predstave „Bila jednom jedna zima“, „Začarana pahuljica“, „Olovni vojnik i balerina“ i „Čudesna družina jedne stonoge“.

Zadatak nije bio ni malo lak, jer su i u ovim predstavama, kao i prethodnih godina, niški glumci pokazali visoku profesionalnost, kreataivnost i nadahnutost, na našu, ali pre svega na radost dece koja dolaze u  pozorište.

Žiri je, na predlog Ivane Nedović, odlučio da dodeli dve ravnopravne nagrade – mušku i žensku, vrednujući  kako glumačko umeće, tako i scenski doprinos  poetici i estetici predstave.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobija glumica Biljana Radenković  i to za uloge Miša u predstavi „Čudesna družina jedne stonoge“ i Vile Dobrile u predstavi „Začarana pahuljica“. U obe predstave je Biljana Radenković pokazala glumačku zrelost, a neverovatnom transformacijom u ulozi Miša pokazala da zapravo nema muških i ženskih uloga.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobija glumac Mladen Milojković i to za uloge Starog pacova Grbavca u predstavi „Olovni vojnik i balerina“  kao i za uloge Puža i Vuka u „Čudesnoj družini jedne stonoge.“  U ulozi Grbavca, transformacijom glasa i veštim vođenjem marionete, pokazao je da njegovo vreme tek dolazi, a u ulogama Puža i Vuka u „Čudesnoj družini“, tu konstataciju i potvrdio. Žiri je posebno vrednovao i Milojkovićev rad na scenskom pokretu i koreografiji u ovoj predstavi.“

Dodelu nagrada pratila je i poneka suza radosnica, ali i zasluženi aplauzi. Prisustvo penzionisanih kolega sa kojima uvek delimo radost trajanja i uspeha, njihove uspomene i pozitivna energija doprinele su slavljeničkoj atmosferi.

 

Zahvaljujemo Pekari Branković i Kafe-poslastičari FLERT na rođendanskim poklonima i svim kolegama, saradnicima i prijateljima na rođendanskim čestitkama i lepim željama. 

 

Pročitano 6519 puta Poslednji put izmenjeno понедељак, 27 јун 2016 21:08
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

ФБ страница

 
 

Улогујте се на сајт

Присутни посетиоци

Ко је на мрежи: 842 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се својим мејлом на насу мејлинг листу и редовно ће вам стизати вести о нашим представама, акцијама, дешавањима...