petak, septembar 22, 2023

Pozovite nas: (018) 253-962

Ples zaboravljenih lutaka . . .

utorak, 10 oktobar 2017 18:44
Mladen Milojković ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu Mladen Milojković ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu foto Davorin Dinic
Nekada davno, živele su lutke sa kojima niko nije želeo da se igra. Govorili su da su statične, spore, da ne izgledaju lepo i da previše „lete“.  I tako su se one povukle u podrum gospodina Ote i dve godine nisu izlazile. A onda se desilo čudo.

Dobile su poziv da idu na bal.

„Idemo na festival u Istočno Sarajevo“, reče Olovni Vojnik. Odmah mu je uzvratio General Kozja noga, „Slave osamnaesti rođendan i mi smo pozvani, Grbo donesi mi odelo.

Njihovoj sreći nije bilo kraja.

U Istočnom Sarajevu je velika lutkarska smotra sa lutkama iz celog sveta i zato su morale dobro da se pripreme.  

Sarajevo. Foto Davorin Dinic“Prijatelji, krenite na put uz rad, red i disciplinu“, odbrusi im Olovni Vojnik.

General ga samo pogleda i naredi Grbi da donese konce.

Vežbale su svaki dan, svoje držanje, kretanje i dikciju. Konci su se mrsili, uplitali, ljuljaška je padala, Grbi je ruka bila u gipsu, Tetka Supici je zagorela supa a Balerina je samo plakala.

Ali uspele su. Krenule su na put samouverene i spremne. Ipak, osećale su da nešto nedostaje.Nisu razumele šta.

U Sarajevu su imale dva nastupa. Prvi je prošao zapaženo. “Ali drugi nastup posmatra žiri festivala“, reče Tetka Supica. Imale su tremu. Tresle su se, pacov Grba postao je miš, a Olovni Vojnik - Glineni  Golub. General  je ostao stamen.

Petnaest minuta pre nastupa lutke su se pogledale i shvatile šta im nedostaje.

Bezbrižnost.

Olovni vojnik okupi svoju vojsku i reče: „Ako nas ne vole, ne vole - pa šta. Nemamo šta da izgubimo.Igrajmo i uživajmo. Samo hrabro“.

I onda se desila ta lutkarska magija znana kao radost igre. Lutke su plesale kao crni i beli labud zajedno. Disale su kao jedno.

„Uspeli smo, uzviknula je Balerina, i sutra nas zovu na bal na Palama. Tamo imamo dva nastupa i gledaće nas mnogo dece.

„Ura“,svi u glas zapevaše.

Tako i beše. Svoju igru pokazale su na Palama i u Zenici, gde ih je čekalo više od četiristo mališana. Aplauz za aplauzom.

Balerina nije mogla veruje. Na svako njeno pojavljivanje svi u sali su prestajali da dišu i  netremice  su gledali u nju. Slušaju je, gledaju i ne trepću. Svaka lutka je dobila svoj, samo svoj, aplauz.

Igra je postala magija, a magija stvarnost.

I nagradiše ih. Sve.I poslaše ih kući kao pobednike.

Grba je prošaputao : „Generale, da li ste bar malo ponosni na mene, dobio sam nagradu?“

General  je ostao stamen.

I vratile su se kod gospodina Ote, zadovoljne i srećne.

I da, ostavile su poruku na koncima:

„Vraćamo se brzo, ne brinite se za nas. Videćemo se opet, tamo gde konac ispisuje, gde ruka vodi, a glas priča priču.“

Mladen Milojkovic u Zenici

Predstavi “Olovni vojnik i balerina” dve nagrade na “Lut festu”

Na Osamanestom međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu, “Lut fest”, u Istočnom Sarajevu, predstavi “Olovni vojnik i balerina” Pozorišta lutaka Niš dodelјene su dve nagrade stručnog žirija:

1.     Nagrada za najbolјu kolektivnu pozorišnu igrudodeljena je Srđanu Milјkoviću, Mirjani Đorđević, Davorinu Diniću, Mladenu Milojkoviću i Jeleni Đorđević.

