nedelja, jun 16, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Stoto izvođenje predstave "Car Žabac"

sreda, 01 april 2015 10:06
U četvrtak, 2. aprila u 18 časova, ansambl Pozorišta lutaka odigraće predstavu „Car žabac“ stoti, jubilarni put.

Poučna priča o dobrim delima i ispunjenju datih obećanja. Premijera je održana 28. septembra 2006. godine.Predstavu je režirao Darin Petkov, a uloge tumače Tatjana Milenković, Stanislava Joković, Dragan Tričković i Davorin Dinić.

Predstava „Car žabac“ ima uspešan festivalski život. Na Festivalu predstava za decu "Festić" u Beogradu 2006. godine, ansambl predstave dobio je nagradu za visok nivo izvođenja, a naMeđunarodnom festivalu „Lutfest“ u Sarajevu 2007. godine Davorin Dinić nagradu za animaciju, a Dijana Uzunova- nagradu za estetsko i tehnološko rešenje lutaka.

Davorin Dinić, glumac koji tumači ulogu Žapca, ovim povodom rekao je:

„Car Žabac je trenutno jedina marionetska predstava Pozorišta lutaka Niš. Marionetske predstave u lutkarskim teatrima predstavlјaju pravu retkost i baš kao retki biseri lјubomorno se čuvaju na repertoaru. Na radost glumačke ekipe predstave, takav je slučaj i sa „Žapcem“. Reditelј Darin Petkov je smelo ali iskusno uplovio u tu marionetsku avanturu sa nama koja se višestruko isplatila pre svega ogromnim brojem izvođenja, koja uskoro krunišemo stotom predstavom, a zatim i bogatim festivalskim životom i nagradama.

Meni je iskustvo u radu sa marionetom, kakva je lutka Žapca, dalo veliki podstrek na samim počecima mog bavlјenja lutkarstvom i učvrstilo lјubav prema ovoj umetnosti. Naročito sam ponosan na to da sam imao priliku da radim sa jednom od najkomplikovanijih marioneta koje su ikada igrale u našem pozorištu, po svedočanstvima isksusnih pozorišnih lutkara i za to dobio jedno od najdražih priznanja u karijeri „Nagradu za najbolјu animaciju“ na Međunarodnom festivalu Lutfest u Sarajevu 2007. godine.“

Inače, Pozorište lutaka će u aprilu obeležiti još dva jubileja, pedesto izvođenje predstave „Kneževi snovi“ i stoto izvođenje predstave“ Carev zatočnik“.

 

Pročitano 6190 пута
Више из ове категорије « Svetski dan pozorišta Prvi april- dečija klinika »
Морате бити пријављени да би могли да оставите коментар

FB stranica

 
 

Ulogujte se na sajt

Prisutni posetioci

Ko je na mreži: 48 gostiju i nema prijavljenih članova

Mejling lista

Prijavite se svojim mailom na nasu mejling listu i redovno će vam stizati vesti o našim predstavama, akcijama, dešavanjima...