ponedeljak, jul 15, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Karaveštice i Krojtervajs

petak, 07 mart 2014 22:48
Mislio sam da se u vreme poklada vatre pale da bi oterale veštice i karakondžule. Ne. Zle duhove je oterala dečija mašta, kreativnost, igra i smeh.

piše Toma Bibić

Manifestacija „Karaveštice“ se u Donjem Međurovu, u organizaciji konjičkog kluba „Nonius“, održava šesti put za redom. Pokladama se obeležava početak velikog uskršnjeg posta. Poklade označavaju dane za praštanje i veselje, uživanje u hrani, piću i proslavama pod maskama, poznatije kao karneval. Sve su to dovoljni razlozi da Zmaj i veštica Krojtervajs pohitaju u dvoriste konjičkog kluba „Nonius“ na dečiji maskembal.

 

 

Karaveštice Karaveštice Karaveštice Karaveštice

Avantura je počela manjim pehom. Gospođici Krojtervajs je iznenada otkazala GPS navigacija metle, kaže zbog kiše i hladnoće, te smo tumarali u krug nekim bespućem. Imali smo veliku sreću da su meštani tog kraja navikli da viđaju zmajeve, veštice i ostale karakondžule u toku „bele nedelje“ pa sunam pomogli da stignemo na odredište. Nisam mogao nida zamislim šta će nas dočekati tamo.

Karaveštice Karaveštice

 


Za svojih 18 357 godina kao Zmaj, nisam video ovako zanimljivu skupinu dece pod maskama.Bili su tu Mala Sirena, Vini Pu i Tigar, Avatar, nindže, kauboji i indijanci, strašila, princeze, kraljice, veštice, jedan terorista i baba na traktoru. Posebno me raduje činjenica da su maske deca sama pravila sa svojim roditeljima, bakama i dekama. A onda je usledilo tradicionalno paljenje Karaveštica. Dok je gorela velika vatra, koja po verovanju tera uroke, shvatio sam da ona neće oterati veštice i karakondžule. Ne. Zle duhove tera dečija mašta, kreativnost, igra i smeh.

 

Toma Bibić

 
Pročitano 7261 пута Последњи пут измењено petak, 25 jul 2014 15:02
Морате бити пријављени да би могли да оставите коментар

FB stranica

 
 

Ulogujte se na sajt

Prisutni posetioci

Ko je na mreži: 70 gostiju i nema prijavljenih članova

Mejling lista

Prijavite se svojim mailom na nasu mejling listu i redovno će vam stizati vesti o našim predstavama, akcijama, dešavanjima...