petak, septembar 22, 2023

Pozovite nas: (018) 253-962

Премијера представе Зачарани град

četvrtak, 07 februar 2019 15:44
На сцени Позоришта лутака у петак 1. фебруара одржана је премијера представе "Зачарани град" по мотивима бајки Гроздане Олујић, у режији Стевана Бодроже.
Ауторски тим чине: Неда Гојковић, драматург, Стеван Бодрожа, редитељ и Татјана Милошевић, сценограф и креатор лутака.
У представи играју: Срђан Миљковић, Александра Павловић, Александар Крстић, Биљана Раденковић, Даворин Динић и Мирјана Ђорђевић.
Након премијере одржан је свечани коктел на коме су аторском тиму и глумцима честитали бројни гости и колеге.
 
 
РЕЧ РЕДИТЕЉА
 
Бајке Гроздане Олујић сијају као посебно блиставе звезде на небу домаће књижевности за децу. Усамљена деца, у кулама од стакла и бетона, и њихови имагинарни пријатељи који их воде завојитим путем ка спознаји самога себе - то је сазвежђе мотива, ликова и прича којима је Гроздана заувек обележила животе генерација деце.
 
Често је поступак транспортовања класичне бајке у модерну форму, референтно према савременом свету, посебно изазован подвиг за сваког драматурга. Даровита млада драматуршкиња Неда Гојовић није имала тај проблем при овој драматизацији јер су бајке Гроздане Олујић суштински модерне, говоре о једној од највећих пошасти савременог доба - самоћи, и појединачној борби да је превазиђе. Изазов пред којим се Неда нашла је да често лапидарне, намерно недоречене, загонетне и поетичне Грозданине бајке преточи у драмски текст у ком је наратив јасан и прегледан. Сматрам да је у томе успела а да су даровити глумци Позоришта лутака на посебно дирљив начин удахнули живот Грозданиним ликовима - потресним, контрадикторним, раздраганим, тужним, пуним љубави и вере - какав је живот сам у свим својим опречностима. Грозданине бајке говоре да човек мора да искорачи ка другомчовеку, извуче се из своје љуштуре и крене на неизвесни пут живота и његових изазова... ипак када наша деца крену на тај пут тако што су им путоказ бајке Гроздане Олујић, сви су изгледи да ће живот у који улазе бити узбудљива, понекад тешка али у коначници ипак предивна авантура.
 
Стеван Бодрожа
 
Pročitano 3570 пута Последњи пут измењено četvrtak, 07 februar 2019 15:45
Морате бити пријављени да би могли да оставите коментар

FB stranica

 
 

Ulogujte se na sajt

Prisutni posetioci

Ko je na mreži: 160 gostiju i nema prijavljenih članova

Mejling lista

Prijavite se svojim mailom na nasu mejling listu i redovno će vam stizati vesti o našim predstavama, akcijama, dešavanjima...