nedelja, jun 16, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Srednjoškolci u poseti Pozorištu lutaka

ponedeljak, 27 april 2015 16:56
Ideja projekta “Srednjošklolci za srednjoškolce“, koji organizuje Unija srednjoškolaca, koji se održao 24. aprila je da učenici jedan dan ne pohađaju nastavu, već da rade u državnim i javnim preduzećima. Ali smatrali smo da naši gosti prvo treba da saznaju kako funkcioniše jedan veliki i profesionalni teatar.

Matija Desančić, Sara Popović, Jelena Radojević, Magdalena Denković, Nenad Vuković, Katarina Stanković, Olga Radovanović, Pavle Nikolić, Iva Milanović učenicu su gimnazija „Bora Stanković“, „Stevan Sremac“ i „Svetozar Marković“, a neki od njih su i članovi dramskih sekcija u svojim školama ili polaznici neke od niških škola glume. Tako da je za njih ovaj razgovor bio više nego dragocen.

Glumci Srđan Miljković, Mirjana Đorđević, Aleksandra Pavlović i Mladen Milojković su našim gostima prvo objasnili proces stvaranja i prikazivanja pozorišnih predstava, specifičnosti lutkarske u odnosu na dramsku predstavu, lutkarske tehnike i vrste lutaka, govorili o predstavama našeg pozorišta koje bi mladi njihovog uzrasta trebalo da gledaju, a potom je razgovor poprimio neformalni karakter i preusmerio se na pitanja, odgovore i razmenu iskustava.

Goste smo proveli i kroz zgradu pozorišta i pokazali im mesta gde nastaju i drugi elementi koji pozorišnu predstavu čine umetničkim delom – radionice u kojima se šiju kostimi, prave lutke, maske, rekvizita i delovi scenografije.

 

Želeli smo da smo ovim mladim ljudima ukažemo na to da lutkarstvo nije umetnost namenjena samo deci, kako se obično tumači, već da pruža beskrajnu radost pozorišnog doživljaja svim uzrastima gedalaca i pozvali ih da se uvere u to već u nedelju, kada stoti jubilarni put izvodimo predstavu „Carev zatočnik“.

Pročitano 7120 пута Последњи пут измењено ponedeljak, 27 april 2015 17:03
Морате бити пријављени да би могли да оставите коментар

FB stranica

 
 

Ulogujte se na sajt

Prisutni posetioci

Ko je na mreži: 83 gostiju i nema prijavljenih članova

Mejling lista

Prijavite se svojim mailom na nasu mejling listu i redovno će vam stizati vesti o našim predstavama, akcijama, dešavanjima...