Obrazloženje stručnog žirija: Glumačka igra i improvizacija iskusnih i profesionalnih glumaca dali su najveći doprinos uspešnosti ove predstave.

2.     Nagrada za animacijudodeljena je Mladenu Milojkoviću za ulogu Grbe

 

Obrazloženje stručnog žirija: Sa snažnim osećajem za humor, glumac je odlično vodio marionetu i izgradio lik koji će publika dugo pamtiti.

 

Stručni žiri zasedao je u sastavu: profesor Bonjo Lungov iz Bugarske, teatrolog Nataša Glišić i muzikolog i kompozitor Peđa Hart iz Republike Srpske.

 

U okviru festivalskog programa predstava “Olovni vojnik i balerina” izvedena je dva puta na sceni Kulturnog centra u Istočnom Sarajevu i dva puta na sceni Kulturnog centra na Palama, a gostovala je i na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, čime je otpočeta saradnja sa ovim teatrom.

U takmičarskom programu festivala učestvovali su: Pozorište lutaka “Pinokio iz Beograda,  "Nevid teatar" i Gradsko pozorište "Jazavac" iz Banjaluke, Pozorište lutaka Mostar, Pozorište lutaka Niš, Dečije pozorište Subotica, Narodno pozorište "Toša Jovanović" iz Zrenjanina, Lutkarsko kazalište Mostar, Pozorište "Tuulevski" iz Estonije, Zavod federacija Ljubljana i Gledališče "Glej" iz Slovenije, Lutkarsko pozorište "Kairo" iz Egipta i Otvoreni teatar Mostar.

Čestitamo kolegama glumcima i tehničkom ansamblu, a Olovnom Vojniku, Balerini, Generalu Kozjoj nogi, Grbi i Tetka Supici želimo još mnogo raskošnih balova, divnih plesova i aplauza.

 

Da podsetimo

Predstavu „Olovni vojnik i balerina“ režirao je bugarski reditelј Darko Kovačovski, a premijera je izvedena decembra 2015. godine.

Na Četrdeset šestim susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije 2015. godine, stručni žiri dodelio joj je Nagradu za očuvanje tradicije duge marionete, a dečiji žiri Nagradu za lutkarske čarolije.

 

Bal punoletsva “Lut festa”

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” u Istočnom Sarajevu proslavio je ove godine jubilej, osamanest godina postojanja i potvrdio dazauzima značajno mesto u  kulturnoj politici Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, kao i da dostiže okvire svetskih pozorišnih festivala za decu.

Šest festivalskih dana su bila u znaku lutkarstva i lutkarske umetnosti. Po reečima Vitomira Mitrića, direktora festivala “festival  je okupio najznačajnija imena lutkarske umjetnosti i kroz bogat takmičarski i prateći program na glamurozan način, kroz velike lutkarske spektakle, veliki maskenbal na otvorenom, laboratoriju lutkarstva, poslao jednu značajnu poruku o srećnom djetinjstvu bez nasilja i granica, o tome koliko je pravo prijateljstvo važno, koliko je bitno da njegujemo prave vrijednosti i borimo se za zdrav životni stil.”

portalu su provjerene, pouzdane, brze, tačne, istinite i jasne. i kulture, kao i dnevni horoskop. MožeČestitamo kolegama na odličnoj organizaciji i želimo im još mnogo, mnogo uspešnih godina i jubileja.

Podrška Ministarstva kulture i informisanja

Učešće Pozorišta lutaka na Osamnaestom međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” u Istočnom Sarajevu, deo je projeka “Učešće na međunarodnim festivalima u 2017. godini” i sufinanisrano je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja.

 


 

 

 
 
 
 
 
 
Pročitano 6534 пута Последњи пут измењено utorak, 10 oktobar 2017 19:53
Више из ове категорије « Ponosan na svoj grad Početak divnog prijateljstva »
Морате бити пријављени да би могли да оставите коментар

FB stranica

 
 

Ulogujte se na sajt

Prisutni posetioci

Ko je na mreži: 47 gostiju i nema prijavljenih članova

Mejling lista

Prijavite se svojim mailom na nasu mejling listu i redovno će vam stizati vesti o našim predstavama, akcijama, dešavanjima...