ponedeljak, jul 15, 2024

Pozovite nas: (018) 253-962

Sezona za nama

nedelja, 05 jul 2015 22:43
U nedelju, 28. juna, izvođenjem predstave „Mala princeza“, završena je pozorišna sezona 2014/2015. Podsetimo se najvažnijih dešavanja.
Četiri dana nakon prethodnog, 56. rođendana, održana je premijera predstave „Damojed“ u režiji Biljane Radenković. Ono što smo tada pretpostavili, da je pred našim Damojedom, uspešan pozorišni život se i obistinilo. Pouku ove zabavne i maštovite bajke u stihu da su  „prijateljstvo, plemenitost, ljubav i dobrota suština pravoga života“, čulo je za ovih godinu dana više stotina školaraca.
Uoči novogodišnjih i božićnih praznika, mališani su dobili na dar predstavu “Novogodišnji magični šou Bajkovizija”, u režiji Dejana Gocića. Likovi iz poznatih bajki i priča, Kapetan Kuka, Zvončica, Čarobnjak Džafar, Petar Pan i Aladin podstakli su maštu i takmičarski duh svih koji su ih gledali, a kroz ovaj magični novogodišnji šou, junake i publiku vodili su Meri Popins i Bert. Sećate se čarobne reči “supercalifragilisticexpialidocious”? 
Predstava “Crvenkapa” okupila je više od sto divnih devojčica koje su poželele da stupe u čarobni svet pozorišta i koje zaslužuju svaku pohvalu za svoj talenat i odvažnost i iznedrila pet divnih, malih glumica, Iskru, Dunju, Milicu, Danicu i Enu. 
S obzirom da je izvedena pred kraj sezone, predstava „Zlatokosa“, u režiji Jelene Đorđević, imala je samo četiri izvođenja, ali sva ukazuju da je priča o devojci zlatne kose već našla put do srca naših malih i velikih gledalaca.
Pozorište lutaka učestvovalo je na pet nacionanih i međunarodnih, revijalnih i takmičarskih festivala, u Kotoru, Prištini, Banja Luci, Subotici, Trgovištu i osvojilo četiri nagrade. 
Predstava “Slike sa izložbe” je osvajanjem dve nagrade na 45. susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije potvrdila svoju izuzetnost, koju su i hrvatski mediji godinu dana ranije istakli, govoreći o “simpatičnom slikaru i nevjerovatnim lutkama”.
 
“Alisa u zemlji čuda” je svoje prvo festivalsko izvođenje na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banja Luci, krunisala glumačkom nagradom koja je dodeljena ansamblu predstave i time najavila uspešan festivalski život. To je potvrđeno šest mesci kasnije u Trgovišu, u Bugarskoj, na festivalu “Magična zavesa”, na kom je ansamblu pripala Nagrada za partnerstvo i sinhronizaciju u kreiranju lutkarskog lika. 
 
Pored izvođenja na matičnoj sceni, naše predstave gledali su i dečaci i devojčice u Paraćinu, Bujanovcu, Gračanici, Merošini, Doljevcu, Žitorađi. Radovali su se i aplaudirali Maloj princezi i Caru žapcu, Crvenkapici na zrnu graška.
 
Jubilarna izvođenja predstava su u pozorišnom životu jako važna. Označavaju vrednost i trajanje. Zato ih uvek obeležavamo i pri tom pomalo hvalimo. Opravdano! Predstave “Mala princeza”, “Car žabac” i “Carev zatočnik” izvedene su stoti, a “Kneževi snovi” pedeseti put. 
Samostalno ili u saradnji sa drugim ustanovama i institucijama obeležili smo važne datume: Dečju nedelju, Noć pozorišta, Svetski dan pozorišta, Svetski dan pozorišta za decu i mlade, Svetski dan lutkarstva, Prvi april, Noć knjige. Iz niza programa izdvojićemo dva:
“Priče lutkarskih čarobnjaka”, prezentaciju lutkarskih sistema u predstavama našeg pozorišta, koju je priredio Davorin Dinić, glumac, povodom manifestacije “Noć pozorišta”. Kakve lutke smo koristili u našim predstavama? Kako se animiraju? Od kojih materijala su napravljene? Kako su nastale? Na ta i još mnogo drugih pitanja, pružio je Davorin odgovore, ali interesovanje i dece i njihovi roditelja ukazuje da bi slične programe trebalo češće da organizujemo. 
Predstavaljanje savremene frankofone dramske literature za decu i mlade, koje smo organizovali pod pokrovoteljstvom Međunarodne mreže pozorišta za decu i mlade ASITEŽ. Program je obuhvatao scensko čitanje četiri dramska teksta autora Sonie Kjambreto i Lik Tartara iz Francuske i Žan Frederik Mesjea i Davida Pakea iz Kanade. Režiju su potpisali Biljana Radenković i Dejan Gocić, glumci Pozorišta lutaka.
Organizovali smo ili učestvovali u brojnim humanitarnim akcijama i odigrali niz humanitranih predstava za štićenike Ustanove “Mara”, Doma “Kulina”, Doma za odrasla invalidna i stara lica, Sigurne kuće, učenike specijalne škole “Bubanj” i škole “14. oktobar”, članove Udruženja distrofičara, Udruženja obolelih od dečje paralize, Udruženja NURDOR, mališane koji se leče na Dečjoj klinici i druge ranjive grupe.
 
Da je naše pozorište nezaobilazan saradnik brojnih kulturnih i umetničkih dešavanja u gradu, potvrdili su brojni nastupi umetnika iz zemlje i inostranstva i učenika niških srednjih i osnovnih škola na našoj sceni.
Na samom kraju sezone, obeležili smo Dan pozorišta i 57 godina profesionalnog stvaralaštva svečanošću na kojoj su uručene tradicionalne godišnje nagrade za umetničko dostignuće i radni doprinos. Ovogodišnji dobitnici su glumac Toma Bibić za ulogu Damojeda iz istoimene predstave i  glumica Jelena Đorđević koja tumači Babu Gotel i Kraljicu, u predstavi „Zlatokosa“. Zbog pristupa poslu, radnih rezultata i entuzijazma, nagrađeni su Lelica Filipović, referent materijalno-finansijskih poslova i Aleksandar Stamenković, vozač-nabavljač. 
 
Sledi letnja pauza. Uživajte u letu, ma god bili, a u septembru vas očekujemo otvorenog srca.
 
Pročitano 16163 пута
Морате бити пријављени да би могли да оставите коментар

FB stranica

 
 

Ulogujte se na sajt

Prisutni posetioci

Ko je na mreži: 26 gostiju i nema prijavljenih članova

Mejling lista

Prijavite se svojim mailom na nasu mejling listu i redovno će vam stizati vesti o našim predstavama, akcijama, dešavanjima...