ponedeljak, jul 15, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Mala Princeza u Prištini

utorak, 30 septembar 2014 07:46
Pozorište lutaka iz Niša je krajem septembra gostovalo u Prištini, na Četvrtom festivalu lutkarskih pozorišta, sa predstavom „Mala princeza“.

Piše Srđan Miljković

Sama informacija da idemo na festival u Prištinu za mene je bila pomalo iznenađujuća. Kakav festival? Još lutkarski? Ništa mi nije bilo jasno. Naravno, kao čovek koji se trudi da ide u korak sa vremenom i tehnologijom, u google-u  ukucam  festival/lutkarstvo/Priština i imam šta da vidim. Ne samo festival, već festival četvrti po redu.

I tako, mala, odabrana i pozitivna ekipa koji su činili glumci Marija, Stanislava, Davorin, moja malenkost, i tehničari Gordana, Aleksandar, Miodrag, Nikola, Emil i Ivan krenula je put Prištine. Direktor pozorišta Dodona i direktor festivala, Agron Shala (apsolutni dvojnik Antonija Pušića aka Ramba Amadeusa), nas je primio srdačno. Uz čašu Pećkog piva i čašicu razgovora, razgovarali smo o problemima pozorišta i lutkarstva , kako u Nišu, tako i u Prištini. Shvatili smo da nam predstoje teški dani  ali da moramo da istrajemo zbog naše publike, naših mališana čija duša još nije „isprljana“ istorijom.

Iako smo igrali pred decom koja ne razumeju srpski jezik, osetila se energija između publike i nas glumaca. Svaka naša fora i fazon, geg i osmeh, bio je uzvraćen još većim osmehom. Meni lično, najsimpatičnija je bila jedna starija gospođa koja je dovela unuku i šapatom joj simultano prevodila celu predstavu. Posle naše predstave, organizovan je koktel, gde smo se upoznali sa kolegama iz Hrvatske, Bugarske, Albanije, Makedonije, takodje učesnicima festivala. Bilo je vrlo prijatno veče, gde smo svi pričali o lutkarskoj umetnosti i mogućoj saradnji između pozorišta. Dobili smo poziv za internacionalni festival u Pogradecu od direktora festivala, gospodina Tanija, koji je bio oduševljen našom „Malom princezom“.

Iako je festival bio revijalnog karaktera  nismo se vratili bez nagrade :). Naša najveća nagrada je bila izvođenje predstave u Gračanici za srpsku decu. Prištinsko pozorište Dodona je pored festivalske predstave organizovalo i izvođenje u Domu kulture. Oduševljenje je bilo obostrano. Mogu samo da zamislim koliko je značilo našoj deci da u ovim teškim vremenima izađu iz okvira, granica, enklava i uplove u svet mašte i bajki.

I posle dva dana , vratismo se u naš Niš 

 

 

Galerija fotografija

 
 
 
Pročitano 9561 пута Последњи пут измењено četvrtak, 02 oktobar 2014 08:20
Више из ове категорије « Kotorski festival 2014. Banjalučka čajanka »
Морате бити пријављени да би могли да оставите коментар

FB stranica

 
 

Ulogujte se na sajt

Prisutni posetioci

Ko je na mreži: 58 gostiju i nema prijavljenih članova

Mejling lista

Prijavite se svojim mailom na nasu mejling listu i redovno će vam stizati vesti o našim predstavama, akcijama, dešavanjima...