subota, septembar 30, 2023

Pozovite nas: (018) 253-962

Priča o prijateljstvu

petak, 01 jul 2016 00:00
U sredu, 22. juna održana je premijera predstave “Čudesna družina jedne stonoge”, u režiji Miloša Jagodića. Tekst Nataše Ilić nastao je po motivima pesama Ljubiše Simića, Nisvete Grabovac Šabić, Dragice Šreder i Ruže Mijović Šorić, članova Udruženja pisaca “Sedmica” iz Frankfurta na Majni.

 To je ono što ovu priču čini zanimljivom i neobičnom. Naime, Nataša Ilić, kao autor teksta morala je prvo da iščita pesme svojih kolega pisaca iz Frankfurta, potom da određeni broj pesama izdvoji za songove, koncipira likove i tek onda smisli priču. Tako je nastala čudesna priča o požrtvovanosti, o tome da pomažući drugima često ostvarujemo sopstvene snove, o odgovorima koje ipak sami moramo da otkrijemo, o ljubavi koju ponekad ne primećujemo čak i ako je tu pored nas, ali iznad svega, priča o lepoti nesebičnog deljenja i značaju pravog prijateljstva.

Duhovita, dinamična, razigrana, raspevana i poučna predstva, praćena sjajnom glumom, divnim sonogovima, maštovitim kostimima i maskama, odličnom koreografijom, osvojila je publiku “na prvo igranje”. Svaki aplauz u toku predstave potvrđivao je da je uspostavljena ona važna nit između glumaca i publike, da publika “diše” sa njima i uživa u svakoj sceni, songu, replici, monologu, plesnoj tački. Buran aplauz na kraju, osmesi, uzvici hvale i oduševljenja, divna energija na sceni i u publici, najveća su nagrada svima koji su učestvovali u stvaranju ove predstave, kreativno ili organizaciono, ali takođe najavljuju njen dug i uspešan pozorišni život.

Čudesnu družinu čine Stonoga, Bubamara, Miš, Puž, Svraka, Vuk, Lav i Bumbar, a igraju ih  Aleksandra Pavlović, Mirjana Đorđević, Biljana Radenković, Stefan Mladenović, Mladen Milojković i Toma Bibić. Sjajan autorski tim predvođen rediteljem Milošem Jagodićem, čine Nataša Ilić (tekst), Ivana Savić  (scenografija, kostim i grafički dizajn), Nađa Kovačovska (priprema, realizacija i izrada maski, maketa i rekvizita), Oliver Katić i Dejan Ilić (muzika), Mladen Milojković (scenski pokret i koreografija), Petar Stojanović (stručni saradnik za koreografiju), Davorin Dinić (fotografija i grafička obrada).

Premijeri su prisustvovali i autori iz Frankfurta i koordinatorka Udruženja za saradnju dijapsore i matice, spisateljica Slavica Mastikosa iz Beograda, kao i dečji pesnici iz Niša, Violeta Jović, Biljana Stanojević, Minja Ilijeva, Miljana Ignjatović, Rusomir Arsić, Miloje Dončić.

Divna atmosfera iz pozorišne sale prenela se i na ostatak večeri. Srdačnost, vedrina, pozitivna energija gostiju iz Frankfurta i gošće iz Beograda i njihov susret sa Natašom Ilić koja ih je na neki način već upoznala čitajući njhove pesme, poznanstvo sa glumcima koji su tumačili likove iz njihovih pesama, sa Oliverom Katićem i Dejanom Ilićem koji su komponovali muziku za njihove pesme, sa niškim pesnicima i naravno, sa kolegama iz pozorišta, navele su nas da parafraziramo čuvenu filmsku repliku o početku divnog prijateljstva. Čudesna družina na sceni, čudesna družina i van nje.

Premijerom ove predstave obeležili smo 58. rođendan našeg pozorišta. Nazdravili smo godinama za nama, svima koji su stvarali istoriju ovog teatra i poželeli još mnogo divnih predstava i uspešnih sezona. Srećno nam bilo!

 

Premijera i aplauzi

 

Druženje nakon premijere

Pročitano 6421 пута Последњи пут измењено petak, 01 jul 2016 08:14
Више из ове категорије « Rođendan Pozorišta lutaka Dan mladih grada Niša »
Морате бити пријављени да би могли да оставите коментар

FB stranica

 
 

Ulogujte se na sajt

Prisutni posetioci

Ko je na mreži: 104 gostiju i nema prijavljenih članova

Mejling lista

Prijavite se svojim mailom na nasu mejling listu i redovno će vam stizati vesti o našim predstavama, akcijama, dešavanjima...