ponedeljak, jul 15, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Svetski dan pozorišta za decu i mlade i svetski dan lutkarstva

sreda, 19 mart 2014 07:02
"Povedite dete  u pozorište danas"

Draga publiko, ove nedelje obeležavamo dva velika praznika, Svetski dan pozorišta za decu i Svetski dan lutkarstva. Ali nećemo ih razdvajati. Decu i lutke ne možemo razdvajati. Lutka je igračka kojom se igraju deca. Zato je valjda lutkarstvo u svesti ljudi čvrsto usidreno u dečji svet. Iako je umetnost i odraslih. Ali ko od malih nogu ne razvije ljubav prema lutkasrkim predstavama i prema pozorištu, verovatno neće ni kasnije pripadati pozorišnoj publici i sigurno će osati uskraćen za snažan podsticaj mašte i stvaralaštva.

Lutkarstvo ima mogućnost da se obrati deci i zato je lutkarsko pozorište za decu umetnost odgovorna kao i svaka druga. Zbog toga sledimo misao čuvenog ruskog reditelja i teatrologa Konstantina Stanislavskog da pozorište za decu treba da bude „isto kao za odrasle, samo mnogo bolje.“

Svetski dan pozorišta za decu i mlade, obeležava se ove godine pod parolom „Povedite dete u pozorište danas“.Dragi roditelji, bake, deke, tete, ujne, dovedite svoje mališane u četvrtak, 20. marta, u 18 časova u Pozorište lutaka. Ali ne samo tada, već i svake nedelje i svakog četvrtka, a vi, dragi učitelji i vaspitači, činite to redovno tokom školske godine, jer nijedno detinjstvo nije potpuno bez bajki i priča, igre, mašte, pesme, druženja i vedrine a mi sve to deci nesebično pružamo.

U četvrtak ćemo prvo pročitati poruku predsednice međunarodnog ASITEŽ-a Ivet Hardi, povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade, a potom prikazati naš novi spot. Doduše, spot je postavljen malo „naglavačke“, tako da će vam se ekrana osmehnuti poznati likovi iz naših predstava, ali u malo drugačijim ulogama. U snimanju spota pomogli su nam i Aleksa, Dunja, Hana, Iris, Natalija, Nađa, Iva, Marica, Katarina, Marko, Sava, Nikola, Marija i Danica. Poštovana deco, bili ste sjajni, hvala vam!

U čast ovih praznika odlučili smo da odigramo predstavu „Tri praseta“. Zašto baš nju? Zato što zauzima važno mesto u istoriji našeg Pozorišta. Već 16 godina generacije i genreracije mališana se prepuštaju igri i radosti uz Mucka, Bucka, Gucka i naravno vuka. I još zbog nečeg važnog, predstava je lutkarska, a mi slavimo – lutkarstvo.

Za kraj pripremamo veliko druženje dece i glumaca. Naši specijalni gosti biće deca koji su u okviru novogodišnje akcije „Bunar želja“, poželeli da upoznaju neke glumce, da se slikaju sa njima ili dobiju njihove autograme. Uzmite svoju decu za ruke, ponesite fotoaparate, blokove za autograme i naravno - dobro raspoloženje! Radujemo se vašem dolasku.

Program Pozorišta lutaka:

Četvrtak, 20.mart, 18.00 časova:

  • Čitanje poruke predsednice međunarodnog ASITEŽ-a Ivet Hardi, povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade 
  • Promocija novog spota Pozorišta lutaka
  • Izvođenje predstave „Tri praseta“
  • Druženje glumaca i dece (Biće pozvani i svi mališana koji su u okviru novogodišnje akcije „Bunar želja“, poželeli da upoznaju neke glumce, da se slikaju sa njima ili dobiju njihove autograme.)

Petak, 21. mart, 13.30:

  • Čitanje međunarodne poruke Eduarda Di Maura povodom obeležavanja Svetskog dana lutkarstva 2014
  • Prikazivanje novog spota Pozorišta lutaka
  • Sledi program Medijana festa

 

Pročitano 7776 пута Последњи пут измењено sreda, 19 mart 2014 07:16
Морате бити пријављени да би могли да оставите коментар

FB stranica

 
 

Ulogujte se na sajt

Prisutni posetioci

Ko je na mreži: 33 gostiju i nema prijavljenih članova

Mejling lista

Prijavite se svojim mailom na nasu mejling listu i redovno će vam stizati vesti o našim predstavama, akcijama, dešavanjima...