ponedeljak, jul 15, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Pedeseto izvođenje predstave "Mogli"

sreda, 26 februar 2014 23:50
Jedno od najpoznatijih i najlepših dela Radjarda Kiplinga „Knjiga o džungli“, adaptirano za lutkarski teatar i pretočeno u jednu od kultnih predstava Pozorišta lutaka pod naslovom „Mogli“ biće odigrano pedesti put u Pozorištu lutaka Niš u nedelju, 2. marta u 11:30.

piše Davorin Dinić

„Knjiga  o džungli“ je zapravo zbirka priča koje je Kipling objavljivao u Engleskoj inspirisan životom u Indiji, gde je provodio puno vremena u različitim periodima svog života. Priče oslikavaju život dečaka po imenu Mogli koji je odrastao u džungli, među životinjama koje su ga prihvatile kao svog i sa kojima je prošao kroz razne pustolovine, ostvario mnoga prijateljstva ali i sukobljavao sa onima koji su ga smatrali nepoželjnim. Kroz život sa njima, Mogli uči o sebi i upoznaje strane svoje ljudskosti, svoje strahove i čežnje i pokušava da odgonetne sličnosti i razlike između ljudi i životinja u večitoj težnji da pronađe svoje mesto. To ga dovodi do konačne odluke koja se ogleda u jednoj od replika koje Majka Vučica upućuje Bagiri: “Čovek čoveku ide...“

 

Mogli i Bagira Mogli i Bagira

 

Predstava „Mogli“ se nalazi na repertoaru Pozorišta od 2008. godine i beleži zavidnu naklonost publike koja uvek traži kartu više. Ono što je izdvaja od drugih predstava sa našeg repertoara, je to što označava krunu akademskih studija šestoro članova ansambla, koji su ovom predstavom 10. aprila 2008. godine diplomirali na katedri za lutkarstvo Akademije za Pozorišnu i filmsku umetnost u Sofiji (NATFIZ). Tog dana Niš je postao jedan od retkih gradova u Srbiji koji u svom lutkarskom pozorištu imaju visoko školovane glumce-lutkare, koji su u godinama koje slede u potpunosti opravdali energiju utrošenu u studije i danas ponosno nose repertoar svog matičnog pozorišta.

 

Video kolaž načinjen od snimaka napravljenih tokom našeg četvorogodišnjeg studiranja

Reditelj predstave i profesor klase je uvaženi profesor Bonjo Lungov iz Sofije koji je, zajedno sa svojim asistentima Majom Enčevom i Konstantinom Karakostovim, osmislio rediteljski koncept i estetiku predstave i svoju viziju preneo na nas glumce koji smo u procesu proba ovo delo otkrivali zajedno sa njima. Na izvestan način je proces rada na predstavi umnogome ličio na put kojim je i Mogli morao da prođe u otkrivanju sebe i svojih mogućnosti, a da je sve vreme bio vođen iskrenom ljubavlju koja je duboko u njemu samo čekala da bude otkrivena na pravi način.

  

Govor profesora Bonje Lungova povodom diplomske predstave i premijere Moglija

 

Probe su bile duge i naporne, ali je bilo neophodno da svako od nas savršeno ovlada lutkom i svojim ulogama. Najteže je bilo to što mnoge lutke animira nekoliko glumaca u isto vreme. Taj način rada  takođe ima pedagošku perspektivu jer tada nastupa scensko poverenje, timski rad, razumevanje kolega i jedinstvenost u stremljenju ka zajedničkom, jedinstvenom cilju koji nije predstava sama po sebi, već ono što predstava sa sobom nosi kao poruku i što mi kao glumci, kao lutkari, pokušavamo da prenesemo na svoju publiku.

 

Predstava je učestvovala na nekoliko festivala i u Niš donela više nagrada. Srđan Miljković, koji tumači ulogu Moglija za koju je dobio nagradu za najboljeg mladog glumca na četrdeset prvim susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, o radu na predstavi kaže:

                 "Za stvaranje ove predstave bilo je potrebno mnogo psihickog i fizickog napora, ali rezultat koji smo ostvarili i predstavu koju smo dobili apsolutno je vredna svakog truda."

 

Trenutnu glumačku ekipu čine:
Srđan Miljković - Mogli
Davorin Dinić - Šir Kan, Buldeo, Sivi brat, Slon Hati
Biljana Radenković- Balu
Dejan Gocić
 - Akela, Tabaki
Marija Cvetković
 - Majka vučica
Nataša Ristić - Bagira
Mirjana Đorđević - Mali Mogli, Devojka
Stanislava Staša Milosavljević – Vuk

A pojačanje se ogleda u novom članu glumačke ekipe,Tomi Bibiću, koji u nedelju premijerno nastupa u ulozi Oca Vuka.

Želeo bih da uputim posebnu zahvalnost Aleksandru Kanjevcu i Vladimiru Petrovu koji više nisu u podeli, niti u našem teatru, ali su u njemu ostavili dubok trag i dali svoj doprinos našem „Mogliju“.

U nedelju, 2. marta, nakon predstave zavesa “Moglija” spustiće se pedeseti put. Ali Mogli, Balu, Bagira, Akela, Majka Vučica, Otac Vuk, Slon Hati i ostali, nastaviće svoj bezvremeni život u mašti, kako mališana tako i njihovih roditelja jer se u porukama koje ti heroji svojih sudbina nose sa sobom, kriju i sudbine nas koji učestvujemo u kreirenju tog zajedničkog iskustva igranja i gledanja jedne pozorišne predstave.

Davorin Dinić

28. 2. 2014.

 

PS. Po prvi put publika ima mogućnost da zaviri iza zavese i vidi kako teku pripreme jedne pozorišne predstave u Pozorištu lutaka Niš

Kako smo stvarali predstavu Mogli

 

 

 
 
 
Pročitano 12982 пута Последњи пут измењено petak, 25 jul 2014 15:03
Морате бити пријављени да би могли да оставите коментар

FB stranica

 
 

Ulogujte se na sajt

Prisutni posetioci

Ko je na mreži: 43 gostiju i nema prijavljenih članova

Mejling lista

Prijavite se svojim mailom na nasu mejling listu i redovno će vam stizati vesti o našim predstavama, akcijama, dešavanjima...